INSIDER

Ugrókötéllel fojtogatta a turai kisdiákot a társa

Megdöbbentő esetről számolt be egy Turán élő nagymama a Ripostnak. Unokáját, a 7 éves Tomikát az iskola udvarán egy idősebb gyerek fojtogatni kezdte egy ugrókötéllel az órák közti szünetben. Lapunk megkereste az iskolát is: hogyan fordulhat elő ilyesmi?
címkék:

Fojtogatták a kisunokámat az iskolában, és senki nem tesz semmit!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– panaszolta a -nak Ernő Tünde, annak a 7 éves kisfiúnak a nagymamája, akit március 2-án az iskolai szünetben az egyik társa ugrálókötéllel fojtogatni kezdett.

Fotó: Ripost

„Az egyik nap, amikor Tomika hazajött az iskolából és levette a pulcsiját, megláttam a nyakán egy véres csíkot. Először azt hittem, hogy kidörzsölte valami.”

A kisdiák félve mondta el nagymamájának, hogy az iskolában megverték.

„'Nem nagy dolog', ezt mondta az unokám, de én másként gondolom, miután elmesélte, pontosan mi történt„

– folytatta a nagymama.

„Az iskolai szünetben az egyik barátjával játszott az udvaron egy ugrálókötéllel, amikor odament hozzájuk egy idősebb fiú. El akarta venni az ugrálókötelet, de Tomiék nem adták oda. Erre a nagyobb fiú elvette és az unokám nyakába csavarta, majd azzal a mellkasához húzta őt, és elszorította a nyakát. Amikor ezt meghallottam, majdnem elájultam. A gyereket azonnal elvittük orvoshoz, ő azt mondta, hogy legszívesebben megfigyelésre bent tartaná, de a gyerek nem akart maradni, így hazavittük.”

Tünde a gyermek édesanyjával együtt bement másnap az iskolába, hogy beszéljen az esetről az intézmény vezetőjével. Különösen azt nehezményezték, hogy nem tájékoztatták őket az esetről.

Fotó: Ripost

„A tanárok nem is tudtak semmiről! Azt mondták, hogy nem tudnak minden gyerekre állandóan figyelni, és hogy valószínűleg csak játszottak. Szép kis játék! Őszintén szólva kikeltünk magunkból, hogy még a felelősséget sem vállalják. Erre azt mondták, hogy ha bíróságra merjük vinni az ügyet vagy feljelentést teszünk, akkor mi is pórul járhatunk, mert azt fogják mondani, hogy fenyegetőztünk az iskolában. Később azonban az is kiderült, hogy a gyerek az eset után bement órára, de akkor még nem mert szólni a tanárnak. Miután azonban megnyugodott, egy másik tanárnak jelezte a történteket. Így még felháborítóbb, hogy nem szóltak nekünk, és nem léptek semmit a támadó kisfiúval kapcsolatban sem. Ha ez szó nélkül marad, az a gyerek azt hiheti, hogy semmi bajt nem csinált! A többi szülő, akivel beszélgettünk az esetről, azt mondta, hogy ez már nem az első eset, amikor a gyerekek durvák egymással. Mi nem szeretnénk bírósághoz fordulni, nem ez a cél, de arra se várhatunk, hogy a végén egyik gyerek 'játékból' megöli a másikat!” – mondta a felháborodott nagymama.

Fotó: Ripost

A felvette a kapcsolatot az érintett iskolával, az igazgatóhelyettessel tudtunk beszélni.

Én az ügyben nem nyilatkozhatok, de annyit elmondhatok, hogy lefolytattuk a belső vizsgálatot, és az derült ki, hogy nem történt fojtogatás, hanem több gyermek játszott együtt, és ennek során baleset történt

– közölte az igazgatóhelyettes.

Arra a kérdésre azonban még mindig nincs válasz, hogy ha egy ilyen súlyos sérülés ér egy gyermeket, akkor miért nem viszik orvoshoz, és miért nem értesítik a szüleit a történtekről?

Játékban sem megengedhető az agresszió

Minden esetben és minden korban fel kell lépni az agresszió ellen, és közbe is kell avatkozni

– mondta az eset kapcsán lapunknak Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

„Minél kisebb a gyermek, annál kevésbé kiforrott a morális fékrendszere. Nem tudja, hogyan kell viselkedni, nincs tisztában azzal, hogy a bántalmazásnak milyen következményei lehetnek. Nem gondolja végig, hogy mit tesz. Az iskola és a szülő feladata, hogy észrevegye és szóvá tegye a problémát, majd kezelje ezt a fajta viselkedést. Nem a büntetés a megoldás, el kell magyarázni a gyereknek, hogy miért rossz az, amit tett. Jelen esetben a nagyobb gyereket valószínűleg frusztráció érte, amit nem tudott kezelni, nem kapta meg, amit akart, idegességében nyúlt ilyen – teljesen elfogadhatatlan – eszközökhöz. Hasonló esetben azonnal tájékoztatni kell a szülőket, pszichológust kell kirendelni mind a két gyerekhez és érdemes az eset tanúival, az osztálytársakkal is elbeszélgetni, ezzel feloldani a feszültséget. ”

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?