Létrehozva: 2020.11.17.

Új lakásfelújítási program indul januártól, nem csak gyermekes családoknak

Korszerűsítés, felújítás, egyetlen fillér megtakarítás nélkül? Jövőre ez is lehetségessé válik, tudta meg a Ripost. Mesterséges intelligencia könnyíti majd meg a megfelelő pályázat, támogatás megtalálását, hitelprogram indul, a törlesztést pedig akár teljes egészében fedezheti a rezsimegtakarítás.

Magyarországon nagyjából másfél millióan újítanák fel a lakásukat és négyszázezren ezt konkrétan tervezik is. Jövőre erre újabb kedvező lehetőség nyílik, és nemcsak a gyermeket nevelő családok számára, hanem mindenkinek – tudta meg a Ripost. A számos energiakorszerűsítési pályázat mellett elérhetők lesznek kedvező banki hitelek, és soha nem látott rezsicsökkentést tesz lehetővé a korszerűsítés, adott esetben akár a felvett hitel teljes törlesztőrészletére futja a megtakarításból.

Fotó: Schutterstock

A pályázatokkal persze az a baj, hogy néha túlságosan bonyolultak, bürokratikusak. Ezen kíván segíteni a Virtuális Erőmű Program, ami 2021-től elindít egy digitális szolgáltatást. Ezt kis- és mikrovállalkozások már tesztelik, de jövőre magánemberek számára is elérhető lesz, mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában dr. Molnár Ferenc, a program kitalálója.

Fotó: Schutterstock

A mesterséges intelligencia a különböző lehetőségek közül kiválasztja azt, ami az adott érdeklődő számára a legmegfelelőbb, akár kombinálja a pályázatokat és támogatásokat, megkeresi a hozzá való hitelkonstrukciót egy néhány perces egyszerű kérdőív kitöltése után.

Fotó: Schutterstock

Sok embernek azért magas az áram- és fűtésszámlája, mert régiek az ablakok, ajtók, nincs szigetelés, elavult a kazán. Ha ezeket az otthonokat korszerűsítik, akkor jelentős energiát lehet megtakarítani országos szinten, de az ingatlan tulajdonosának is jóval olcsóbb lesz a rezsije, a megtakarításból pedig futja a hiteltörlesztésre. Ez persze csak azoknak járható út, akik munkahellyel, rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek.

Egy felújítás mindig nagy feladat, a tervek szerint a családok segítséget kapnak a legjobb műszaki megoldások megtalálásától a finanszírozáson át a szerződések megkötéséig és a kivitelezésig. Jelenleg mindennek az előkészítése zajlik, pontos részleteket később közölnek.

A környezetvédelmet is szolgálja a program

Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es érték 40 százalékára akarja csökkenteni 2030-ra. A magyar klímacélok teljesítése csak a lakások energetikai korszerűsétésével érhető el. A program 2021-ben 25 ezer, 2022-ben 75 ezer, 2023 és 2030 között évi százezer háztartás energetikai felújításának támogatását tűzte ki célul, együttműködésben az MNB és a kormány új lakossági ingatlanfejlesztési zöld programjaival.

 

Összekapcsolható az új lakásfelújítási programmal

Egy energetikai korszerűsítés átlagosan 750 ezer-2,5 millió forintba kerül, tehát bőven belefér a nemrég a gyermeket nevelő családoknak meghirdetett lakásfelújítási támogatásba.Mint ahogy a Ripost megírta, 2021. január 1-je után a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítási számláinak a felét az állam állja, 3 millió forintig. Ebbe pedig bőven belefér az energetikai korszerűsítés. A rezsimegtakarítás viszont, ami így elérhető és ami ezután a családnál marad, akár évi 30-40 százalék is lehet!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

"Talán fentről nézett" - autóbalesetben halt meg a Katasztrófavédelem 27 éves munkatársa

mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

travelo.hu

Ne hagyd ki: ma rózsaszín telihold világít az égbolton!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Európa legnagyobb tárlata nyílik a Városligetben: mindenki csodálni fogja Glasgow-tól Barcelonáig

INSIDER

Üzent Orbán Viktor: Karácsonynak bukovári, hajrá, Alexandra!

INSIDER

Mérgező növények a kertben: ezt a kilencet mindenképp kerülje a gyerek!

INSIDER

"Megszakad a szívem" - Ezt mondta az édesapa, akinek patkány harapta meg a kislányát