Létrehozva: 2020.06.25.

Újabb részletek az eddigi legpontosabb koronavírustesztről

Elkészült az eddigi legpontosabb koronavírusteszt, a magyar fejlesztés újabb mérföldkő a hazai oltóanyaggyártásban is – jelentette be Kásler Miklós miniszter. Magyarország nagyhatalomnak számít a világban oltóanyaggyártás terén, most tették le egy gyár alapkövét is Debrecenben.

A magyar szakemberek élen járnak a koronavírus elleni küzdelemben. A világon elsők között Magyarországon sikerült izolálni a vírust, megállapítani a genetikáját, majd kifejleszteni a vérplazma-terápiát. Most egy speciális tesztet fejlesztettek ki a magyar kutatók.

Balról jobbra: dr. Balázs Anna, a Complex Medical Centre vezérigazgatója, dr. Müller Cecília tiszti főorvos, dr. Kásler Miklós, az EMMI minisztere és dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosigazgatója (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Vérvétel után pár óra, és van eredmény

„Az egyedülálló teszt nagy előnye az eddigiekkel szemben, hogy ez adja az eddigi lehető legpontosabb eredményt” – emelte ki Kásler Miklós a fejlesztés kapcsán, amelyben részt vett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is, ők biztosítják a páciensektől vett mintákat. Magát a tesztet a Complex Medical Centre készítette végül el.

Kásler Miklós (Fotó: Sulyok László/Ripost)

A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártását heteken belül elkezdik.

Az új, magyar fejlesztésű koronavírus-gyorsteszt (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Több koronavírustörzs is megjelent hazánkban

Müller Cecília tiszti főorvos kiemelte: a koronavírus egy igen változékony vírus, és hazánkban is több fajtáját sikerült izolálni. Nem túlzás kijelenteni, hogy vannak „saját” koronavírustörzseink, így nagyon fontos, hogy amikor egy tesztet elkészítenek, az kifejezetten ezeket a törzseket szűrje, amik nálunk előfordulnak.

Müller Cecília (Fotó: Sulyok László/Ripost)

„Ez a teszt azért is nagyon fontos, mert az ellenanyag-termelést méri, és ugyanezen az elven működik egy oltóanyag is: akkor hatásos, ha kiváltja a szervezetben az immunválaszt. Ezzel teszi a vírussal szemben ellenállóvá a szervezetet” – emelte ki a tiszti főorvos, majd azt is hangsúlyozta: az oltóanyag fejlesztése is ezen a vonalon zajlik, azaz kifejezetten a hazánkban fellelhető vírustörzseket célozza.

Oltóanyaggyár épül Debrecenben

„Oltóanyaggyártásban hazánk mindig is élen járt a világban: azon országok közé tartozunk, ahol a legtöbbféle oltóanyag készül” – hangsúlyozta Kásler Miklós, aki azt is kiemelte: a Covid-19 elleni vakcina is prioritás. Néhány napja tették le Debrecenben egy olyan speciális „kutatópláza”, vagyis egy tudományos-, ipari központ alapkövét, ahol helyet kapnak majd egészségügyi és járműipari kutatólaboratóriumok, valamint egy oltóanyaggyár is.

Sikeres a magyar vérplazma-terápia Magyarországon az elsők között sikerült alkalmazni a vérplazma-terápiát, melynek lényege, hogy már koronavírusból felgyógyult páciensek vérével, s az abban található ellenanyag segítségével sikeresen kezelik a még betegeket. A plazma képes gyógyítani a tüdőben kialakuló gyulladást és megelőzni a halálos citokinvihart, továbbá vírusölő és vírussemlegesítő hatással is rendelkezik A fertőzésen átesett vérplazmadonorokat folyamatosan keresik.

 

Önellátó az ország a járvány elleni védekezésben Már mindent gyártunk itthon, amire a koronavírus elleni védekezéshez szükség van. Hordozható lélegeztetőgépet alkotott meg és gyárt a Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem vezetésével, a Sátoraljaújhelyi Fegyházban maszkokat gyártanak nagy mennyiségben a rabok, a MOL elég fertőtlenítőszerrel képes ellátni az országot. Teljesen önellátók vagyunk élelmiszerek tekintetében is: a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, ha pedig jönne egy újabb vírushullám, ami miatt ismét rengeteg WC-papírra lenne szükség, az is biztosan jutna mindenkinek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: Izrael és Amerika a háborúról tárgyal

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat