Létrehozva: 2021.09.01.

Tóth Gabi megszólalt: ezt gondolja arról, hogy a pápa előtt fog énekelni

Kelet és nyugat találkozása lesz Budapesten a világ katolikus, keresztény híveinek közös, „Minden forrásom belőled fakad”-tanúságtétele, amelyre minden jószándékú embert várnak a város terein, templomaiban és szabadidő központjaiban szeptember 5-12. között. Három „budapesti arc”: Erdő Péter, Miklósa Erika és Tóth Gabi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról.

Vasárnaptól vasárnapig, egy héten át Budapest ad otthont öt kontinens katolikus híveinek, a keleti és a nyugati keresztény egyházak találkozásának. Erdő Péter bíboros elmondta: a kongresszuson szeptember 11-én a konstantinápolyi pátriárka is felszólal, míg másnap Ferenc pápa tartja a zárómisét, amely előtt Tóth Gabi és Miklósa Erika is énekel – derül ki Fodor Erika cikkéből a Metropolban.

Önkéntes hírnökök

Ők tízen népszerűsítik az önkéntes munkát a NEK-en, és maguk is bekapcsolódnak önkéntesként NEK-ünk a világesemény sikeres lebonyolításába.

Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

Dani Gyöngyi paralimpikon, Magyarország első világbajnoka női tőrcsapatban, Ekler Luca világcsúcstartó, Európa- és világbajnok paraatléta. Dánielfy Gergő színész, zenész, Csender Levente József Attila-díjas író, Fodor Réka missziós orvos, Miklósa Erika operaénekesnő, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője, Tóth Gabi énekes, előadóművész és Tóth Márton egyetemista, a Cserkészek-NEK kommunikációs vezetője.

Erdő Péter

„Istvánt az egész ortodox világ is szentként tiszteli”

A keleti és nyugati kereszténységnek egy olyan találkozása lesz szeptember 5-12. között Budapesten, amely az eucharisztikus kongresszusok történetében teljesen egyedülálló – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a világesemény sajtótájékoztatóján. A főpásztor kiemelte, mindez Budapest és Magyarország földrajzi és kulturális helyzetéből adódik, de az adottságot ebben az esetben feladatként is kell tekintenünk. Hidat kell képeznünk.

Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

„Kelet és nyugat metszéspontja? Hát persze! Annak idején, 2000-ben, a jubileum évében a Konstantinápolyi pátriárka, I. Bartholomaiosz Szent István királyt az ortodox egyház számára is szentté avatta, itt Budapesten a Szent István Bazilika előtt. A barátság és az együttműködés azóta datálódik. Ez a mostani szeptember 11. szombat délutáni szentmise részben arról fog szólni, hogy Szent István egy olyan időpontban vezette a magyarságot a kereszténységbe, amikor még kelet és nyugat egyháza teljes közösségben volt egymással. Szent István 1038-ban halt meg, a nagy keleti egyházszakadás éve 1054., tehát ő még az egységes egyház szentje.„

Erdő Péter hozzátette, a mi első keresztény királyunkat a konstantinápolyi mellett a moszkvai egyház, azaz az egész ortodox világ is szentként tiszteli.

Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

„Ennek az erőteljes jelképe és megvallása lesz a Kossuth téren. Ki lesz vetítve a Szent Korona, ki lesz vetítve a Szent Jobb, és Bartholomaiosz pátriárka nem a misében, hanem előtte egy fél órával beszédet is fog mondani. Azután szentmise, körmenet a Hősök teréig az Eucharisztiával.”

Tóth Gabi

„Adunk egy darabot a világnak Magyarországból”

Ferenc pápa szeptember 12-i zárómiséjét 2 órás színpadi műsor előzi meg, amelyen Tóth Gabi énekes, a „tetovált lány” is fellép, a mellett, hogy önkéntes hírnöke is az egész eseménysorozatnak.

