INSIDER

Táncoló jegesmedvék buliznak a csákánydoroszlói Las Vegasban

6 méteres hóember, 10 méter magasról hulló hó, igluban táncoló jegesmedvék: a vasiak legnagyobb örömére idén újra megnyitotta kapuit a csákánydoroszlói meseház, vagy ahogy a helyiek nevezik: Las Vegas. Gyurján János összeszámolta: a mesés díszítésre tíz év alatt több mint 3 millió forintot költött.
  • Szerző: H. N.

Álmában sem gondolta volna közel egy évtizede Gyurján János, amikor a felesége kedvéért fényfüzéreket aggatott az ereszcsatornájára, hogy egyszer majd polgárőrök fogják irányítani a forgalmat a háza előtt, annyian akarnak majd bejönni hozzájuk, hogy megcsodálhassák az adventi kertjét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Pedig a csákánydoroszlói Las Vegas története így kezdődött: néhány villogó füzérrel, amivel János a feleségének, Bettinek szeretett volna kedveskedni. Szép lassan bővült a készlet, és mostanra már az ország egyik közkedvelt év végi turistalátványossága lettek. Hagyományosan advent első vasárnapján nyitják ki a kapukat, ezen a napon most háromezren látogattak hozzájuk, hogy megcsodálják az újdonságokat.

Fotó: Ripost

„Nagyon meglepődtünk, mert ennyi emberre nem számítottunk. A tavalyi évet családi okok miatt kihagytuk, de 2017-ben hatszázan jöttek az első napon. Idén már csütörtöktől vasárnapig a helyi polgárőrség segítségét kell kérjük a látogatók nagy száma miatt” – fejtegette János. – Minden nap folyamatosan jönnek, még szenteste is van látogatónk. Ezen az egy estén azonban bezárjuk a kapukat, és csak kívülről lehet bekukucskálni.

Fotó: Ripost

A fantasztikus mesevilágba ingyenes a belépés, és eddig még senki nem bánta meg, hogy ellátogatott Csákánydoroszlóba. Rögtön a kapunál egy hat méteres hóember fogadja a belépőket, mögötte jéghegyek magaslanak, előtte pedig egy kis led-patakban úszik néhány hattyú. A háttérben hópelyhek szállingóznak, tíz méter magasról, az égen pedig ragyognak a csillagok és a hold. A pingvinek és a rénszarvas mellett elhaladva megérkezünk az idei év nagy különlegességéhez: a táncoló jegesmedvékhez.

Fotó: Ripost

„Egyenesen Belgiumból rendeltem őket, itthon nem lehet ilyesmit kapni. Animatronic-ok, tehát emberi mozgást utánzó állati robotok. Mivel beltéri használatra készítették, így egy kis iglóban helyeztem el őket” – magyarázta János. – „A másik újdonság a makettszoba. Az itteni holmik már eddig is megvoltak, egy részük a házon belül, a többi pedig a padláson volt.”

Fotó: Ripost

Jánosék nyolc éve építik fel minden évben a karácsonyi mesevilágukat. Évről évre előrukkolnak valamilyen újdonsággal, a számításaik szerint nagyjából 50 ezer LED izzó világít a kertjükben, ami óránként 3 kilowatt áramot fogyaszt, vagyis havonta mintegy kétezret. Ez pedig azt jelenti, hogy ennek a havi díja kb. 70 ezer forint. A sok csoda pedig együttesen több mint 3 millió forintba került!
„Nem sajnálom sem a pénzt, sem a fáradtságot erre! Már az év elején elkezdem tervezgetni, milyen legyen, nyáron már megkezdjük az előkészületeket, és ősszel nekiállunk apránként felépíteni. A hegyek például már szeptember első két hetében a helyükön álltak” – folytatta János. – „Egész évben erre az egy hónapra készülök, én ilyenkor töltődöm fel. Nagyon jó érzés látni, hogy örömet okozok az embereknek.”

És ezeket olvastad már?