INSIDER

Újra összefog a magyar nemesség

A magyar nemesi családok leszármazottai büszkén viselik a nevüket, és újra a nemzet alapköveivé szeretnének válni. Találkozójukon nemcsak a történelmet idézték meg, a jövőről is beszéltek. Több történelmi család leszármazottja nyilatkozott a Ripost7-nek.
  • Szerző: Ripost

A nagy történelmi nevek egykor tiszteletet és bizalmat ébresztettek, főnemesnek lenni rang, egyben kötelezettség volt. A II. világháború után azonban sokan menekülni kényszerültek az országból, és aki maradt, az is megvetett, számkivetett lett. A kádári évtizedekben nemesi rangot emlegetni sem volt szabad – emlékeztet a 7.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost / Máté Krisztián

„Ideje, hogy a magyar főnemességre végre úgy tekintsünk, amilyen valóban volt, nem úgy, ahogyan a történetírás ránk erőltette” – jelentette ki dr. Huszár Pál történész a Történelmi Magyar Családok Emléknapján a Magyar Nemzeti Múzeumban. „Az értékeinket meg kell védenünk. Kiállunk a tisztességünkért, és magyarok akarunk maradni. Szövetségre hívom a történelmi családok képviselőit!”

Tímea gyerekei is Széchenyiek

Fotó: Wikipedia

„Az életem része, hogy a Széchenyi családhoz tartozom, és rettenő büszke vagyok rá” – mondta a 7-nek Széchenyi Tímea.

Fotó: Ripost / Máté Krisztián

„Ez egyben életre szóló feladatot jelent, és fontos, hogy ezt átadjam a gyerekeimnek. A nevemet is továbbviszik, a család engedélyével. Kötelez ez a név és a magyarságtudat. Gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar éppen 230 éve született, de a családunk több száz évre visszavezeti a családfát. Alapítványt hoztunk létre a Széchenyi család megismertetését szolgáló programokra. Fontos, hogy megmutassuk az embereknek azt a tanítást, amit a legnagyobb magyar ránk hagyományozott. Különleges érzés, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumot, ahol állunk, a szép­apám, Széchenyi Ferenc és felesége, Festetics Júlia alapította. Mikor körbenézek, arra gondolok, hogy talán újra építhetjük a jövőnket.”

Ugron Imre Gábort kitiltották Romániából

Fotó: Wikipedia

„A történelmi név elsősorban felelősséget jelent” – mondta Ugron Imre Gábor, az ősi székely nemesi család leszármazottja.

Fotó: Ripost / Máté Krisztián

„Felelősséget a család és a hazám iránt. Nekünk többet kell tennünk az átlagnál, példát kell mutatnunk a hétköznapi életben is, mindig. A 80-as években kitiltottak Romániából, mert túl sok adományt vittem az egyháznak, de megszerveztük, hogy más menjen helyettem. Az Ugron Alapítványban már inkább a fiatal generáció dolgozik, én évtizedek óta a Szuverén Máltai Lovagrend nagyköveteként tevékenykedem.”

Kisasszony napján és pünkösdhétfőn a hagyományok szerint összejön a család az Ugron-kápolnánál Székelyudvarhelyen. A székely kálváriát a család építtette, de pünkösdhétfőn több százan jönnek össze.

Hogy milyen gondolatokat osztott meg Bethlen Farkas ,akinek fejedelem és kormányfő őse is van? Kiderül a 7 szeptember 7-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?