Létrehozva: 2021.11.03.

A szerelem köveiből épült a turai kastély

A Botaniq Turai Kastély nyerte el a Legjobb Európai Kastélyhotel 2021 díjat az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen.

Szerző Ripost

A meseszép turai kastély egy neoreneszánsz épület, 1883-ban egy szerelmes báró építtette a feleségének, és egészen a II. világháborúig lakták. Utána egyre rosszabb állapotba került, mígnem 2016-ban nekiláttak a teljes felújításának.

Fotó: botaniqkastely.hu

A mesebeli kastély a szerelem köveiből épült: a turai birtokot báró Schossberger Zsigmond nagykereskedő mágnás 1873-ban vásárolta meg az Esterházy családtól, és kastélyt álmodott rá imádott feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek.

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

A Loire menti kastélyokból és a Rothschildok Halton House-kastélyából meríthetett ötletet, a magyarok mégis inkább az „Operaház kistestvéreként” emlegették. A belső díszítőfestéseket ugyanis mindkét helyszínen Scholtz Róbert festőművész, díszítőfestő készítette. Sokáig azt hitték, hogy az épületet Ybl Miklós tervezte, de a Vasárnapi Újság később fellelt, 1885-ben megjelent számából kiderül, hogy Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt a tervező. A szerelmesek fél évtizedig élvezték a kastélyt, kezdetben csak nyári lakként, majd oda is költöztek.

Az enyészettől mentették meg

A kastélyt az utódok egészen a II. világháborúig lakták, az utolsó örökös munkaszolgálat közben elhunyt. Először a németek, majd az orosz katonák vették birtokba az épületet, az államosítás után pedig iskola működött benne. 1973-ban magánkézbe került, több tulajdonosa is volt, de senki sem törődött az értékmentéssel, végül a tető is beomlott.

A kastély lépcsőháza a 70-es években (Fotó: Facebook)

2016-ban új tulajdonosai az újjáépítése mellett döntöttek, gondosan figyelve arra, hogy megmaradjon az épület jellege, a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően újították fel.

A mai elegáns lépcsőház (Fotó: Facebook)

12 különböző szakterületű restaurátor dolgozott a helyreállításon. Visszaállították a kőelemeket, a gipszstukkókat, a fa épületelemeket és a falfestményeket is. Ma régi fényében tündököl, és szállodaként üzemel.

A kor minden építészeti bravúrját alkalmazták

A földszinti előtér fényét mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök adják. Csak emeleti világító ablakok vannak itt, de a tükröket úgy helyezték el 130 évvel ezelőtt, hogy világítás és ablakok nélkül is természetes fényt kap a helyiség. Bevezették a villanyáramot, ami abban a korban még kuriózumnak számított. Építettek bele ételliftet, központ fűtést és minden szintre fürdőszobát, amelyekbe artézi kútból érkezett a víz.

A mennyezet visszakapta eredeti pompáját (Fotó: botaniqkastely.hu)

A luxussal a felújításkor sem spóroltak. A kastélyhotelben külső és belső medencével rendelkező wellnessrészleget alakítottak ki. A hotel közel 400 négyzetméteres sparészlegét a kastélykert virágai és növényei inspirálták. Az International Travel Awards versenyen ezt is pontozták.

Közel 400 négyzetméteres a spa-részleg; ez is komfortos, hangulatos (Fotó: botaniqkastely.hu)

Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak, hogy visszaállítsák a növényvilág eredeti állapotát.

Sikerült az értékmentés

A kastély felújítása komoly értékmentő munka volt, de ezen túlmenően az elnyert díj is bizonyítja, hogy a magyar értékek híre eljut külföldre is, jó hírünket viszik a nagyvilágban.

Fotó: botaniqkastely.hu

A KSA Tourism Marketing szervezet által megrendezett nemzetközi versenyen több mint száz ország szállodái és vendéglátó egységei indultak, több- körös volt a verseny. A zsűri azt is értékelte, hogy a turai kastélyban 200-féle bort lehet megkóstolni, és a szezonális ételek mellett újragondolták a tipikusan magyaros ételeket. Kétségtelen, az árak sem elsősorban a magyar pénztárcákhoz vannak szabva, de életre szóló élmény lehet egy pár számára a kastélyban eltöltött éjszaka.

A felújítás során követték az eredeti terveket. A földszinti előtérnek nincs ablaka, az emeleti világítóablakokon keresztül kap fényt, mégis világos (Fotó: botaniqkastely.hu)

Hollywood is kiszúrta magának

A turai kastély megjelenik az Alice csodaországban című filmben is. Az Ella Bleu Travolta főszereplésével készülő Get Lost című amerikai–magyar koprodukció több jelenetét is a csodás magyar kastélyban forgatják.

Filmforgatásra, családi rendezvényekre, esküvőkre ideális a romantikus kastély
(Fotó: botaniqkastely.hu)

A turai kastély mellett több magyar helyszín feltűnik a filmben: az aszódi kastély, a Dunakanyar és Budapest olyan egyedülálló pontjai, mint a Halászbástya, a Hősök tere, a Gellért Hotel, a Vajdahunyad vára. Korábban Angelina Jolie is kinézte magának a turai kastélyt, meg is akarta venni 2010-ben, de végül ettől elállt. A Vér és méz földje című, általa rendezett film egyes jeleneteit viszont itt forgatták.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Ezzel a három csodálatos épülettel ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek