INSIDER

Több százezer magyar Facebook-adatait árulják a dark weben

Egy hackercsoport 500 millió Facebook-felhasználó adatait árulja a „sötét interneten”, vagyis a dark weben, 370 ezer magyar facebookozó is érintett.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A dark weben árulják a Facebook-felhasználók adatait: vezeték- és keresztnév, nem, város neve, munkahely, családi állapot, mobiltelefonszám, e-mail-cím és a Facebook-profil linkje. Mindez azért veszélyes, mert az adathalászok a személyes információk alapján célzottabb és sokkal nehezebben kivédhető támadásokat indíthatnak az érintettek ellen, akiknek akár a bankkártya-adataikat is ellophatják, ezáltal pedig nagy összegeket veszíthetnek – írja az infostart.hu.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

„Míg korábban olyan csaló levelek érkeztek, amelyek úgy kezdődtek, hogy „Kedves ügyfél” most minden adat megvan ahhoz, hogy a támadó nevén szólítsa potenciális áldozatát vagy SMS-ben küldjön adathalász linket. Emellett még pontosabb levéláradatot tudnak indítani, hiszen már lehet kategorizálni a célpontokat város, munkahely, családi állapot szerint is. Az ilyen próbálkozások sokkal élethűbbek, várhatóan többen fognak áldozatul esni nekik és ezáltal komoly pénzösszegeket fognak veszíteni„ – illusztrálta a helyzetet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

Úgy vélik, hogy az adatok nem közvetlenül a Facebooktól kerültek ki: tavaly, az „Elasticsearch” adatbázisok sérülékenységeinek kihasználásakor egy olyan cégbe is behatoltak, amely egy facebookos alkalmazáson keresztül összegyűjtötte ezeket az adatokat.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?