Létrehozva: 2019.12.08.

Új módi: kézzel írnak új rendszámot, ha elveszett

Sokan vagy hamisítani akarnak maguknak egy rendszámot autójukra, vagy egyszerűen valamilyen oknál fogva nincs meg a rendszámtáblájuk, ezért előkapnak egy tollat és papírt, és gyártanak maguknak egy sajátot. Ám nem árt tudni: ezért csúnyán megüthetik a bokájukat.

 

police.hu

Már évek óta előfordul, hogy a rendőrök döbbenetes rendszám-bakikkal csípik el a járművezetőket. Tavaly március 9-én például egy rajzolt, és még ki is színezett rendszámú Opellel furikázott egy miskolci férfi az M3-as autópályán. Szeptember másodikán pedig az M5-ös autópályán ellenőriztek a rendőrök egy kamiont, aminek az elején és hátulján található rendszámok nem egyeztek, az utolsó két karaktert megcserélték – végül kiderült, hogy a hátsó rendszám volt a valós. A sofőr az eltérő rendszámokat kihasználva többször is elbliccelte az útdíj fizetést.

Fotó: police.hu

Nemrég, október 28-án hasonló eset történt: autójára ragasztotta fel egy sofőr a papírlapra filccel rajzolt rendszámot, majd még kölcsön is adta az autót egy ismerősének, akit egyből lekapcsoltak. Elmondta, barátja elhagyta az eredeti rendszámot, ezért úgy döntött, gyárt magának egy újat és felragasztja a régi helyére. A rendőrök mind a két férfit egyedi azonosító jel meghamisítása miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Fotó: police.hu

A Ripost megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is, ám arról nem kaptunk tájékoztatást, hogy hány hasonló esettel találkoznak átlagosan. A rendőrség honlapján feltüntetett tájékoztatások alapján elég gyakori esetnek tűnik, ha valaki szabályos rendszám helyett önkényesen házilag barkácsol valamit, vagy akár rendszám nélkül kocsikázik.

Fotó: police.hu

Ezek a szabályok vonatkoznak a rendszámokra

Egyedi azonosító jellel visszaélést követ el, aki a rendszámot eltávolítja vagy meghamisítja. Akinek rendszámtáblája elveszett, megsemmisült, megrongálódott, elhasználódott, vagy azt ellopták, kezdeményezheti a rendszámtábla pótlását a közlekedési igazgatási hatóságnál, ahol nyilvántartásban ellenőrzik a rendszámot. Az engedély megadása és a szolgáltatási díj befizetését követően, ami jelenleg 12300 forint, gondoskodnak az új megrendeléséről, és a megrongálódott rendszámtáblát bevonják. Átlagosan 3 hét, mire újra gyártanak egy rendszámot. Az utángyártás ideje alatt, azaz az új rendszámtábla átadásáig, és maximum 30 napig egy rendszámtáblával is lehet közlekedni. Abban az esetben, ha mindkét rendszámtábla egyszerre elveszett, ellopták, vagy megsemmisült, nem engedélyezik az új igénylését. Akkor sem lehet engedélyt kapni, ha a rendszám már másodszor tűnt el. Ilyenkor teljesen új rendszámot adnak, ami azzal is jár, hogy új törzskönyvre, és új forgalmira is szükség lesz. A rendszámtábla 5500 forint, két ára 8500 forint, az új forgalmi 6000 forintba kerül, az új törzskönyv pedig szintén 6000 forintért pótolható, azaz érdemes nagyon vigyázni a rendszámtáblákra, ha nem akar valaki emiatt a zsebébe nyúlni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt

INSIDER

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

INSIDER

Orbán Viktor: Akinek van szakmája, annak lesz munkája is

INSIDER

"Anya, nézd, mit tudok!" – Újabb mérföldkövön van túl SMA Tomika