INSIDER

Tele vannak az online boltok mérgező gyermek-immunerősítőkkel

Mintegy 200 üvegnyi, illegálisan forgalmazott, parlagfüvet tartalmazó készítményt foglaltak le Magyarországon.
  • Szerző: Ripost

Ijesztő: mintegy 200 üvegnyi, illegálisan forgalmazott, parlagfüvet tartalmazó készítményt foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Zala megyei Ezerjófű Gyögynövény Kft-nél. A Parlagfű+ mellett kifejezetten aggasztó, hogy a gyermekeknek immunerősítőként hirdetett Cseppecske+ nevű készítmény összetevői között is megtalálták a parlagfüvet. Ráadásul ez a készítmény számos internetes biobolt kínálatában megtalálható, nem egy helyen az összetevőket is felsorolják, melyek között ott szerepel a parlagfű!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A parlagfüvet tartalmazó készítmény az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki” – közölte lapunkkal dr. Bense Tamás családorvos. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tudományos Tanácsadó Testülete szerint sejtmérgező hatású, ezért nem javasolja a teljes parlagfű növény alkalmazását élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben. Nem csoda, hogy a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

A cég több százezer forintos bírságra számíthat. Az eset felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes odafigyelniük a szülőknek, milyen összetevőket tartalmazó immunerősítőt adnak gyermeküknek a mostani hűvös, esős időben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?