Létrehozva: 2019.10.29.

Taxisok segítenek az időseknek kijutni a temetőbe

Ezen a hétvégén mindenki az elhunyt szerettei sírjához készülődik. Különösen nehéz helyzetben vannak azok az idős, mozgáskorlátozott emberek, akik nem számíthatnak családtagjaik segítségére a közlekedésben. Rájuk gondolva több taxis is úgy döntött az országban, hogy ingyen vállalja a rászorulók fuvarját a temetőbe és vissza.

Nemes gesztus: több taxis is felajánlotta a lakóhelyén és közösségi portálokon, hogy ingyen elszállítja a temetőbe mindenszentek, illetve halottak napján az idős, mozgásukban korlátozott megemlékezőket.

„A 84 éves nagymamám csípőcsonttörést szenvedett, emiatt nehezen mozog. Látva, milyen nehéz neki, hogy a 33 éve elhunyt nagypapámhoz és a szeretteihez nem tud kimenni halottak napján a temetőbe, arra gondoltam, több idős, beteg embernek is fájhat a szíve, hogy nincs segítsége és egyedül nem tud kimenni a halottaihoz” – mondta el a Ripost-nak Bajnai Gergő taxisofőr. Ő november 1-jén Üllőn segít kijutni a temetőkbe, illetve haza a rászorulóknak. A jószívű, fiatal taxis a választások idején és karácsonykor is segített már.

„Szívesen teszem, örülök, ha örömet, megnyugvást adhatok az embereknek” – indokolta.

Tökölön Bognár Ferenc ajánlotta fel szolgálatait.

„Tavaly egy idős bácsit vittem ki a temetőbe, rendelésre. Láttam, hogy nagyon kevés pénze van, ezért mondtam neki, hogy elengedem a fuvardíjat” – idézi fel a taxis az első ingyenes fuvarját. 2018-as tapasztalatai alapján idén már két napot ajánl fel az idősek megsegítésére.

Fiával, Bencével együtt 1-jén és 2-án is biztosítanak ingyen fuvart a rászorulóknak a helyi temetőbe, hogy minél többen leróhassák a kegyeletüket szeretteik sírjánál.

„Egy évben egy nap bele kell, hogy férjen” – mondta vidáman a Ripost-nak Sziklai Tamás csepeli taxis.

„A kerületben élő idős, nehezen mozgó embereknek segítek, hogy kényelmesen eljussanak elhunyt szeretteikhez a temetőbe. Nekem is van olyan ismerősöm, aki nehezen mozog, nem tud busszal közlekedni és nincs segítsége. Tudom, mennyire fontos nekik, hogy kilátogassanak a temetőbe, jó érzés, hogy ehhez hozzásegíthetem őket.”

Délelőtt érdemes kilátogatni

A temetők vezetősége arra kéri a nehezen mozgó embereket, hogy lehetőleg délelőtt keressék fel a sírkerteket.

A fővárosban halottak napján, sőt már az azt megelőző időszakban is rendkívüli járatokat indít a BKK, emellett nagyobb kapacitással közlekednek a sírkertet is érintő járatok.

Az Újköztemetőben november 3-ig három mikrobusz segíti ingyenesen a közlekedést reggel 8 és délután 5 óra között. Október 31-től november 2-ig a temetőkbe tilos behajtani autóval, kivéve az Újköztemetőt. A Fiumei úti sírkertben november 4-ig a parkolás ingyenes. Érvényes, európai uniós mozgáskorlátozott igazolvánnyal azonban időkorlátozás nélkül be lehet hajtani, hacsak nincs túl sűrű gyalogosforgalom.

Kulturális programokkal is készülnek a temetők

A Nemzeti Örökség Intézete a megemlékezéshez illő kulturális programot biztosít a temetőkbe érkezőnek. Az Újköztemető 53-as szóróparcellájánál csütörtökön este fél 6-kor, a Farkasréti temetőben, a Makovecz ravatalozó előtt pedig pénteken este fél 6-kor különleges világi és ökumenikus megemlékezést tartanak. Szvorák Katalin népdalénekes pénteken ingyenes koncertet ad, vasárnap halottak napi szokások a nagyvilágban címmel hallgathatnak előadást az érdeklődők. A temetők bejáratát belülről az alkalomhoz illő motívumokkal, fényfestéssel világítják meg a fővárosban.

Különleges koncertet ad Tóth Vera és Mujahid Zoltán

Különleges koncerttel emlékezik az elhunytakra Tóth Vera és Mujahid Zoltán október 31-én az Újköztemetőben, november 1-jén pedig a Farkasréti temetőben.

„Vera már több éve énekel ebben a két temetőben halottak napján. Tavaly azonban hangszálgyulladást kapott, és megkért, hogy segítsem ki” – mesélte el a Ripost-nak Mujahid Zoltán. „Rövid idő alatt kellett megtanulnom a dalokat, de megérte, megható pillanatokat élhettem át. A szervezők idén úgy döntöttek, mindketten álljunk színpadra!“

Az énekes úgy érzi, hogy a dalokkal ezt a nehéz időszakot is könnyebb megélni.

„Számomra sokat jelent, hogy a zenével enyhíthetem egy kicsit az emberek fájdalmát” – tette hozzá. „Többen odajöttek hozzám tavaly is, átöleltek és megköszönték, hogy ezekben a nehéz pillanatokban is velük vannak a dalok. Verával nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen nem mindennapos a temetői éneklés, átérezzük a gyászolók fájdalmát.”

 

A két énekes olyan dalokat ad majd elő a temetőkben, mint a Fényév távolság és Máté Péter örökzöld slágere, a Most élsz.

Nem nőttek a virágárak

A Ripost munkatársai az Óbudai és a Farkasréti temetőben néztek körül, mennyibe kerülnek idén a virágok, koszorúk, és azt tapasztaltuk, hogy nagyjából a tavalyi árakon kínálják a szegfűt, a krizantémot és a rózsát. Dobos Máté, a Dya Virágüzlet munkatársa lapunknak azt mondta, felkészültek rá, hogy egész héten sokan lesznek, már két hete folyamatosan élénkül a forgalom. Sokan megrendelték már a koszorút, de akik nem, azok is sok kész koszorú, sírcsokor közül választhatnak. A szegfű a legolcsóbb, 250 forint szálja, a krizantém és a rózsa 500-500 forintba kerül. A sírcsokrokért 2-5 ezer forintot, a koszorúkért ennél többet kérnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Turista zuhant az aktív indonéziai vulkán kráterébe, szörnyethalt

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

mandiner.hu

Döbbenetes hangfelvétel: meg akarta ölni DJ Dominique lemezlovast az egri polgármester

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható