INSIDER

Hatalmas fogás: titkosított platformmal számolták fel a bűnszervezetet a zsaruk

A nyomozók összehangolt akció során 13 embert fogtak el, 25 helyszínen tartottak kutatást, több tíz kiló kábítószert, ezzel összefüggésben kocsikat és több mint 200 millió forintot foglaltak le. A bűnszervezet felszámolásában nagy jelentősége volt egy új titkosított platformnak, az Anom-nak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ez év április végén a FBI Task Force kollégái tájékoztatták a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Bűnszervezetek Elleni Osztályát, hogy korábban kifejlesztettek egy saját titkosított platformot, az Anom-ot, amit úgy mutattak be a piacon, hogy az egy új, kifinomult eszköz, amely a bűnüldöző szervek számára hozzáférhetetlen és lenyomozhatatlan. A tájékoztatás során azt is elmondták, hogy Magyarországon jelenleg több személy, feltehetően bűncselekmények elkövetésével érintettek is, használnak ilyen készüléket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: police.hu

A készülékeken folytatott kommunikációk elemzésére az FBI az Europollal közösen egy munkacsoportot hozott létre – melyhez csatlakozott a KR NNI is -, ennek célja az egyes országok bűnüldöző szerveinek támogatása volt. Az elemzések során átnézték minden Anom beszélgetés tartalmát, melyek döntően bűnszervezetekhez köthető kábítószer-kereskedelem és pénzmosás tevékenységgel kapcsolatos adatokat tartalmazott. Az adatokból széleskörű felderítést folytattak és beazonosították a platformot használó bűnszervezet tagjait és az általuk folytatott kábítószer-kereskedelmi tevékenységet.

Az FBI, az Europollal és az elemzésekben és felderítésekben résztvevő tagállamok nyomozó szerveivel június 7-én összehangolt globális akciót hajtott végre, melynek során a KR NNI nyomozói bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Budapesten és Szekszárdon 12 embert egyidejűleg elfogtak. Az üggyel összefüggésben ezen a napon Szerbia területén szintén elfogtak egy 36 éves férfit. K. Pétert egy másik kábítószer-kereskedelem miatt folytatott eljárás és fogolyszökés miatt nemzetközi elfogatóparanccsal keresték.

Fotó: police.hu

A 12 ember tartózkodási helyén, lakóhelyén és a hozzájuk tartozó címeken tartott kutatás során a nyomozók 57 kilogramm marihuánát, megközelítően 3,5 kilogramm kokaint, 3,5 kilogramm amfetamint, extasy tablettákat, kristályos kábítószergyanús anyagot, fentanylt és a felütéshez használt 13 kilogramm koffeint találtak. A kényszerintézkedések alkalmával 140 millió forintot meghaladó készpénzt, 8,5 millió forintnak megfelelő értékű kriptovalutát és hét személygépjárművet foglaltak le.

Fotó: police.hu

Kihallgatásukat követően 11 embert őrizetbe vettek és előterjesztést tettek letartóztatásukra. Egy embert csekély mennyiségű kábítószer-fogyasztás miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A nagyszabású akcióban a KR NNI és a társszervek részéről összesen 275 rendőr vett részt – írja a police.hu.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?