INSIDER

Nem vicc, tényleg óvszert kell használni a Favipiravir mellé – ezért

A Favipiravir betegtájékoztatójában furcsa dologra hívja fel a figyelmet a gyártó: a férfiaknak a szedése alatt és után érdemes óvszert használniuk. De vajon miért?
  • Szerző: Ripost

Sokan felkaphatják a fejüket az új koronavírus elleni gyógyszer, a Favipiravir betegtájékoztatóját olvasva, pláne, ha az erősebbik nemhez tartoznak.

A javallatok között ugyanis az szerepel, hogy a férfiaknak a szedése alatt és az azt követő 7 hétben érdemes hatékony fogamzásgátló módszert alkalmazniuk, azaz óvszert. Nem, nem azért, mert a Favipiravir elősegíti a fogamzóképességet, hanem azért, mert bejut az ondóba, és ezáltal a férfi partnerébe is, könnyedén. Ha a nő pedig éppen várandós, vagy netalán közelebbi vagy távolabbi tervek között szerepel a gyermekvállalás, akkor ezt negatívan befolyásolhatja a Favipiravir, és igen, még közvetetten is, az ondó által.

Érdemes óvszert használni annak aki Favipiravirt szed

Nem árt óvszerrel védekezni amíg valaki szedi a Favipiravirt. Mumbai, 2020. június 23.
Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevû készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án. Az indiai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett Favipiravirt az enyhe vagy közepes tünetek enyhítésére kezelésére ajánlják koronavírusos betegeknél.
Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

De hogy mekkora veszély is rejt ez valójában?

A Favipiravir japán hatóanyag, de nyilván Japánban is, csakúgy, mint más fejlett régiókban hasonló irányelvek vannak. Ezek olyan elővigyázatossági intézkedéseket tartalmaznak, amelyek lényegében kizárják, hogy akárcsak egyetlen, esetlegesen káros molekula is bejusson a várandós nő, és rajta keresztül a magzat szervezetébe.

Egy Európai Uniós tanulmány szerint azonban a helyzet nem ennyire veszélyes, a számítások szerint ugyanis ezen a módon – közösüléssel, ondóval – igen csekély Favipiravir tud bejutni a nő vérébe, onnan pedig akár a méhlepénybe és a magzatba.

Egyes állatkísérletek azonban felvetették azt, hogy a kockázat mégsem zárható ki teljesen, de a patkány esetében az ejakulátum közvetlenül bejut a méhbe, míg embernél nem, így a magzatot ember esetében csak az anya véréből érheti kémiai behatás.

Ám mivel minden csekély lehetőséget érdemes kizárni, hiszen a gyógyszer bizonyítottan káros a magzatra, és gondot okozhat a baba tervezés esetében is, nem árt óvatosnak lenni.

Így lehet igényelni

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerüléseírja a koronavírus.gov.

A gyógyszer alkalmazásának szükségességéről tehát a háziorvos dönt, és az a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható.

A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt.

A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja. A gyógyszert kiváltó személyek a gyógyszer mellé megkapják az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?