INSIDER

Újabb jó hír érkezett a babaváró támogatást igénylőknek

Megrohanták a kormányablakokat a babaváró támogatást igénylő családok a kötelező tb-igazolás miatt. Hétfőn és kedden sok helyen még elkérték a 3 ezer forintos illetéket, de kedd este az Országgyûlés illetékmentessé tette a babaváró hitel és az autóvásárlási támogatás igénylését is.
  • Szerző: Ripost

A törvény szerint az illetékmentesség a július 1-jén már folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik.  A hétfőn kapott formanyomtatványon is fel van tüntetve: „térítésmentes nyomtatvány”. A befizetett 3 ezer forintokat a NAV-on keresztül visszakapják az emberek.

Hétfőn életbe lépett a családvédelmi akcióterv több pontja, így azóta igényelhető a babaváró hitel a bankoktól. Az igénylés feltétele, hogy legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell, hogy rendelkezik 3 év folyamatos tb-jogviszonnyal. Az ehhez szükséges igazoló dokumentumot csak július elsejétől lehet igényelni, hétfőn meg is rohanták az emberek a járási hivatalokat és kormányablakokat.

 

Nem kell sorba állni a tb-igazolásért

Már elektronikusan is lehet igényelni a babaváróhoz a tb-igazolást. Így azt postán fogják kiküldeni, de legalább az igényléshez nem szükséges bemenni a kormányhivatalokba.

Az epapir.gov.hu oldalon, ügyfélkapus azonosítással belépve ki kell választani az ügytípusoknál az egészségbiztosítási pénztári feladatok fület, azon belül pedig a kormányhivatali ügyek alfület. Ezután ki kell választani a lakcím szerinti illetékes járási hivatalt.

 

Érdemes időpontot kérni a banktól!

A pénzintézetekben még nincs nagy sorállás, mivel a legtöbben csak most szerzik be a tb-igazolást, másrészt pedig sok banknál hitel-előbírálatokat tartanak, amik már júniusban megkezdődtek. A legtöbben időpontra érkeznek, és a %% gyorstesztje szerint a következő két hétre a legtöbb banknál már alig van időpont – így aki be akarja adni a kérelmét, egyeztessen mielőbb a bankjával, mert ott még csak most jön az igazi nagy roham.

 

Az első babavárós szerződéseket már meg is kötötték

Már az OTP és az Erste Bank is közölte, hogy megkötötték az első babaváró hitelről szóló szerződéseket, sokaknak folyósították is a pénzeket. Az OTP-nél az első igénylések Veszprém és Zala megyéből érkeztek. Az igénylők 30 év körüliek, és több esetben is a maximálisan igényelhető, 10 millió forintot folyósította a hitelintézet. A bank honlapján található kalkulátor segítségével az érdeklődők kiszámolhatják a havonta fizetendő törlesztő részletet, sőt, egy kérdőív segítségével a jogosultságukat is ellenőrizhetik. Az Ersténél a legelső hitelt egy debreceni házaspár vette fel, ők 10 millió forintot igényeltek 20 éves futamidő mellett. Az Ersténél elvégzik az előzetes hitelképesség vizsgálatot az OEP igazolás beszerzése előtt is.

 

Elindult a családvédelmi akcióterv

Július 1-jén lépett életbe 4 pont a kormány által meghirdetett családvédelmi akciótervből. Már lehet igényelni:

– a babaváró támogatást,

– a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt,

– a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát,

– a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

Az akcióterv két másik pontja, a legalább négygyerekes nők személyi jövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed jövő januárban lép életbe, a bölcsődei férőhelyek pedig folyamatosan bővülnek.

És ezeket olvastad már?