Létrehozva: 2019.10.16.

Újfajta módszerrel verik át az autósokat

Kiszemelt áldozataik jóhiszeműségére alapoznak azok a csalók, akik gyerekeket is bevetve próbálnak külföldi pénzt forintra váltani az autóút mentén, hogy benzint vehessenek az autójukba és hazavihessék a családjukat. A pénz valódi ugyan, csak – és itt a trükk – lejárt, már a bankban sem váltják be.

Hazafelé tartana Romániába a család két kisgyerekkel, de rosszul számolták ki az üzemanyagot, a külföldi bankkártyáról nem enged forintot felvenni az automata és csak lejük van. A gyerekek nyűgösek, a szülők kimerültek, csak egy jó szándékú autós segítségében reménykedhetnek, aki beváltja a pénzüket, hogy benzint vehessenek, és végre hazajussanak. Életszerű helyzet, melybe bárki, bármikor kerülhet.

Ráadásul a csalók egyik áldozata, Liszai Nikolett azt mondja a Ripostnak, az eset előtt nemrég ők is elszámolták az üzemanyagot és a bankkártyával is problémáik adódtak, így fel sem merült bennük, hogy csalókkal van dolguk.

Még az áldozat szabadkozott

Liszai Nikolették családi kirándulásról tartottak hazafelé, amikor észrevették az út szélén a román rendszámú szürke Audi A6-os mellett integető férfit.

„A feleségével és két kisgyerekükkel veszteglő férfi története teljesen életszerű volt, s mivel mi is kisgyerekkel voltunk, átéreztük a helyzetét. Ráadásul nem ingyen kért valamit és nem is kölcsön. Mindössze pénzváltást kért. 1000 lej volt nála, ami körülbelül 70 ezer forint – mesélte Niki.

„A párom Ausztriában dolgozik, 100 euró volt nála, ami viszont csak feleannyit ér. Szabadkozott is a kedvesem, hogy csak ennyi van nálunk, sajnos nem tudunk segíteni. Ám a román férfi azt mondta, már viszonylag késő van, a gyerekeknek holnap óvoda-iskola, nekik munka, így időben haza kell érniük, szóval, megfelel neki így is” – idézte a csalót Niki.

Másnap derült csak ki az átverés

Felemás érzéssel tért nyugovóra a magyar pár, hiszen segítettek, ami örömmel töltötte el őket, viszont adósnak érezték magukat a nem éppen igazságos pénzváltás miatt. Másnap azonban minden megváltozott.

„Mivel nem maradt otthon eurónk, a férjem reggel be akarta váltani a kapott lejt. Hidegzuhanyként érte a hír, a kapott pénz régi, forgalomból kivont és értéktelen „– mondta a Ripostnak Liszai Nikolett, aki feljelentést tett ugyan, de mivel kis összegről van szó, ezért csak szabálysértésnek minősül az eset. Ráadásul a károsultak a nyomozásban támpontot jelentő csalók rendszámát sem jegyezték meg. Miért is tették volna, hiszen ők csak segíteni akartak, s az utolsó utáni pillanatig sem érezték úgy, hogy átverik őket.

Észak-nyugaton próbálkoznak a csalók

Egyre több ilyen csalásról, csalási kísérletről hallani. Egy családot Bakonykoppány határában állított meg egy audis. A szöveg ugyanaz volt, csak a csaló azt játszotta el, hogy nem tud magyarul. Akkor lelkiismeret-furdalással hagyták ott a segítség kérő idegent a megállított magyarok, akik utólag örülhetnek, hogy nem lett belőlük áldozat. Pár napja Gyömörénél is hasonló eset történt, a csalók ott is gyerekkel próbáltak az érzelmekre hatni. Lepsény és Polgárdi között szintén üzemanyagra kértek pénzt a csalók, a segítők meg is lepődtek, hogy csak pénzt akartak elfogadni, a felajánlott üzemanyagból nem kértek.

A szakemberek szerint nem véletlen, hogy a csalók az ország észak-nyugati részében próbálkoznak, mivel a keleti részen élők gyakrabban mennek át Romániába vásárolni, így nagyobb eséllyel hallottak a lej 2005-ös cseréjéről.

Így látja a pszichológus

„Az emberek az összkép alapján ítélnek meg másokat” – mondja Gazdag Enikő pszichológus. „A fenti esetben az összkép minden eleme a rendezett külsőtől jó autótól kezdve a kisgyerekeken át a nem kéri a pénzt csak váltani akarig azt sugallta, hogy valóban bajba jutott emberekről van szó. S ha semmi jel nem ad okot a gyanakvásra, akkor hajlamosak vagyunk elhinni a látottakat, hallottakat „– összegez a szakember.

Igazi pénz az aljas trükk kulcsa

Vízjel, fémszál és ki tudja még hány biztonsági elem igazolja, hogy a csaláshoz használt 1000 lejes valódi. Csakhogy kivonták a forgalomból, miután 2005. július 1-jén „lenullázták” a lejt, azaz négy nullát elvettek a címletek végéről. Így lett többek közt az 500 ezer lejesből 50 lejes, a 100 ezer lejesből 10 lejes. A régi pénzjegyeket már a Román Nemzeti Bank sem váltja be, s a gyűjtőknek sem érnek túl sokat. Egy román aukciós portálon például a csalásnál is használt régi, de szép állapotú 1000 lejest 30 lejért, alig 2000 forintért kínálják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik