INSIDER

Újabb trükkökkel verik át az utazót a szállásfoglaló oldalak

Ravasz húzásokkal ösztönzi foglalásra az üdülni vágyókat több szállásközvetítő portál. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Booking.com ellen, ám lapunk munkatársa más cégnél is megtévesztő módszereket talált.
  • Szerző: Ripost

Hasít a turizmus, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy több szálláshelyre már most alig akad kiadó hely a nyári szezonra. Szóval nem árt sietni – legalábbis erre ösztönöz több szálláskereső oldal.

„Még 4-en nézik ezt a szállást”; „Egyvalaki épp azt fontolgatja, hogy ezen a szálláson foglal.” Ismerős mondatok? Magyarországon pont az ilyen és ehhez hasonló, sürgető jellegű tájékoztatások miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal a booking.com ellen. Ezek a villogó figyelmeztetések ugyanis azt a látszatot kelthetik, hogy a szabad helyek rohamosan fogynak és alkalmasak lehetnek pszichés nyomásgyakorlásra. Vagyis azt sugallják: foglalj gyorsan, mert lemaradsz a jó ajánlatról. Sietve pedig nem lehet megalapozott döntést hozni, árakat és más lehetőségeket megvizsgálni, apró betűs részeket figyelmesen elolvasni.

A versenyhivatal azt is vizsgálja, hogy a Booking.com hirdetéseiben gyakran megjelenő, térítésmentes lemondás valóban működik-e a gyakorlatban.

„A Booking.com B.V-vel szembeni vizsgálat még hetekig is eltarthat, s ha bebizonyosodik a jogsértés, a cég kötelezettségvállalásra kötelezhető, illetve bírsággal is sújtható” – mondta a %% érdeklődésére dr. Kollár Kinga, a GVH sajtószóvivője.

A %% körbenézett néhány szállásközvetítő oldalon, ahol a következő problémákba, illetve megtévesztésre alkalmas módszerekbe futottunk bele.

 

Nem térítik vissza a pénzt

A Booking.com Facebook-oldalán gyakran panaszkodnak pénzvisszatérítési problémákra. Volt, akinél az ígértekkel ellentétben kezelési költséget vontak le, más amiatt reklamált, mert szerinte a portál nem segített abban, hogy a lemondásnál visszakapja az előre zárolt összeget.

 

Mázlistának állítják be az érdeklődőt

Információink szerint az Airbnb-t elmarasztalták, amiért korábban kiírta, hogy hányan nézik még a látogató által kiszemelt szállást, ezért váltottak erre: „Ez egy ritkán elérhető szálláshely, általában hamar lefoglalják.” Vagyis piszok nagy szerencsénk van, kár lenne elszalasztani a nem mindennapi lehetőséget.

 

További ravasz fogásokról olvashatsz a napilap keddi számában, melyben azt is eláruljuk, hogy lehet kivédeni a cégek sürgető technikáját. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?