INSIDER

Újabb lazításokat jelentett be Orbán Viktor, ez vár ránk pünkösd után

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a koronavírus-járványról és a régi életünk fokozatos visszatéréséről.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs tanácskozása után Orbán Viktor útja egyenesen a Kossuth Rádió stúdiójába vezetett, ahol a kormány legújabb döntéseiről beszélt. A miniszterelnök ismertette az újranyitás következő fokozatait és az oltakozás jelenlegi állását.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban (Fotó: MTI)

Legyőztük a harmadik hullámot

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy ülésezett az operatív törzs. 4,898 millió beoltott volt tegnap, és így a hétvégén elérjük az 5 milliót. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullámot legyőztük – mondta a kormányfő. „Magyarország a járvány szempontjából ma védettebb, mint bármelyik nyugati ország.”

Jönnek az újabb lazítások

A kormányfő közölte, hogy a kijárási tilalom megszűnik. Az üzletek és vendéglátóhelyek zárvatartási kötelezettsége megszűnik. Megszűnik a maszkhasználat. Magán és családi rendezvényt és lakodalmat is lehet tartani. Lehet a szabadban sportolni. Szabadtéri rendezvényt 500 főig lehet tartani, zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A 16-18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényekre. Egyelőre nincs döntés, hogy ezek mikortól lépnek életbe, az ötmillió beoltott után folyamatosan kapjuk vissza a régi életünket.

Három szempont

Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. A hazai fejlemények is nagyban hasonlítanak az izraelihez és a brithez. Van három körülmény, ami óvatosságra int minket: ha elérjük az 5 milliót, akkor még mindig 3 millió ember nincs beoltva. Ezt a 3 millió embert arra kérte, hogy oltassák be magukat. „Figyelni kell, hogy a határaink mentén mindenhol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk.”

Ennyi vakcina áll rendelkezésre

Közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendelt 7,3 millió Pfizer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni. Orbán Viktor elmondta, hogy előre gondolkoztak, és minden eshetőségre van vakcina. Mindezek mellett hamarosan elkezdődik a magyar vakcinagyártás, így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak – tette hozzá.

A magyar fejlesztésű vakcina jövőre meglesz. 2022 második felére rendben vagyunk, és addig kell külföldről vásárolt vakcinával védekezni – tette hozzá.

„Azt meg végképp nem szeretjük, hogy csak egyfajtát lehet rendelni Brüsszeltől” – mondta Orbán Viktor.

„Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát.”

A veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges. A baloldal nemcsak nem szavazta meg, hanem csúnya dolgokat mondott. A baloldal eddig sem volt részese a védekezésnek – tette hozzá. Ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó, mindez felelőtlenség – mondta a kormányfő.

A bankszövetség javaslatai nem fogadhatóak el

Orbán Viktor a hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta, hogy két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára – tette hozzá. A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben – mondta a kormányfő. A moratórium kivezetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt ki tudják tárgyalni.

„A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatóak el.”

Tovább nőhet a dolgozók száma

Orbán Viktor közölte, hogy őt nem lepte meg a kiugró magyar növekedési adat. „Én nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők. Egy fenomenális második negyedéves adatra számítok, és ennek alapja, hogy mára ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt.”

Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak – tette hozzá. A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma.

Véget ér a védekezés szakasza

Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak – mondta Orbán Viktor. Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekeztünk, míg most gazdasági újraindításra lesz szükség. Hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell – tette hozzá.

Illúzió, hogy a NATO megvéd minket

Orbán Viktor elmondta, hogy az ellenzék hatalomra akar kerülni, és mindent ellenez. A honvédség kapcsán közölte, hogy világos a különbség a mostani és a korábbi kormány között. A baloldal szerint nem kellett honvédség, míg a mostani kabinet teljesen másként gondolkozik. A NATO nem fog minket megvédeni – tette hozzá. „Csak akkor segítenek, ha látják, hogy mi is teszünk a védelmünkért.”

Nekünk kell a legerősebbnek lenni

Orbán Viktor elmondta, hogy lehet nem lesz háború évtizedekig, de a honvédek lesznek az elsők, akik vásárra viszik a bőrüket. „Nemcsak jó harcosokra, hanem jó mérnökökre, és orvosokra is szükség van.”

Ha a katona nincs kiképezve, akkor nem tud védekezni. Persze modern haditechnika nélkül nem fog menni – tette hozzá. „Komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink, ezért modernizálni kell, mi vagyunk a legnépesebb ország a Kárpát-medencében, ezért nekünk kell a legerősebb sereg is.”

Az oltásnak köszönhetően a járvány harmadik hullámát legyőztük. A járványügyi készültség azonban továbbra is indokolt, mert a vírus itt van, fertőz és megbetegíti azokat, akik nincsenek beoltva. A magyar emberek több mint 50%-a már védett, az átoltottság egész Európában nálunk a második legmagasabb. Magyarország ma járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb ország, mint a szomszédaink vagy bármelyik nyugat-európai ország. Az ötmillió beoltottnál már fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét.

A fokozatosság azonban továbbra is indokolt, ezért maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a beoltottak, a védettek kapnak felmentést. Ötmillió beoltott után – az Operatív Törzs jóváhagyásával – napokon belül a következő szabályok lépnek életbe:

Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek.

A jelenlegi szabályok szerint éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat megszüntetjük. Ezzel párhuzamosan a múlté az este 11 órás zárási kötelezettség is az üzletek, a vendéglátó üzletek és a szabadidős létesítmények esetében is.

A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartjuk a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Családi és magánrendezvények

Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.

Ha vendéglátó üzletben tartják, abban az esetben a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

A védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, helyszínének üzemeltetője, vagy a helyszínnel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni. A szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén is az üzemeltető köteles gondoskodni a magánrendezvényen résztvevők elkülönítéséről.

A házasságkötés szertartása – mindegy, hogy egyházi, vagy polgári – , illetve a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik korlátozás alá, a lakodalom kivételével. Ha a polgári házasságkötésre „külsős” helyen, azaz nem házasságkötő teremben, a polgármesteri hivatalban, vagy vallási tevékenység céljára használt helyiségben kerül sor, akkor a lakodalomra vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni.

Az egyházi házasságkötés és a temetés, mint a vallási közösség szertartása esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?