„Hiszem, hogy Isten mindannyiunkban él, és nem kell sok imát ismerni ahhoz, hogy megszólítsuk. Tudom, hogy a tehetségemet, a képességeimet tőle kaptam. Most mindannyiunknak nagy szüksége van erre a kongresszusra: a közös imákra, a tanúságtételekre, a találkozás élményére. Reményért, egy falat szeretetért, feltöltődni megyünk a világeseményre„ – mondta Tóth Gabi. Hozzátette, nagyon fontos számára, hogy ő is énekelhet.

„Minekután keletet és nyugatot fogadjuk a kongresszuson, szeretnénk egy darabot adni a világnak ebből a gyönyörű ékszerdobozból, Magyarországból, a zenén keresztül a kultúránkból, akár népviseletünkből is” – fogalmazott az énekesnő, arra hivatkozva, hogy 1938-ban, az ugyancsak Budapesten tartott eucharisztikus találkozón is felsorakoztak az asszonyok a magyar népviseletekben, és a világ a csodájára járt. Tóth Gabi készített egy felvételt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangolódva, amelyen egy gyönyörű népi motívumokkal díszített ruhában énekel, amit tudatosan választott.

Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

„Fel sem fogom. Azt, hogy oda kiállunk, és egy fantasztikus zenei műsort rakhattunk össze, ahol egy tízperces, három dalból álló egyveleget, gyönyörű imadalokat megalkothattunk, ez nagyon nagy megtiszteltetés. Gyertek el, hallgassátok meg, legyünk együtt a Hősök terén!„

Miklósa Erika

„Nagyon sokat jelent nekem, hogy a pápa közvetlen közelében énekelhetek”

A világ egyik legkeresettebb koloratúrszoprán operaénekese a családja és a munkája mellett mindig szakít időt arra, hogy önkéntesként támogasson egy ügyet, egy közösséget. Most a NEK Önkéntes Programjának egyik hírnökeként segít „ráhangolódni” a lélekemelő élményre. Miklósa Erika kérdésünkre elmondta, a családjukban mindig is természetes volt, hogy segítenek egymáson és a körülöttük élőknek. Nagymamája hite és az önkéntes szerepvállalása is példa számára.

„Amikor megtudtam, hogy a pápai mise előtt Kodály Zoltán Budavári Te Deum-jának a szoprán szólóját fogom énekelni, azt gondoltam, hogy biztos nem fogok tudni megszólalni.! Itt van mögöttem 30 év a pályán, de ez most nem jelent semmit. Harminc évnyi rutin ide vagy oda: egy hang sem fog kijönni a torkomon. Nagyon jó, hogy időben szóltak, mert erre érzelmileg is alaposan fel kell készülni.”

Az operaénekesnő nem titkolta, hogy sokszor eltávolodott a hittől, míg hazatalált – írja a Metropol.

„Volt úgy, hogy nevettem az egészen, aztán nagyon komoly tanúbizonyságot kaptam, hogy a hit igenis nagyon fontos az életemben, bármennyire is szabotálom vagy ellenkezem. Egy ilyen embernek ez nagyon sok mindent jelent. Most kiváltságos helyzetben vagyunk, van egy „házi atyánk”, a polgárdi pap. Barta Tibor atya, aki minden családi eseményt megszentel nálunk„ – árulta el Miklósa Erika, akitől az is megtudtuk, hogy amikor Isten előtt is összeházasodtak a férjével, Tibi atya volt az, aki összeadta őket, és ajándékba egy Ferenc pápától való áldást kaptak tőle.

Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

„Elment ezért a Vatikánba. Érthető, ha most nagyon sokat jelent számomra, hogy a közvetlen közelében énekelhetek Ferenc pápának. Már csak azon imádkozom, hogy ha másfél-két méteres „covidos távolságban” is, de ilyen közel lehessek hozzá. Az sem baj, ha nem sikerül, már maga a tudat, hogy én az ő szentmiséje előtt hangolhatom az embereket: mindennél többet ér.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

vg.hu

Ő Bíró Ada, a köztévé új mesterséges intelligencia műsorvezetője

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

vg.hu

Ennek sokan örülni fognak: újabb hazai nagyvárosban nyitott éttermet a McDonald’s

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban