Létrehozva: 2020.04.26.

Továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét Magyarországon

Csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken, amiket addig is maximálisan be kell tartani – hangzott el az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az ügyeleti központ vezetője elmondta, a jó idővel a hétvégén az emberek számos alkalommal megszegték a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat, minden eddiginél több, 1905 rendőri intézkedésre volt szükség.

A határátkelőhelyeken nagyrészt kiegyensúlyozott a forgalom, néhány helyen van torlódás. Kínából újabb szállítmány érkezett egészségügyi védőeszközökkel, Lakatos Tibor megköszönte azoknak a munkáját, akik lehetővé tették, hogy ezek hamar bejussanak az országba.


MTI/kormany.hu
Fotó: kormany.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy 927 embert ápolnak kórházban a vírus miatt, az állapotuk súlyos, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. Továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét, a védekezés az állampolgárok segítségével nagyban hozzájárul a járvány kontroll alatt tartásához.

Az egyes megyék különbözőképpen érintettek, továbbra is a sűrűn lakott főváros és Pest megye a leginkább fertőzött, a harmadik helyen Fejér megye áll.

Az országok közötti összehasonlításnak nincs különösebben értelme, ugyanis mindenhol máshogy kezdődött a járvány, máshogy kezelik és mások az adottságok is.

Nemek szerint 57 százalék nő, 43 százalék pedig férfi. A 272 meghalt beteg általánosságban egy vagy akár több alapbetegségben szenvedtek, amihez a koronavírus rárakódott. Az eddig meghaltak közül 256-an 60 éven felüliek, nyolcan 50-59 között, hatan 40-49 között. Ebből is jól látható, hogy elsősorban az idősek és krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek.

Az egy háztartásban élőkön kívüli családi eseményeket az előírt távolság és higiénés szabályok betartásával érdemes csak megtenni. Azt is javasolta Müller Cecília, hogy szakítsunk magunknak egy kis „énidőt„, akár olvasással vagy hasonló kikapcsolódással, interneten elérhető edzéstervekkel is akár.

Lakatos Tibor azt mondta, a jövőbeli intézkedésekkel kapcsolatban figyelembe kell venni a fertőzés terjedését, az ellátókapacitásokat és a szomszédos országokat is. Csak nagyon alapos előkészítés után lehet változtatni a jelenlegi korlátozó intézkedéseken. Rémhírek terjesztése miatt 70 eljárás indult eddig.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt kérdésre, hogy egy embert kétszer is letesztelnek, ezt a WHO is szükségesnek tartja. Számos olyan helyzet is lehet, például egészségügyi dolgozóknál, ahol egy harmadikra vagy többre is szükség lehet.

A legfontosabbak a klinikai tünetek, például nehézlégzés vagy légszomj, ilyenkor nem kell várni semmire, mentőt kell hívni. Magyarországon – ellentétben külföldi példákkal – olyan esetről még nincs tudomás, aki az otthonában halt volna meg, mert túl gyorsan zajlott le a betegség és nem tudott segítséget hívni.

Egyetlen teszteredményből nem javasolt következtetéseket levonni. Különböző tesztek léteznek, a gyorstesztekből is sokféle van. Általában lehet ezt mondani, hogy ezek megbízhatósága 30 százalék körüli, de ez attól is függ, hogy a betegség mely szakaszában végezték a tesztet.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a gyorstesztek jellemzően a vírus ellen képződött ellenanyagokat mutatják ki, általában a 4-5-6. napon érik el a kimutathatósági szintet. Az emberek viszont nem egyformán reagálnak a vírusra.

A WHO a vírus fertőzőképességét tekintve 2-3 embert tart számon, tehát egy ember ennyinek adhatja át jellemzően. Ez a szám, az úgynevezett reprodukciós ráta Magyarországon régóta 1 alatt van, ami a korlátozások betartásának köszönhető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei - fotó

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Az Európai Bizottságnak van egy kiváló terve: mindenkit úgy csuklóztatna, ahogy Magyarországot

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Ukrajna csúnyán hoppon maradt az F-16-osok ügyében + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

INSIDER

Németországban veszett nyoma Daninak, talán Te is segíthetsz megtalálni