INSIDER

Újabb rekord: Ennyivel nőtt a hazai fertőzöttek és halottak száma

1293 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 33 krónikus beteg.
  • Szerző: Ripost

1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát – írja a koronavirus.gov.hu.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 52 óvodában és 22 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 185 osztálynál és 10 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Egyre drasztikusabb járványvédelmi intézkedéseket vezet be a belgiumi kormány, mert hamarosan elfogynak a szabad kórházi ágyaik. Hétfőtől bezáratják a bárokat és az éttermeket, illetve kijárási tilalmat vezetnek be éjfél és hajnal öt óra között – adta hírül a Reuters hírügynökség.

Alexander De Croo, a belga miniszterelnök péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „a vírus súlyosan érinti az országukat”. Hozzátette, hogy az elkövetkező hetek nehezek lesznek, de muszáj megtenniük ezeket a lépéseket, hogy megelőzzék a legrosszabbat.

Az újonnan meghozott járványvédelmi intézkedések október 19-től kezdve legalább egy hónapig érvényben lesznek, a hatékonyságukat pedig két hét múlva fogják felülvizsgálni.

A további bevezetett intézkedések között szerepel, hogy ha a belgák elhagyják otthonukat, akkor egyidőben egyszerre csak egy személlyel találkozhatnak személyesen, illetve arra törekszenek, hogy minél több munkavállaló otthonról dolgozzon. Továbbá betiltották az este nyolc utáni alkoholvásárlást is.

„Teljesen tisztában vagyok vele, hogy ezek az intézkedések nagyon nagyon szigorúak” – fogalmazott a belga miniszterelnök a szigorítások ismertetése után.

A péntek este meghozott szigorú intézkedéseket az indokolhatja Belgiumban a második legmagasabb a lakossági számra levetített megfertőződések aránya Csehország után. A 11 milliós népességű országban hétfő reggelre 8500 volt a napi fertőzött szám, keddre pedig több mint 10,000 fertőzöttet regisztráltak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?