INSIDER

Tragédia Tolnanémediben: vérbe fagyva találták meg Icát

Szörnyű tragédia történt a tolnanémedi tehenészetben. Egy bika öklelte fel az 50 éves fejőnőt.
  • Szerző: Ripost

Igazán jó dolguk van a bikáknak abban a tolnanémedi tehenészetben, ahol minden ötven tehénre jut egy hím állat. A cég természetes megtermékenyítéssel foglalkozik, vagyis a karámokban lévő tehenek kö­zé beeresztenek egy bi­kát, amely így saját maga válogat a számára tetsző egyedek közül. Egy ilyen karámba ment be 2017 telén Ica, az 50 éves fejőnő is, akire rögtön felfigyelt egy dühös bika.

Képünk csak illusztráció

A nem mindennapi ügyet tegnap tárgyalták a Szekszárdi Törvényszéken, a vádlottak padján a tehenészet vezetője ült. K. Sándort halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Mint kiderült: az asszonynak az volt a feladata, hogy a pihenőtérben elhelyezett teheneket kiterelje szétválogatásra termelői csoportok szerint. Ica a fejőstehenek kihajtásához hátrament a pihenőtérbe, ahol egy megvadult bika rátámadt. A hétszáz kilós tenyészbika dobálni kezdte az asszonyt, ötször nekivágta a betonfalnak, a vasrácsnak és az elválasztó vasrudaknak. Az asszony a helyszínen életét vesztette, a szakértői vélemény szerint a halál közvetlen oka mellűri elvérzésben jelölhető meg, amelynek hátterében a mellhártya- és tüdőroncsolás, a sorozat bordatörések és kulcscsont környéki érsérülések kö­vetkeztében kialakult vérzés állt.

Ica két nagykorú gyereket hagyott maga után, volt férje szerint előre számítani lehetett rá, hogy egyszer baleset lesz a tehenészetben, mert sok volt a szabálytalanság.

„Két éve, hogy eltemettük szegényt. Már akkor is mondtam, hogy nem érdemes pereskedni, mert az eredménye nem lesz számunkra pozitív” – mondta a Borsnak Lak János.

„Jelenleg három per van folyamatban, egy büntető-, egy munkaügyi és egy kártérítési, de nem is sejtem, mikor lesz vége” – mondta Ica lánya, Lak Szilvia. „Édesanyámnak esélye sem volt egy ilyen hatalmas bikával szemben, megpróbált ugyan küzdeni, de csak remélni tudom, hogy keveset szenvedett.”

A telep vezetője, K. Sándor magába roskadva állt a bíróság előtt, nem akart nyilatkozni a Borsnak.

A Tamási Járásbíróság korábbi, elsőfokú ítélete szerint a telep vezetője hibázott, mert munkáltatóként megsértett több foglalkoztatási előírást és szabályt, egyebek mellett Icát nem is alkalmazhatta volna ebben a munkakörben, ezért a haláleset egy­értelműen elkerülhető lett volna. A Tamási Járásbíróság a férfit 1 év 8 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év 6 hónapra felfüggesztette. A vádlott fellebbezett a ítélet ellen, ezért a Szekszárdi Törvényszék további tanúk meghallgatása után hoz majd ítéletet az ügyben.

És ezeket olvastad már?