INSIDER

Túlélőshow-ba kezdtek az éttermek: így telt a szigorítás első napja – fotók

Sokan még tanácstalanok a bejelentett szigorítások miatt, ám vannak akik élelmes módon a túlélésre játszanak. Az biztos, hogy azok maradnak talpon, akik hajlandóak változtatni és újítani. Akik ezekben a napokban, hetekben rendelnek ételt, akár egy munkahelyet is megmenthetnek.
  • Szerző: Ripost

Budapest belvárosában szerda délelőtt már roló van a legtöbb éttermen. A pillanatnyi elkeseredést azonban a legtöbb helyen felváltotta a bizakodás és a reménykedés. Sokan úgy gondolják, hogy ha élelmesen változtatnak, még jól is kijöhetnek ebből a járványból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

Többszörösére nőtt a futárok munkája

A egy Teréz körúti kifőzde futáraitól megtudta: már most több a munkájuk azután, hogy az új rendelet szerint helyben fogyasztás sehol sem lehetséges, helyette a kiszállítás maradhat meg.

Fotó: Markovics Gábor

„Kedden egész nap 16-ot vitt ki egy ember, nekem már szerda reggel 11-kor 10 címem volt. Arra számítunk, hogy a tavaszi szigorítások utáni helyzethez hasonlóan megkétszereződik a munka amiatt, hogy csak kiszállítás van„ – magyarázta az egyik futár a -nak, hozzátéve, hogy van elég jelentkező a több munkára, ám ezt a tempót nem mindenki bírja.

Új feladatok várnak a dolgozókra

A kiszállítás ugyan megmenthet egy-egy éttermet, ám van ahol hatalmas rugalmasságot kíván az új helyzet.

Fotó: Markovics Gábor

„Próbálunk túlélni!” – kezdte a -nak Zink Eszter, aki egy bisztróban dolgozik felszolgálóként. „A menü maradt, de ezen kívül teljesen átállunk, mivel nálunk eddig nem volt kiszállítás. Egyelőre nem kezdtük el, kicsit káosz van még, de az a terv, hogy akinek van autója, az fog a dolgozók közül besegíteni a kiszállításban, szóval egy teljesen új feladat lesz ez nekünk.„

Hosszabb időre zárhatnak be a kocsmák

A Teréz körút kocsmái már mind bezártak, néhány helyen még szerdán délelőtt pakoltak a dolgozók és tanakodtak, mi legyen a következő lépés.

Fotó: Markovics Gábor

„Hogy mi lesz? Nem tudjuk„ – mondta fejére mutatva ujjaival V. Viki, utalva rá, hogy meg vannak lőve. „Ha ki is nyithatnánk év végén, az ünnepek alatt két hétre már nincs értelme, így leghamarabb januárban vagy februárban nyitunk. Van némi tartalékom, de nem tudom mi lesz a következő lépés.”

Fotó: Markovics Gábor

Olyan vendéget is találtunk, aki éppen az utcán étkezett egy dobozból. „Ide szoktam járni a szemben lévő kínaiba, most nem ülhettem be, gondoltam, akkor megeszem itt kinn” – mondta nevetve a férfi.

Válságmegbeszélést tartanak a vendéglátósok

A legtöbb étteremben, vendéglátóhelyen megbeszélések zajlottak szerda délelőtt. A által megkérdezett vendéglátósok többsége rettenetesen elkeseredett. Akadnak, akik azt mondták, szerintük, akinek nincs tartaléka, az pár hét múlva bezárja kapuit, mások bizakodóak a jövővel kapcsolatban, és trükkökkel igyekeznek túlélni.

„Igyekszünk átállni házhozszállításra, de attól félek, elvesztünk majd mindent” – mondta lapunknak Moha, egy perzsa kávézó tulajdonosa. A többség hozzá hasonlóan házhozszállításra, elvihető rendelésre készít ételt.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

 

És ezeket olvastad már?