Létrehozva: 2019.11.30.

Újabb közösségi portálon vadásznak a gyerekekre a pedofilok

Eltűnt egy 11 éves magyar kislány, napokig kétségbeesetten keresték – majd mikor előkerült, kiderült: a TikTok nevű netes közösségi alkalmazáson csalta el valaki. Sok szülő még nem is hallott a TikTokról, miközben több tinédzser használja, mint a Facebookot. Angliában már figyelmeztettek a hatóságok: a TikTok a pedofilok és az Iszlám Állam kedvenc vadászterepévé vált.

A magyar hatóságok és a szülők napokig égre-földre keresték a 11 éves N. Dorottyát, aki a TikTokon ismerkedett meg és szeretett bele egy 15 éves fiúba, aki rávette, hogy megszökjenek. Napokkal később a hatóságok egy vonaton találtak rá, és kiderült: a szlovákiai „gyerek”, aki elcsalta, nem 15 éves, és valójában lány, csak fiúnak álcázta magát. Dorottyának iszonyú szerencséje volt, hogy nem egy pedofil karmai közé került, ugyanis a TikTok nevű alkalmazás ma már a pedofilok kedvenc terepe.

Tátikavideókból új, óriási közösségi oldal

A TikTok nevű, ma már szinte minden tini mobilján ott lévő közösségi alkalmazás bombaként robbant be a fiatalok életébe, hogy felvegye a versenyt a Facebookkal, az Instagrammal és a többi népszerű közösségi média appal. A felület egy „tátika”-alkalmazásnak indult (korábbi neve Musical.ly), a tinik vicces, rövid videókon tátogtak zeneszámokra, mintha ők énekelnék. Az oldalon számos sztár született: sokan a celebek hasonmásaiként váltak ismertté, mások zenei karrierbe kezdhettek. A TikTokot ma már világszerte több mint 1 milliárdan használják, kétharmaduk kamasz – tehát a tinik körében lassan népszerűbb, mint a Facebook. Ráadásul az átlagos felhasználó naponta csaknem egy órát tölt a TikTokon.

 

A TikTok vonzza a pedofilokat

Nem véletlen, hogy a pedofilok is felfigyeltek az oldalra. Angliában az adatvédelmi hivatal vizsgálatot is indított, és figyelmeztetést is adott ki az ügyben.

N. Dorottya / Fotó: police.hu

„A megfelelő biztonsági beállítások nélkül a gyerekek élő videókat oszthatnak meg magukról a hálószobájukból, amivel a pedofilok célpontjaivá válhatnak” – figyelmeztet Javed Khan, a Barnardo's Works gyerekeket segítő civil szervezet vezérigazgatója.

„Nem kérdés, hogy ez az applikáció mágnes a pedofilok számára” – jelentette ki határozottan John Carr, az Egyesült Királyság egyik vezető gyermekbiztonsági szakértője.

A TikTok nemrég szigorított a szabályzatán azoknál a videóknál, amelyben a felhasználók szexi ruhát viselnek vagy szexin táncolnak. A moderátorok intézkednek, ha bármi hasonlót látnak 18 év alatti felhasználóknál. A gyerekek már 13 éves kortól tudnak regisztrálni, de azt senki sem ellenőrzi, hogy valós adatot adtak-e meg...

A lány, aki fiúnak adva ki magát, a TikTokon csábította el N. Dorottyát / Fotó: Facebook

A szexuális ragadozóknak kihívó felvételekre sincs szükségük: ártatlan videók alapján is kiszemelhetik áldozatukat, akiktől legtöbbször kacér, kihívó felvételeket kérnek, vagy akiknek félreérthetetlen kommenteket írnak. A kétgyermekes anyuka, Carolyn Wilkins arról számolt be a The Sun napilapnak, hogy 11 éves kislányát, Izzyt is megtalálták.

„Írogatni kezdett neki egy férfi, több üzenetet is küldött, persze profilképe nem volt” – mondta az édesanya. A BBC-nek hasonlót mesélt egy édesapa: az ő 10 éves fiának azt írta egy zaklató, hogy menjen el hozzá...

Az iszlamista terroristák is felfedezték

Ha mindez nem lenne elég, dzsihadista propagandavideók is felkerültek az alkalmazás felületére, erről a Wall Street Journal adott jelentést. A videókon az utcán parádéztak a holttestek mellett, illetve a harcosok fegyverekkel pózolva próbálták meggyőzni a befolyásolható fiatalokat a besorozásra.

A TikTok közölte: a gyermekek biztonsága rendkívül fontos nekik, és igyekeznek kiszűrni ezeket a videókat, munkatársaik számtalan kommentet és videót ellenőriznek nap mint nap – kérdés, van-e erre kapacitás, ha még a Facebooknak sem sikerül.

Ami biztos: minden szülőnek érdemes megkérdeznie a gyermekét, hogy használja-e a TikTokot, s ha igen, miféle videókat nézeget, kikkel cseveg azon keresztül…

A másik oldal

A TikTokon persze, mint minden közösségi alkalmazáson, nagy sikert aratnak a pozitív, szívet melengető történetek is: ilyen például, amikor egy agyi bénulásos angol iskoláslány, Jasmine Morton közzétett egy videót, amelyben először sétált segítség nélkül – ezt félmillióan nézték meg. S rengeteg olyan TikTok-sztori is van, hogy több, ma már házaspár ezen az alkalmazáson keresztül ismerkedett meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem hitt a szemének a turista, amikor kinézett a szállodai szobája ablakán, több követője hisztériás rohamot kapott

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz