INSIDER

Újabb operációra készül a sziámi ikreket megműtő Csókay doktor

Dr. Csókay András és munkatársai közel egy évvel ezelőtt választották szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpárt. A MH Egészségügyi Központ idegsebész főorvosa a következő hetekben ismét kilátogat egy csapattal, hogy újabb helyreállító műtétet végezzen a kicsiken.
  • Szerző: Ripost

Dr. Csókay András október elején újra kimegy Pataki Gergely plasztikai sebésszel a sziámi ikrekhez, mert Rabejának ismét koponyahelyreállító műtétje lesz. Ő az aki jobban van, teljes mértékben hozza a kortársai négyéves szintjét. Sajnos a testvére, Rukaja agya a szétválasztó műtét után 33 nappal bevérzett, így elég sokáig válságos volt az állapota. Azt nem tudni, hogy ő utol tudja-e érni a kortársait, de már ő is jobban van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Sokszor hallok felőlük, a szükséges orvosi kérdéseken túl mindig megbeszéljük, hogy vannak„ – mondta Csókay doktor a Metropolnak adott interjúban az ikrek szüleire utalva.

„Reggel ötkor imával kezdek, hatra bejövök a boncterembe. Hétig gyakorolok a friss halottakon, ez a rutinom már 17 éve, és amíg sebészként dolgozom, így is marad. Felkészítem magam, hogy mi van akkor, ha nem az történik a műtőben, mint amire számítok, és amikor belefutok, sokkal jobban tudom kezelni a helyzetet. Így volt ez a sziámi ikrek szétválasztásánál is. Egy-egy műtét előtt és a napi vizit előtt is le szoktam menni a Honvéd Kórház kápolnájába töltődni, imádkozni„ – magyarázta Csókay doktor, aki 2014-ben hatalmas veszteséggel nézett szembe: tízéves kisfia, Marci epilepsziás rohamot kapott, beleesett a kerti medencébe és megfulladt.

„Szerettem volna, ha én halok meg helyette, mennyivel jobb és könnyebb lett volna… Hosszú idő volt, de kihúzott Isten a fájdalmamból, mert olyat kaptam, amivel az embernek nemhogy csökken, hanem megnő a hite. Volt misztikus tapasztalatom Marcival. A halála után egyszer azt mondta: “Nyugodj meg, apu, Jézus karjaiba hullottam, nem a medencébe – árulta el Csókay.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?