Létrehozva: 2020.05.07.

Több ezer forinttal lehúzzák a bankok a hitelkártyásokat

Aki nem nyilatkozott, megszívja! Sok hitelkártyás lepődött meg az elmúlt hetekben, amikor több ezer forintot lehúzott tőle a bankja: nem gondolták, hogy ha nem kell fizetniük a hitelüket a hiteltörlesztési moratórium miatt, nem jelenti azt, hogy nem tartoznak pénzzel...

Azt hittük, tiszta a helyzet: a járvány miatt, aki nem akarja, nem fizeti a hitelét egy ideig. Csak az nyilatkozik a banknak, aki tovább akar törleszteni, de aki nem nyilatkozott, az most nem tartozik pénzzel – gondolhattuk.

De nem, sok hitelkártyás megszívta, ha nem nyilatkozott! Volt, akit 5500 forinttal húztak le, másokat más bankoknál 3-4 ezer forinttal, attól függően, mekkora a hitelkeretük.

A trükk a „minimális befizetendő összeg”

És hogy miért? Meglepő módon azért, mert a hitelkártyára is vonatkozik a törlesztési moratórium. Mivel nem jelezték a bank felé, hogy továbbra is fizetnének, a bank nem vonta le a díjat. Ám eközben a hitelkártyásoknál van egy befizetendő minimális összeg – ezt viszont a bank könyörtelenül levonja, akkor is, ha magát a hitelt nem kell törleszteni.

5 ezer forint körüli összeg az átlag

A minimális díj a szerződés szerint általában a hitelkeret 5-10 százaléka, átlagos hitelkártyáknál 5 ezer forint körüli összeg. „5500 forinttal vágott meg a bank, pedig azt hittem, nem kell fizetnem” – írta egy olvasónk, K. Zoltánné. „Nekünk hitelkártyánk van és egy számlára kapjuk a nyugdíjat. A hitelkártyával szoktunk vásárolni évek óta, amit a bank a nyugdíj folyósítása után kiegyenlít. Nem is gondoltuk, hogy ez is moratórium alá tartozik. Tájékozatlanságunk most 5500 forintba került” – panaszolja.

 

39 százalék kamatot fizethet, aki nem nyilatkozik

Ha nem a moratóriumot akarjuk választani, akkor nyilatkoznunk kell, hogy tovább szeretnénk fizetni. Mivel a bankok az automatikus pénzlevonást leállították, a jogszabály miatt nekünk kell utalnunk. Érdemes a fizetés mellett dönteni, ugyanis a moratórium alatt kamatozik az összeg, ráadásul a hitelkártyáknál nagyon durvák a kamatok, a legtöbb 38-39 százalék körül van!

A hitelkártyák esetében ugyanis 30 napig lehet vásárolni és 15 nap a türelmi idő. Ha 45 napon belül visszafizetjük a teljes összeget, akkor nincs kamat. Ha igénybe vesszük a moratóriumot, akkor elveszítjük a kamatmentességet – és a 9 hónapig halmozódó tartozás után fizethetjük a 30 százalék körüli kamatot…

Fotó: Shutterstock

A bankok csak általánosan tájékoztatnak

A jogszabály szerint akkor kell nyilatkoznunk, ha törleszteni akarunk, nem pedig akkor, ha élni szeretnénk a moratórium lehetőségével. A bankok viszont csak általában tájékoztatták az ügyfeleket arról, hogy a hitelük esetében érvénybe lépett a moratórium, és aki akar, nyilatkozzon – de a hitelkártyákhoz hasonló trükkökről például nem! Így mindenki figyeljen, és aki tudja, lehetőleg fizesse tovább a hitelét!

 

Nem mindegy, hogy március 18-a előtt vagy után költöttünk...

Minden hitelre vonatkozik a március 18-án életbe lépett moratórium, tehát a folyószámlahitelt, lízinget és a hitelkártyák hitelkeret-tartozását sem vonják annál, aki nem nyilatkozott, hogy mégis kéri. A hitelkártyáknál figyelni kell arra, hogy a hitelkeretek március 18-áig már lehívott részére vonatkozik a moratórium, a nem lehívott részre nem. Ha egy 500 ezer forintos hitelkeretű kártyánk van és abból 300 ezret költöttünk el addig, akkor csak arra a 300 ezerre érvényes a moratórium, a később elköltött részre nem. Ha ezt az összeget visszatöltöttük és újból felvesszük, akkor sem érvényes a moratórium, mert 18-a után felvett hitelnek számít.

 

Aki telefont vett, az is megjárhatja Sokan úgy vettek okostelefont az előfizetésük mellé, hogy az banki hitelnek minősül, mert a szolgáltatójuk egy bankkal kötött szerződést erre. Ilyenkor szintén életbe lépett a hiteltörlesztési moratórium, ha valaki nem nyilatkozott – vagyis nem vonják tőle a törlesztést, de az ügyfél elbukhatja a kamatmentességet az akár többszázezres telefonjára. Érdemes tájékozódni a szolgáltatónál!

 

A Ripost megkérdezett 100 embert!

A Ripost megkérdezte olvasóit, hogy élnek-e a lehetőséggel, és felfüggesztik-e a hitelfizetést egy nyilatkozattal, vagy inkább fizetik tovább a hitelüket. Kiderült: válaszoló olvasóink 70 százaléka inkább biztosra megy, és tovább fizet úgy, hogy nyilatkozott erről a bankjának.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadköteles korú férfiakra vadásznak a kényszersorozók Kárpátalján

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Gázolt a metró Budapesten, de most már lehet normálisan közlekedni

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó