INSIDER

Talán te sem gondolnád, hogy innen kerül a ponty a karácsonyi asztalra – videó

Magyarország egyik legidősebb mesterséges tavából, az Öreg-tóból kerül a karácsonyi asztalok többségére a ponty.
  • Szerző: Ripost

Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé a tatai Öreg-tó. Most is innen kerül a ponty a magyar asztalokra karácsonykor. A 7 hetilapot Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója kalauzolta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lévai Ferenc a zsilipet mutatja Fotó: Ripost

„A tó vizének 70-75 százalékát már leengedték, közepén embert és halászt próbáló iszap van, de hát az a humusz a halnak. Azért kell leengedni ezt a tavat minden évben, mert a halat minden évben ki kell belőle venni. Fontos, hogy annyi hal legyen benne, ami nem terheli meg a vizet, nem kell túl sok táplálékot adni, de folyamatosan mozgatja a tóiszapot. Ez nagyon fontos, mert ha felbomlik az egyensúly, akkor kékalgás lesz a víz„ – magyarázza a szakember.

ilyen óriási hálóval halásznak Fotó: Ripost

„Ami ide kerül a hálóba, ennek a 80 százaléka a karácsonyi halellátáshoz megy. Ez a hal különösen finom, a nagyobbak, a 8-10 kilósak vagy annál is nagyobbak mennek a horgásztavakba. A becsülendő zsákmányhoz, a nagy testű halakhoz innen lehet legálisan hozzá jutni. Ezeket a halakat eladjuk, hadd élvezzék a horgászok is” – mondja Lévai Ferenc.

Többek között az ilyen nagy harcsákat a horgásztavakba viszik át Fotó: Ripost

A szakember elmondása szerint idén nagyon-nagyon rossz haltermésünk volt, nem csak a gabona került bajba, nem csak a szőlő lett kevesebb, bizony a haltermelés is kevesebbet hozott az idén, mintegy harmadával. A Dunántúlt agyon vágta az aszály, nem voltak vizeink, a kis vizekben iszonyatos kár keletkezett és ez sajnos kitartott egész évben.

„Nagyon sok kolléga komoly bajba is került ezért. A Tiszántúlon kicsit könnyebb volt, mert az elődeink által megépített öntöző rendszerek vizet tudtak biztosítani a halastavaknak. Ott ezért kiegyensúlyozottabb volt a haltermelés, mint az ország többi részén. Sajnos a rettenetes meleg nem használt a hal növekedésének sem. A kora tavaszi hideg április és május pedig bizonyos táplálék jó részét elvitte és nem tudtuk kihasználni. Gyenge évet zárunk„ – mondja Lévai Ferenc.

A szakember azt is elárulta: megfogadták, hogy addig nem adnak exportra halat, amíg a magyar belföldi piac minden szegmense ki nincs elégítve. „Nekünk, magyaroknak, magyar halászoknak az a legfontosabb, hogy idehaza a belföldi ellátás zavartalan legyen. Mindenki, aki halhoz akar jutni, legyen az kedves vevő, halfogyasztó, étterem vagy horgász, az megkapja a maga halát” – hangsúlyozza a szakember.

Az ilyen kisebb halak 80 százaléka a karácsonyi asztalra kerül Fotó: Ripost

 

Ekkor vedd meg a halat!

Ne hagyjuk huszadikára. Ha a hónap elején megvesszük a halat, akkor még nincs tömeg, nagy a választék. Ha betesszük a hűtőbe, 3 hétig a világon semmi baja nem lesz. Spóroljuk meg azt a tülekedést, ami az utolsó napokra jellemző, a 3-4 hetes hűtőben tartott hal pont annyira friss, mintha tegnap még élt volna. Az édesvízi halaknál 2-3 hónap hűtőben tárolás az, ami már érződik a frissességen. Lévai Ferenc azt javasolja mindenkinek, hogy a hónap elején bátran vegyék meg a karácsonyi halat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?