INSIDER

Itt a bizonyíték: megdöbbentő hatást gyakorol a tanárok védőoltása a diákokra

Ha a tanárokat beoltják, az nem csak őket védi. Érdekes összefüggésre mutattak rá izraeli kutatók.
  • Szerző: Ripost

A tanárok oltása rendkívül fontos, ugyanis az iskolanyitás csak akkor lehetséges, ha csökken a fertőzés kockázata.

A tömeges védettség még nem alakult ki, de hamarosan eléri a 2,5 milliót a beoltottak száma Magyarországon.

Április elsején, csütörtökön kezdődött a pedagógusok, óvodai, általános és középiskolai dolgozók kampányszerű oltása. Ha védettek lesznek a vakcinát igénylő dolgozók, akkor biztonságban ki lehet nyitni az iskolákat.

A tervek szerint a digitális, tantermen kívüli oktatás április közepéig tart, addig beoltják a tanárokat, az iskolák pedig április 19-én kinyithatnak.

A tanárok oltása fontos az iskolanyitás miatt

Miskolc, 2021. április 4.
Kucsma Istvánné ápolónő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beolt egy nőt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 4-én.
MTI/Vajda János
Fotó: MTI

Az oltás nem kötelező, nem minden tanár igényelte a vakcinát. A tanárok és a szülők viszont sokat tehetnek azért, hogy az iskolák nyitva maradhassanak. A legújabb izraeli kutatások bizonyítják: nem csak a beoltottakat, de a környezetüket, így a gyerekeket is védi az oltás.

A Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcina azokat is védi, akik nem kaptak oltást, de az adott közösségben magas az oltottak arányaírja a Medrxiv lektorálás előtti orvosi publikációk portálja.

A kutatók 223 közösséget vizsgáltak, különböző földrajzi helyeken és a Maccabi Egészségügyi Szolgáltató cég adatbázisa alapján megállapították, hogy a 16-50 éves korosztály első oltással való átoltottsági arányának függvényében csökkent a 16 év alattiak körében igazolt COVID-19 megbetegedések előfordulása.

Az oltottak arányát három különböző időintervallumban vizsgálták 2021 január ás március között, 35 napos időközökkel, hogy időt hagyjanak az immunitás kialakulásának.

Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy ahol a felnőttek beoltottsági aránya magas, ott a gyerekek körében is kevésbé terjed a vírus, ezért jelentős a tanárok oltása. Izraelben ezért húsvét után nyitnak is az oktatási intézmények. Tehát a szülők és a tanárok ne csak a saját, de a gyerekek védelme érdekében is oltassanak.

Nem csak a vírus terjedésének csökkentése miatt fontos a gyermekek védelme: a nálunk is terjedő brit mutáns ugyanis rájuk is veszélyesebb.

A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyes

A brit mutáns sokkal veszélyesebb, mint a korábbiak – jelentette ki az amerikai NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója

A járványügyi szakember szerint „a B.1.1.7 változat egy vadonatúj játszma. Valójában itt, Minnesotában látjuk ennek a változatnak egy másik aspektusát, amelyről nem sokat beszéltek, és ez az a tény, hogy nagyon könnyen megfertőzi a gyerekeket”. A szakember hozzátette: az észak-amerikai államban csaknem 750 iskola számolt be az utóbbi két hétben olyan esetről, amikor a brit variáns fertőzött meg gyereket.

Osterholm arról is beszélt, a vírus korábbi változatainál nem tapasztalták azt, hogy a legfiatalabbak is megfertőződnének, ahogyan azt sem, hogy súlyosan megbetegítené őket a vírus. Ezen kívül nem fertőzték tovább a társaikat sem. „Ezért egyike voltam azoknak az embereknek, akik nagyon határozottan támogatták az iskolák újranyitását. De a B.1.1.7 változat ezt a véleményemet teljesen megváltoztatta” – fogalmazott a járványügyi szakember.

Osterholm szerint a brit mutáció 50–100 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok és az esetek 55 százalékában súlyos megbetegedést okozhat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?