INSIDER

Tíz tanács a rendőrségtől: így emlékezhetünk meg szeretteinkről biztonságban

Az elkövetkező hetekben a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják majd meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére, ehhez tíz tanácsot is adtak.
 • Szerző: Ripost

Az emlékezés perceiben a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat és a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: police.hu

Pont emiatt a rendőrség 10 tanácsot adott a zavartalan megemlékezés érdekében:

 1. Zárjuk be!

Otthonunkat elhagyva körültekintően zárjuk be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is, ezzel megakadályozva, hogy az utcáról illetéktelenek könnyű szerrel be tudjanak jutni az udvarra. Tegyünk meg mindent az ingatlana biztonsága érdekében még akkor is, ha rövid időre látogatunk el otthonról (például a temetőbe)!

 1. Rakjuk a belső zsebbe!

A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és járműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyeljünk értékeinkre, azokat tartsuk táska, kabát belső zsebében! A táskát mindig tartsuk testközelben, szem előtt! Az ékszereket ne viseljük feltűnően!

 1. Ne vigyünk magunkkal felesleges értékeket!

Amennyiben nem feltétlenül szükséges, a temetőbe látogatás alkalmával ne vigyünk magunkkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Soha ne tartsuk iratokat és lakáskulcsot egy helyen, PIN kódot pedig a bankkártya mellett!

 1. Válasszuk a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót!

Ha kerékpárral vagy autóval érkezünk, azokat gondosan zárjuk le, illetve be, és győződjünk meg arról, hogy autó utasterében nem hagytunk értéket látható helyen! Ha elengedhetetlen, hogy értéket hagyjunk az autóban, azt még induláskor, ne a helyszínen, a parkolást követően tegyük a csomagtartóba!

 1. Mindig figyeljünk az értékeinkre!

A temetőben a táskát és egyéb értékeket egyetlen pillanatra se hagyjuk őrizetlenül!

 1. Közlekedjünk elővigyázatosan!

Minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjünk, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyük figyelembe. Amennyiben nem rendelkezünk kellő helyismerettel, érdemes előre készíteni útvonaltervet.

 1. Legyünk türelmesek!

Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell!

 1. Legyünk láthatóak!

Viseljünk fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt, ha gyalogosan vagy kerékpárral közlekedünk: legyünk láthatóak valamennyi közlekedő számára. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási körülmények esetén indokolt a fényvisszaverő mellény használata és egyéb kiegészítők, mint például a fényvisszaverő karszalag, akár matrica is elősegítheti az észlelhetőséget. Lehetőség szerint úgy induljunk gyalogosan vagy kerékpárral útnak, hogy még nappali látási körülmények között haza is érjünk.

 1. Kerüljük a megszokást!

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendelnek el, ezért azt kérik, ne megszokásból közlekedjünk, figyeljük a közúti jelzéseket, és ha tehetjük, indulás előtt tájékozódjunk a várható változásokról!

 1. Fordítsunk kiemelt figyelmet a gyalogosokra!

Temetők környékén előfordulhat, hogy nincs a gyalogosok számára járda, így az úttest szélén gyalogolnak. Fokozott körültekintéssel közelítsük meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, legyünk fokozott figyelemmel az úttest mellett haladó, a buszmegállók környékén közlekedő gyalogosokra!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?