INSIDER

Tetőzik a járvány második hulláma, márciusra várható a harmadik – lesz addigra vakcina?

Sok tekintetben hasonlít a száz évvel ezelőtt lezajlott spanyolnátha-járványhoz a jelenlegi. A spanyolnátha három hullámban söpört végig Európán, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy a koronavírus-járványnak is lesz harmadik hulláma, ami márciusra várható. Kérdés, lesz-e addigra oltás ellene.
  • Szerző: Ripost

A spanyolnátha- és a koronavírus-járvány fertőzési görbéje rengeteg hasonlóságot mutat. Ha egymás mellé rakjuk a két járvány görbéjét, akkor azt látjuk, hogy szinte párhuzamosan haladnak. A spanyolnátha első hulláma 1918 tavaszán még nem volt túl veszélyes, a második hullám volt a leghosszabb és legpusztítóbb, a harmadik viszont, ami 1919 február elején érte el a csúcsot, már csak utórengésszerű. Sok tekintetben a védekezés is hasonló volt: bezárták az iskolákat, megtiltották a tömegrendezvényeket és maszkot kellett hordani az utcán, sőt büntették az akkor még szokásban lévő utcai köpködést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A koronavírus tartósabb betegséget okoz más RNS vírusokhoz képest, ami oda vezet, hogy tovább vannak a betegek kórházban és több a haláleset„ – mondta Francois Balloux svájci rendszerbiológus a Kronen Zeitung című osztrák lapnak. A tudós sok hasonlóságot lát a két járvány között. A koronavírus szerinte csak azért nem követelt annyi életet, mint a spanyolnátha, mert időben hoztak intézkedéseket az országok és jobbak a higiéniás és közegészségügyi körülmények most, mint száz éve. A bevált módszerek azonban segítenek a stratégia kialakításában és az is bizonyosra vehető, hogy lesz harmadik hulláma a járványnak. Az University Collage London professzora szerint a koronavírus kapcsán még sok a megválasztolatlan kérdés, az viszont biztos, hogy nagy hatása lesz a világgazdaságra, ebben is hasonlít a két járvány.

Vannak jelentős különbségek is

A spanyolnátha sokkal több embert betegített meg és aratott a halál, amiben az akkori közegészségügyi helyzet, a higiéné hiánya és a kormányok jóval lassabb reagálása is közrejátszott. Van egy másik óriási különbség: a spanyolnátha ellen egyáltalán nem volt gyógyszer és oltás, míg a koronavírus ellen mindkettőnek a kifejlesztése előrehaladott.

Spanyolnátha: 500 millió fertőzött és több mint 50 millió halálos áldozat.

Koronavírus eddig: 54 millió fertőzött és 1,3 millió halálos áldozat.

Északi szomszédainknál már tetőzött a második hullám

Csehországban lassult a járvány terjedése, a szombati 7357 új eset már ötszázzal kevesebb, mint a csütörtöki és 4200-al kevesebb, mint az egy héttel ezelőtti. A súlyos esetek és halálozások száma is csökkent, a járvány terjedési mutatója már egy alatt van: 0,7-0,8. -jelentette be Ladislav Dusek, a cseh Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója. Az óvintézkedések nagy részét még fenntartják, mert sok az aktív fertőzött, de az általános iskolák első és második osztálya szerdán visszatérhet az iskolákba.

Bizonyos feltételek mellett újra megnyithanak a mozik, színházak, konditermek, uszodák és templomok Szlovákiában. A helyi országos tisztifőorvos szabályait kell betartani, ami a létszámra, ülésrendre, maszkviselésre és fertőtlenítésre vonatkozik. Az ingázóknak már nem kell negatív teszt .

Nyárra már tervezhetünk nyaralást?

Magyarországon egyelőre felszálló ágban van a járvány második hulláma, de már nem nő olyan gyorsan a fertőzöttek száma, mint eddig és tegnap kevesebb elhunyt volt, mint vasárnap. Ha sikerül betartani minden szabályt, remélhetően elkerülhetjük az ennél is szélesebb körű lezárást.

Fotó: getty images

A járvánnyal versenyt futnak a vakcinák kifejlesztői. A szakemberek úgy számolnak, hogy jövő év elején már lesz Magyarországon oltóanyag, amivel először az egészségügyi dolgozókat oltják be, azután az idősek és krónikus betegek következnek, és ha tavaszra, kora nyárra minden magyar számára elérhető lesz az oltás, akkor jövő nyárra már tervezhetünk nyaralást.

Van elég intenzív ágy

Az operatív törzs hétfői ülése után Orbán Viktor miniszterelnök közölte: jelenleg 13.049, a covidos betegek ellátására alkalmas szabad kórházi ágy van, és 1634 intenzív osztályos ágy üres. Jelenleg 582 embert ápolnak intenzív ágyon, ennek a háromszorosa áll rendelkezésre.

A tudósok is fegyelemre intenek

Alapvetően fontos az egyes emberek közötti fizikai kontaktusok csökkentése, a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése (karantén), a fokozott higiénia (gyakori kézmosás, fertőtlenítés), és kiemelt jelentőségű a maszk használata. Bizonyított, hogy ezek szigorú betartásával kerülhették el a második hullámot Kínában – hangzott el a Magyar Tudomány Ünnepe idei rendezvényein. A járvány elleni küzdelem frontvonalában dolgozó kutatók, orvosok és járványügyi szakemberek előadásai alapján Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese készített összefoglalót. Ebben leszögezi: Magyarországon a járvány első hullámát a gyorsan meghozott szigorú intézkedésekkel sikerült elfojtani. Jelenleg az augusztus végén kezdődő második hullám felfelé ívelő fázisában vagyunk, amikor egy fertőzött ember 2-3 másikat fertőz meg. Minél inkább betartják az emberek a fenti védekezési szabályokat, annál kevésbé lesz szükség szigorú, a gazdasági életet is megbénító intézkedésekre.

És ezeket olvastad már?