INSIDER

Újabb részletek az eddigi legpontosabb koronavírustesztről

Elkészült az eddigi legpontosabb koronavírusteszt, a magyar fejlesztés újabb mérföldkő a hazai oltóanyaggyártásban is – jelentette be Kásler Miklós miniszter. Magyarország nagyhatalomnak számít a világban oltóanyaggyártás terén, most tették le egy gyár alapkövét is Debrecenben.
  • Szerző:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar szakemberek élen járnak a koronavírus elleni küzdelemben. A világon elsők között Magyarországon sikerült izolálni a vírust, megállapítani a genetikáját, majd kifejleszteni a vérplazma-terápiát. Most egy speciális tesztet fejlesztettek ki a magyar kutatók.

Balról jobbra: dr. Balázs Anna, a Complex Medical Centre vezérigazgatója, dr. Müller Cecília tiszti főorvos, dr. Kásler Miklós, az EMMI minisztere és dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosigazgatója (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Vérvétel után pár óra, és van eredmény

„Az egyedülálló teszt nagy előnye az eddigiekkel szemben, hogy ez adja az eddigi lehető legpontosabb eredményt” – emelte ki Kásler Miklós a fejlesztés kapcsán, amelyben részt vett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is, ők biztosítják a páciensektől vett mintákat. Magát a tesztet a Complex Medical Centre készítette végül el.

Kásler Miklós (Fotó: Sulyok László/Ripost)

A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártását heteken belül elkezdik.

Az új, magyar fejlesztésű koronavírus-gyorsteszt (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Több koronavírustörzs is megjelent hazánkban

Müller Cecília tiszti főorvos kiemelte: a koronavírus egy igen változékony vírus, és hazánkban is több fajtáját sikerült izolálni. Nem túlzás kijelenteni, hogy vannak „saját” koronavírustörzseink, így nagyon fontos, hogy amikor egy tesztet elkészítenek, az kifejezetten ezeket a törzseket szűrje, amik nálunk előfordulnak.

Müller Cecília (Fotó: Sulyok László/Ripost)

„Ez a teszt azért is nagyon fontos, mert az ellenanyag-termelést méri, és ugyanezen az elven működik egy oltóanyag is: akkor hatásos, ha kiváltja a szervezetben az immunválaszt. Ezzel teszi a vírussal szemben ellenállóvá a szervezetet” – emelte ki a tiszti főorvos, majd azt is hangsúlyozta: az oltóanyag fejlesztése is ezen a vonalon zajlik, azaz kifejezetten a hazánkban fellelhető vírustörzseket célozza.

Oltóanyaggyár épül Debrecenben

„Oltóanyaggyártásban hazánk mindig is élen járt a világban: azon országok közé tartozunk, ahol a legtöbbféle oltóanyag készül” – hangsúlyozta Kásler Miklós, aki azt is kiemelte: a Covid-19 elleni vakcina is prioritás. Néhány napja tették le Debrecenben egy olyan speciális „kutatópláza”, vagyis egy tudományos-, ipari központ alapkövét, ahol helyet kapnak majd egészségügyi és járműipari kutatólaboratóriumok, valamint egy oltóanyaggyár is.

Sikeres a magyar vérplazma-terápia

Magyarországon az elsők között sikerült alkalmazni a vérplazma-terápiát, melynek lényege, hogy már koronavírusból felgyógyult páciensek vérével, s az abban található ellenanyag segítségével sikeresen kezelik a még betegeket. A plazma képes gyógyítani a tüdőben kialakuló gyulladást és megelőzni a halálos citokinvihart, továbbá vírusölő és vírussemlegesítő hatással is rendelkezik A fertőzésen átesett vérplazmadonorokat folyamatosan keresik.

 

Önellátó az ország a járvány elleni védekezésben

Már mindent gyártunk itthon, amire a koronavírus elleni védekezéshez szükség van. Hordozható lélegeztetőgépet alkotott meg és gyárt a Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem vezetésével, a Sátoraljaújhelyi Fegyházban maszkokat gyártanak nagy mennyiségben a rabok, a MOL elég fertőtlenítőszerrel képes ellátni az országot. Teljesen önellátók vagyunk élelmiszerek tekintetében is: a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, ha pedig jönne egy újabb vírushullám, ami miatt ismét rengeteg WC-papírra lenne szükség, az is biztosan jutna mindenkinek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?