Létrehozva: 2020.11.15.

Tisztifőorvos: gyakorlatilag minden településen jelen lehet a vírus

A magyarországi települések 85 százalékában találtak koronavírussal fertőzött személyt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országban mindenhol jelen lehet a vírus – mondta az országos tisztifőorvos vasárnap, a közmédiának nyilatkozva.

Müller Cecília úgy fogalmazott, mindenki akkor jár el helyesen, ha magát, illetve a vele nem egy háztartásban élőket potenciálisan fertőzöttnek tekinti és ennek megfelelően tartja a kapcsolatot másokkal.

Kiemelte, a jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb a fertőzöttek számának csökkentése, hogy mérsékelni lehessen az egészségügyi rendszerre nehezedő extrém terhelést.

Egész Európa küzd a járvány megfékezésével, terjedésének lassításával, Magyarországon is napról napra több a pozitív eset – mondta.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A tisztifőorvos emlékeztetett, azért vezettek be szigorú korlátozó intézkedéseket, hogy egyre kevesebb találkozás történjen az emberek között. Erre azért is szükség volt, mert szinte nincs már olyan család, amelynek környezetében nem regisztráltak pozitív személyt – tette hozzá.

Müller Cecília megerősítette, szombaton 4.238 új koronavírusos esetet találtak és 7.013 embert kezelnek kórházban, akik közül 569-en vannak lélegeztetőgépen, ami rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi rendszernek.

Hangsúlyozta, nem győz köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak, akiknek fizikailag és mentálisan is nehéz dolguk van. Müller Cecília azt kérte tőlük, tartsanak ki, a járványügyi szakemberek mindent megtesznek a terhelésük csökkentése érdekében.

A tisztifőorvos rendkívül fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, az ne menjen sehova, maradjon otthon és kérjen segítséget a háziorvosától.

Az emberek rendkívül különbözőképpen reagálnak a vírusra: van aki szinte tünetek nélkül vészeli át a fertőzést, míg másoknál súlyos szövődmény alakul ki – mondta, majd aláhúzta, „bárki súlyosan megbetegedhet, ezért tartozunk felelősséggel egymás iránt”.

Müller Cecília szólt arról is, szeretnék, hogy ne kelljen további szigorításokat bevezetni, erre pedig akkor van lehetőség, ha a lakosság fegyelmezetten betartja a jelenlegi szabályokat.

Megjegyezte, a korlátozások bevezetését követő 2-4 hét után lehet majd látni, milyen eredményt hoztak a mostani szigorítások.

Meghalt 107 beteg, az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő, derül ki a kormányzati tájékoztató portál vasárnap reggeli közleményéből.

4238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 140 961 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 107, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 3097 főre emelkedett, 31 599-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az áldozatok 26%-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen. Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. Továbbra is kérjük a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában! – írják a közleményben. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 2675 esetben intézkedett. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta itt tölthető le. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon