Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.05.

Operatív törzs: szó sincs a tömeges oltás elhalasztásáról

Folyamatosan zajlik az oltás, 862 953 embert oltottak már be, közülük 279 727-en pedig már a második oltást is megkapták.

György István államtitkár az Operatív törzs sajtótájékoztatóján néhány dezinformációra hívta fel a figyelmet. Kijelentette: a heti oltási terv folyamatosan és akadálytalanul zajlik!

Jelenleg Magyarország a harmadik helyen áll Európában az átoltottság listán. Az SMS-alapú oltáskampány jelenleg szünetel egy adatszinkronizációs probléma miatt. Az érintettek később újabb értesítést fognak kapni a helyes időponttal.

Vagyis szó sincs a tömeges oltás elhalasztásáról! Ezek a tények:

  • tegnap 77 ezer embert oltottak be
  • a hétvégén 400 ezer embert oltanak
  • csak az Astra Zeneca esetében történt technikai és adategyeztetési probléma, ez 74 ezer embert érint
  • Maruzsa Zoltán az Operatív törzs sajtótájékoztatóján
    Fotó: M1 – YouTube

    Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte: a középfokú iskolákban az érettségi vizsgákra való felkészítést továbbra is megtartják, ahogyan a szóbeli vizsgákat is.

    Gál Kristóf az ORFK-szóvivője ismertette az elmúlt nap 261 személlyel szemben kellett a maszkviselés miatt intézkedniük. 436-an sértették meg a kijárási korlátozásokat.

    Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján
    Fotó: M1 – YouTube

    Müller Cecília közölte: 6369 az új fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg. 6867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, már 862 953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta.

    Erőteljes fertőzöttségi emelkedés tapasztalható világszerte. A vírus különböző variánsai nagy kihívást jelentenek. Sokkal erőteljesebb, és nagyobb számú fertőzést tud okozni a mutáns.

    Kérte, hogy az oltópontokon is mindenki figyeljen oda a szabályok betartására. Továbbá, hogy mindenki figyeljen a maszkhasználatra, mindenhol kötelező a viselése.

    A regisztrált idősek oltása rendeben zajlik, már 432 száz év feletti lakost oltottak be. 42 százalékra emelkedett az oltakozási kedv. A favipiravir járóbeteg-ellátásban is alkalmazható lesz.

    Ma újabb – de a vártnál kevesebb – AstraZeneca-szállítmány érkezett: a várt 127.200 adag helyett csak 105.600 adag vakcina, és megérkezett az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága.

    Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 %-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé. Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és jövő héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. Ma megérkezett az újabb orosz vakcina-szállítmány is, ezzel még nem kezdődik meg az oltás, amíg az NNK nem engedélyezi alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata. A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer, ezen a héten újabb 250 ezer adag Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható. A járvány harmadik hulláma hazánkat is elérte, a járvány meredeken felszálló ágában vagyunk, ismét egyre nő a betegek száma. Ezért változott az oltási stratégia is. Az a cél, hogy még jobban felgyorsítsuk az oltást, és minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozik, jövő héttől már 60 év felett is adható.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Fésűs Nelly lánya szakított a barátjával, majd egy ismert magyar zenésszel jött össze

    origo.hu

    Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

    borsonline.hu

    "Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

    vg.hu

    Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

    ripost.hu

    Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

    vg.hu

    A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

    origo.hu

    Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

    astronet.hu

    Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

    ripost.hu

    Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

    INSIDER

    Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

    INSIDER

    Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

    INSIDER

    „Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát