INSIDER

TOP10-be került Böjte atya és Orbán Viktor a katolikus lapban

Böjte Csabát és Orbán Viktort a 2019-es év legkiemelkedőbb keresztény személyiségei közé választotta a világ egyik legnagyobb katolikus lapja, az Inside the Vatican. Minden januárban közzéteszik azoknak a listáját, akiknek a tevékenysége kiemelkedő katolikus szempontból. Idén két magyar is bekerült a TOP 10-be.
  • Szerző: Ripost

„Nem szenteket vagy politikailag fontos embereket keres az amerikai Inside the Vatican, amikor összeállítja az előző év legjobb katolikusainak listáját, hanem olyan személyekre hívják fel a figyelmet, akik a környezetükre hatást gyakoroltak és kiemelkedtek a hírekben, a hit és a világ szempontjából fontos kérdésekben kiemelkedő a tevékenységük„ – közölte Robert Moynihar, a lap főszerkesztője. Kiemelte: 2019 a meglepetések éve volt. Számunkra, magyarok számára is meglepetést hozott: két magyar nevet is találhatunk a tízes listán.

Fotó: MTI

Nagyobb meglepetés egy politikus beválasztása a listára. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mindig határozottan kiáll a keresztény nemzet, Magyarország identitása mellett. Beszédében gyakran kiemeli – olvasható az indoklásban -, hogy a magyaroknak mindig készen kell állniuk hitük, hazájuk és családjuk megvédésére. A kereszténység hozzájárul a nemzetek megmaradásához, és a kormányfő többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy sok európai országban megváltozott a lakosság vallási és kulturális összetétele, többek között ezért áll ki mindig a migráció ellen.

„A magyarok a világ lakosságának 0,2 százalékát alkotják. Van-e értelme, hogy egy ilyen méretű nemzet állást foglaljon és kiálljon egy ügyért? Igen„ – idézi Orbán Viktort a lap. „A migrációs vita újraértelmezi viszonyunkat a kereszténységhez, megerősíti a keresztény kultúrához való kötődésünket. Mára szinte politikai kötelezettséggé vált a kereszténység védelme.”

A magyar kormány számos üldözött keresztény közösségnek nyújtott támogatást, lerombolt templomokat épített újjá, talán ennek is része van abban, hogy a magyar kormányfő 7. lett a rangos listán.

 

Orosz operaénekes az első a listán

A sokszínű listát egy orosz operaénekes, Svetlana Kaysan vezeti. A hit és a család értékének hangja világszerte – írják róla. Ferenc pápa a Szent Szilveszter rend keresztjét adományozta neki, és azt mondta, hogy használja a hangját Isten dicsőségére. Második helyen Jean-Marc Fourier atya áll, aki a Notre Dame leégésekor berohant a lángoló székesegyházba, hogy kimentse Krisztus töviskoronáját és az oltári szentséget.

És ezeket olvastad már?