Létrehozva: 2019.05.15.

Újabb fontos részletek a családvédelmi intézkedésekről

Hiába támadja Brüsszel a magyar babaváró programot, a magyar kormány mindenképpen elindítja július 1-jétõl. Közzétették a falusi csok részleteit, kiderült, hogy sokkal többen kaphatják meg, mint eddig gondoltuk: minden tanyán élõ, ha van a telken lakóház. Az is kiderült, hogy aki vett már igénybe csokot, az is kérhet bõvítésre falusi csokot.

Babaváró támogatás, csok már használt lakásra is, jelzáloghitelekre nyújtott gyermekvállalási támogatás a második gyerekre is, a nagycsaládosoknak pedig autóvásárlási program. A kormány családbarát politikája tovább bővül július 1-től.

De mit is jelentenek ezek a segítségek pontosan? Összeszedtük a részleteket!

1. 10 millió forintos babaváró támogatás                              

10 millió forintot ad a kormány minden fiatal babát tervező házaspárnak, ami tetszés szerint bármire költhető. A pénz mindaddig egy kamatmentes kölcsön, amíg az igénylő házaspárnak nem születik 2019. július 1-jét követően 3 gyermeke, ám már az első gyermek megszületése után jól járnak a szülők. Az első gyermek születésekor 3 évig szünetel a kölcsön törlesztése, a második gyermeknél újabb 3 évig nem kell törleszteni, és a fennálló tartozás 30%-át eltörlik, a harmadik gyermeknél pedig a teljes fennmaradó összeget elengedik.

A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg. Azok a házaspárok igényelhetik, akinek van magyarországi lakcímük, nincs köztartozásuk és nem büntetett előéletűek. Valamint a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41-et.

Feltétel még, hogy a házastársak legalább egyike minimum 3 éve, folyamatosan magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezzen, vagy felsőoktatási tanulmányokat folytasson, illetve külföldi TB jogviszonya legyen. Fontos tudni, hogy ilyen kölcsönszerződés csak egy alkalommal köthető.

Ha az igényléstől számítva 5 éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg a visszafizetésben.

 

2. Csok: már használt lakásokra is, a falusi csokkal bővítve

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) azért jött létre, hogy a babát tervező családok a gyermekek után vissza nem térítendő támogatáshoz jussanak, melyet lakásvásárláshoz, építéshez, vagy bővítéshez használhatnak fel.

Kinek jár a CSOK? Meglévő gyermek esetén szinte mindenkinek. Házaspároknak, élettársaknak és gyermeküket egyedül nevelőknek is, a szülők életkorának vizsgálata nélkül.

A 12 hetes kort betöltött magzattól a 25 év alatti gyermekekig, illetve 25 éves kor felett a fogyatékos gyermekig mindenki után igényelhető a támogatás. A 18 év feletti gyermekeknél már nem feltétel, hogy nappali tagozaton felsőoktatási intézményben tanuljon.

Ám vállalt, vagyis később születendő gyermek esetén csak olyan házaspároknak, akiknek egyik tagja 40 év alatti. A szülői életkort kizárólag a CSOK igénylés pillanatában vizsgálják.

Jó hír, hogy a CSOK mellé kapható kedvezményes hitel július 1-től már használt lakásokra is felvehetők, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

A CSOK eddig nem volt igényelhető korszerűsítésre, ezért újdonság, hogy a korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni.

A július 1-jén induló falusi CSOK 2486 kistelepülésen is jár használt lakás vásárlásra is 1 gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermek esetén 2,6 millió, legalább 3 gyermek esetén 10 millió forint összegben 2022 közepéig. A felvett összeg fele fordítható csak vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell felhasználni. Mi számít korszerűsítésnek? Például közmű bevezetése, fürdőszoba, mosdó létesítése, központi fűtés kialakítása, épületszigetelés, nyílászárócsere, tetőfelújítás, kéményépítés, illetve -korszerűsítés, belső terek felújítása, valamint melléképület felújítása és kerítés építése, korszerűsítése.

A falusi CSOK mellé is felvehető a legfeljebb 10, illetve 15 milliós kamattámogatott lakáskölcsön. A falusi CSOK országosan elérhető minden tanyán, ahol van ingatlan.

Ha valaki a kérelem a benyújtása előtt vett fel csokot korszerűsíteni vagy bővíteni, akkor ugyanazon gyermek után igénybe veheti a korszerűsítési/bővítési támogatást, és nem kell levonni a már igénybe vett CSOK-ot.

 

3. Jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése

2018. január 1-től a harmadik és további gyermekeket vállaló családok gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthették lakáshitel-tartozásukat. Július 1-től már a második gyermeküket váró családoknak is elengednek 1 millió forintot, a harmadik gyermek születése után pedig ez az összeg 4 millió forintra emelkedik. Csak a gyermek születését megelőzően felvett hitelre jár a támogatás. A kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.

 

4. Támogatás nagycsaládosok autóvásárlásához

Július 1-től a legalább három gyermeket nevelő nagycsaládosok kaphatnak 2,5 milliós támogatást, ha legalább hétszemélyes autót vesznek. A támogatás legfeljebb az autó bruttó árának a fele lehet.

Az autót csak azután lehet megvenni, ha a jogosultságot megállapító határozat véglegessé vált. A pozitív döntés után fél éven belül meg kell kötni az adásvételi szerződést. A kincstár 15 napon belül utalja a pénzt közvetlenül a kereskedőnek. A kérelem benyújtására 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség.

Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a támogatást, harmadik gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Az autót három évig nem szabad eladni és átalakítani. A kereskedőnek a saját költségén kell egy "Családbarát Magyarország" logót elhelyeznie az autón, amelyet három évig nem lehet leszedni.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olyan történt a Fradi csodacsapatával, ami idén még nem fordult elő

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány