INSIDER

„Többet ért a két hét Covid-szűrés, mint egy félévnyi gyakorlat” – megszólalt az orvostanhallgató Eszter

A járvány elleni védekezésbe bevont több száz hallgató a segítség és fizetés mellett hasznos tapasztalatot is szerez. Az orvosképző egyetemek maguk dönthetnek arról, hogy ezek a diákok kedvezőbb feltételekkel végezhetik el az idei tanévet.
  • Szerző: Ripost

„A gyógyításra esküdtünk fel”

„Nálunk a hatodéves hallgatóknak kötelező két hétig részt venniük a fertőzöttek kórházi ellátásában. Az ötödévesek és mi, negyedéves hallgatók pedig a csoportos tesztelésben segédkeztünk, szintén két hétig„ – kezdte a Metropolnak a 23 éves orvostanhallgató Eszter, aki hasznosnak találta a védekezésben való részvételt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

„A gyógyításra esküdtünk fel, ezért a suli minden hallgatója szó nélkül ment és tette a dolgát, amikor kellett” – mesélte Eszter, majd így folytatta. „Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, többet ért ez a két hét, mint egy félévnyi gyakorlat. Én a szűrésben vettem részt, amit két hétig minden hétköznap hajnaltól kora estig csináltunk. Az első napokban a papírmunkát végeztük, ám hamar belejöttünk a tesztelésbe is. Érdekes volt belelátni, hogyan is zajlik az egészségügy munkája, hatalmas teher van rajtuk, de kitartóak és profik.”

„Kevesebb vizsgám lesz, az oktatók is támogatnak”

Eszteréknek a szűrési munkájuk alatt nem kellett feladatokat leadni a oktatóknak. „Nagyon rendesek voltak a tanárok. Nemcsak engedékenyebbek voltak a számonkérés terén, de sok gyakorlati órán beszámították a munkánkat, és erre kaptuk az év végi jegyeket. Emiatt szerencsére kevesebb vizsgám lesz majd januárban. Emellett bármikor felhívhattuk az oktatóinkat, ha valami kérdésünk volt, vagy csak szerettük volna kibeszélni magunkból a tapasztalatainkat” – mesélte a negyedéves orvostanhallgató.

Fizetés jár érte

A járvány elleni védekezésbe bevont diákok a hasznos gyakorlati tapasztalat mellett más előnyökhöz is jutnak: a munka beleszámít a félév teljesítésébe, és ezért fizetést kapnak. A kormány ebben a tanévben felhatalmazást adott az orvosképző intézményeknek, hogy a védekezésben részt vevő diákoknak kedvezőbb feltételeket biztosítsanak. Az oktatók is támogatják a hallgatóikat. Ezért kevesebb feladatot vagy hosszabb határidőt biztosítanak számukra, és bizonyos vizsgák alól mentesítést vagy könnyítést is kaphatnak.

Fotó: MTI / Balázs Attila

„A járványhelyzetben a hallgatók esküjükhöz méltóan állnak helyt, segítik a védekezést. A koronavírussal szembeni védekezésben részt vevő fiatalokat köszönet illeti meg, tanulmányi előrehaladásukat az elvégzett munkának semmiképpen sem szabad hátráltatnia, sőt támogatnia kell„ – hangsúlyozta Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

És ezeket olvastad már?