INSIDER

Operatív törzs: szó sincs a tömeges oltás elhalasztásáról

Folyamatosan zajlik az oltás, 862 953 embert oltottak már be, közülük 279 727-en pedig már a második oltást is megkapták.
  • Szerző: Ripost

György István államtitkár az Operatív törzs sajtótájékoztatóján néhány dezinformációra hívta fel a figyelmet. Kijelentette: a heti oltási terv folyamatosan és akadálytalanul zajlik!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jelenleg Magyarország a harmadik helyen áll Európában az átoltottság listán. Az SMS-alapú oltáskampány jelenleg szünetel egy adatszinkronizációs probléma miatt. Az érintettek később újabb értesítést fognak kapni a helyes időponttal.

Vagyis szó sincs a tömeges oltás elhalasztásáról! Ezek a tények:

  1. tegnap 77 ezer embert oltottak be
  2. a hétvégén 400 ezer embert oltanak
  3. csak az Astra Zeneca esetében történt technikai és adategyeztetési probléma, ez 74 ezer embert érint

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár

Maruzsa Zoltán az Operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte: a középfokú iskolákban az érettségi vizsgákra való felkészítést továbbra is megtartják, ahogyan a szóbeli vizsgákat is.

Gál Kristóf az ORFK-szóvivője ismertette az elmúlt nap 261 személlyel szemben kellett a maszkviselés miatt intézkedniük. 436-an sértették meg a kijárási korlátozásokat.

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

Müller Cecília közölte: 6369 az új fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg. 6867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, már 862 953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta.

Erőteljes fertőzöttségi emelkedés tapasztalható világszerte. A vírus különböző variánsai nagy kihívást jelentenek. Sokkal erőteljesebb, és nagyobb számú fertőzést tud okozni a mutáns.

Kérte, hogy az oltópontokon is mindenki figyeljen oda a szabályok betartására. Továbbá, hogy mindenki figyeljen a maszkhasználatra, mindenhol kötelező a viselése.

A regisztrált idősek oltása rendeben zajlik, már 432 száz év feletti lakost oltottak be. 42 százalékra emelkedett az oltakozási kedv. A favipiravir járóbeteg-ellátásban is alkalmazható lesz.

Ma újabb – de a vártnál kevesebb – AstraZeneca-szállítmány érkezett: a várt 127.200 adag helyett csak 105.600 adag vakcina, és megérkezett az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 %-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és jövő héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. Ma megérkezett az újabb orosz vakcina-szállítmány is, ezzel még nem kezdődik meg az oltás, amíg az NNK nem engedélyezi alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer, ezen a héten újabb 250 ezer adag Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.

A járvány harmadik hulláma hazánkat is elérte, a járvány meredeken felszálló ágában vagyunk, ismét egyre nő a betegek száma. Ezért változott az oltási stratégia is. Az a cél, hogy még jobban felgyorsítsuk az oltást, és minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozik, jövő héttől már 60 év felett is adható.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?