INSIDER

TikTok-sztár lett Zsolt atya!

Egy új magyar „influenszer” született: Zsolt atya! A püspökladányi plébános, Kiss Zsolt rövid videókat posztol az interneten, amelyekben közvetlen stílusban beszél megtérésről, napi imáról, keresztvetésről. Már csaknem 100 ezren követik.
  • Szerző: Ripost

Kiss Zsolt tarol a neten. Az atya 2020 májusában indította el saját csatornáját, azóta 435 videót tett már közzé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kérdések a tisztelendőhöz

Az atya 15 éve szolgálja a katolikus egyházat, és növendékei hatására kezdte el a közösségi médiában is az igehirdetést. Ezek a rövid videók hétköznapi töprengések a vallásról, mindezt úgy, hogy a kérdéseket többnyire az atya követői teszik fel. „Másokat is láttam, akik információk átadására használták az alkalmazást, de hiányoltam a katolikus egyház tanításait, úgyhogy a hittanosaim unszolására vágtam bele!” – mondta a Metropolnak Zsolt atya.

Zsolt atya
Fotó: Metropol

Másfél millió lájkot gyűjtött

Az atyának jelenleg már több mint 85 ezer követője van. Alig egyperces rövidfilmjei 1,4 millió kedvelést gyűjtöttek. Mindegyik filmnek rövid, de a tartalmat gondosan meghatározó címe van, vagyis pontosan tudjuk, miről lesz szó. Leglátogatottabb kisfilmje mégis valami egészen más.

„A vicces sztorik első része már több mint 1 millió megtekintéssel büszkélkedhet. Rájöttem, hogy nem hétköznapi tanításra vágynak a nézők, IGAZSÁGOKAT kell átadni meglepő, megjegyezhető vagy hétköznapi formában. S így beszéltem a gyónásról mosogatás közben, vagy a kimosott pénzzel arról, hogy „ne adjuk fel”!” – mondta el büszkén a lapnak a Tik-tok népszerű lelkipásztora.

@zsolt_atyaVálasz @kornisszefi részére##joklegyetek ##zsoltatya ##nyelvvizsga♬ eredeti hang – Zsolt Kiss

Nem erőlteti ránk a nézeteit

Fontos, hogy a fiatalok számára könnyed nyelvezettel tudja átadni Isten igéjét. „Én a vallással elsősorban Zsolt atya videóiban találkoztam, megragadja az emberek figyelmét, egyszerű kedvességével és azzal, hogy próbál minden egyes kérdésre kielégítő választ adni. Nagyon fontos, hogy nem akarja ránk erőltetni a nézeteit” – mondta Attila, az atya egyik rajongója. A tisztelendő videói alatt, néhány negatív kommentet leszámítva kizárólag pozitív, hálás reakciók találhatók. Rengeteg tesznek fel kérdéseket, Zsolt atya pedig folyamatosan reagál ezekre, sőt a negatív kommentekre is.

Online vallásgyakorlás

A járvány alapvetően forgatta fel az életünket és ebbe a vallási élet is beletartozik. A hívek most személyesen nem vehetnek részt a szentmiséken és az istentiszteleteken, de az egyházak szertartásaiba online térben be tudnak kapcsolódni. A különböző felekezetek a világhálón keresztül minden fontos információt megadnak a híveiknek, online bibliaórákat tartanak, imaláncokat hoznak létre, áhítatokat tesznek közzé.

Pápa-mobil a neten

A magyar nyelvű Pápa-mobil alkalmazás 2014 óta elérhető. Az applikáció segítséget nyújt Ferenc pápa megnyilatkozásainak gyors elérésére – a Twitter-üzenetektől a szerdai katekéziseken át egészen a különböző alkalmakra írott üzenetekig, illetve itt a Magyar Katolikus Egyház legfrissebb hírei is elérhetőek.

 

És ezeket olvastad már?