INSIDER

Új utat nyit az oktatásban a High-Tech Suli!

A pályázaton ezúttal 10 iskola is elnyerheti a több mint 20 millió forint értékű digitális termet!
  • Szerző: Ripost

Újra pályázhatnak a hazai általános iskolák a High-Tech Suli programra, amelyhez ezúttal újabb 10 intézmény csatlakozhat, ezzel együtt pedig már országszerte 25 iskola diákjai élvezhetik a digitális tanterem adta lehetőségeket. Idén kiemelt figyelmet kapnak a fővárosi és pest megyei intézmények is.

A Mészáros Csoport által támogatott High-Tech Suli program kategóriájában egyedülálló és több elemében is újszerű megoldásokat alkalmaz. A digitális teremhez szükséges eszközökön, illetve képzésen kívül, a tanárok többletmunkájuk elismeréseként havi bérkiegészítésben is részesülnek.

Új utat nyit az oktatásban a High-Tech Suli!
Fotó: High-Tech Suli

A High-Tech Suli program bepillantást nyújt a jövőbe és így segítséget nyújt a pályaválasztásban is. Nemcsak a tanulók, de a tanárok is sokszor most találkoznak először 3D nyomtatóval, lézervágóval, vagy mikrokontrollerekkel, amelyek azontúl, hogy megkönnyítik a tanítást a gyerekek motiválásán keresztül, a tanároknak is vonzóak.

Több iskolában is a High-Tech Suli program miatt sikerült új tanárokat csábítani, illetve új szakköröket beindítani. A terem eszközeivel a tanulók megtapasztalják a kreatív alkotás élményét, futurisztikus városokat alkotnak, űrállomást építenek a matematika, fizika, vagy akár a történelem ismereteiket a korábban megszokottnál sokkal jobban elmélyítve.

„A pályázaton elnyerhető digitális terem nem pusztán informatika oktatására ad lehetőséget. A High-Tech Suli program fontos célja, hogy olyan környezetet teremtsen, amelyben a tanulók a különböző tantárgyakból tanultakat együtt használhatnak fel a problémák megoldására, akárcsak az életben. Már sok iskolában működik, amit felépítettünk, sőt tapasztalatok is vannak. Jól látszik, hogy a tanárok értik és ki is használják a terem adta lehetőségeket. A gyerekek játszva tanulnak, ezért azok, akik korábban tanulási nehézségekkel küzdöttek, mostanra sokkal könnyebben veszik az akadályokat. De hallunk olyan diákokról is, akik a terem miatt nem szeretnének elballagni az általános iskolájukból és keresik a lehetőségeket, hogy minél több időt tölthessenek a HTS teremben. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, mostanra egy nagyon együttműködő közösséggé formálódtunk” – mondta el Horváth Ádám a High-Tech Suli szakmai tanácsadója.

A terem eszközeivel a tanulók megtapasztalják a kreatív alkotás élményét a Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, Tállyán.
Fotó: High-Tech Suli

Más fejlesztési programok főként a vidéki intézményekre fókuszáltak, ezért az idei évben először, a High-Tech Suli program külön keretet nyit meg a budapesti és pest megyei iskoláknak, így 5 nyertes pályázó ebből a régióból kerül majd ki.

„A High-Tech Suli pályázat az esélyteremtést és a pedagógiai újítás képességét együtt értékeli, ezzel biztosítva, hogy olyan iskolák vehessék igénybe a programot, amelyek egyébként nem rendelkeznek ilyen felszereléssel, de van pedagógiai programjuk az elnyerhető támogatás minél több korosztályt és tantárgyat lefedő, érdemi fejlesztő hatást biztosító beépítésére” – árult el részleteket Horváth Ádám

A pályázatot november 26-ig nyújthatják be az intézmények, a termek felszerelése és a program indulása pedig már a jövő év első hónapjaiban megtörténik. A pályázat részletei megtalálhatóak a High-Tech Suli honlapján.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?