Létrehozva: 2020.11.07.

Több magyar város is extra szigorításokat vezet be: van, ahol visszahozzák a nyugdíjas idősávot

A kormány még csak nemrég léptette életbe az új szabályokat, de már most ráerősítenek egyes vidéki városok.

Már javában zajlanak a vidéki településeken is a veszélyhelyzettel kapcsolatos előkészületek, közben pedig több önkormányzat további szabályokat vezet be – írja a Hellovidék.

Kaposváron a polgármester arra kérte a helyieket, hogy november 16-ától a sürgős, személyes jelenlétet igénylő esetek kivételével kérjenek időpontot a polgármesteri hivatali ügyintézéshez. A közszolgáltató cégekre tartozó teendőket pedig telefonon vagy elektronikus formában intézzék.

Fotó: Sulyok László

Miskolcon újraindították a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos önkormányzati számlát, amit még az első hullám idején nyitott a város. A felajánlásokból ide befolyó összeget teljes egészében fertőtlenítőszerek és védőeszközök beszerzésére, illetve a járvány terjedését lassítani hivatott egyéb feladatokra fordították.

Szolnokon hétfőtől újra bevezetik a vásárlási idősávot, reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak a három piacon (a belvárosi Ady Endre úti piacon, a Széchenyi kispiacon, lengyelpiacon).

Győrben a polgármesteri hivatalban szünetel a személyes ügyfélfogadás jövő hétfőtől. Elektronikusan, telefonon vagy postai úton lehet ügyeket intézni. Akárcsak Salgótarjánban.

MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

Szekszárdon az önkormányzat járványügyi munkacsoportokat állít fel a védekezési feladatok koordinálására.

Pécsen online üléseznek az önkormányzat bizottságai, a polgármesteri hivatal dolgozóinak harmada home office-ban, otthonról dolgozik. Ha a kormány úgy dönt, hogy a polgármester hatáskörébe utalja egyes időszakok városi védekezési feladatait, így például a közterületek hétvégi lezárási lehetőségeit, akkor ésszerű és indokolt intézkedésekkel segítik a járvány elleni védekezést.

Szombathelyen már szigorítottak az önkormányzati hivatal ügyfélfogadási rendjén, több ügyet csak telefonos időpontegyeztetés után vagy online lehet intézni.

Már száznál több beteget gyógyítottak meg vérplazmakezeléssel, de most újabb donorok jelentkezését kéri az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott kutatócsoport. A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával ugyanis már több mint száz embert sikerült meggyógyítani. Közben világszerte növekszik az igény a vérplazma-terápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. A kutatócsoportnak pedig folyamatosan szüksége van új donorokra, mivel az általuk adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben. Lacza Zsombor, az OrthoSera kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy felszálló ágban van a járvány, így egyre nagyobb az igény új donorokra. Hozzátette: a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználásával nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni. Fontos, hogy csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje. Vérplazmaadásra az [email protected] címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Nem várt helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók