INSIDER

Undorító: így néznek ki a budapesti ivókutak – fotó

38 fok és hőségriadó lesz napokon keresztül, de a fővárosi ivókutak egy része nem működik. Sok helyen meg, ahol jön belőle a víz, annyira mocskos, hogy nem lehet belőle inni. A főváros miért nézi tétlenül?
  • Szerző: Ripost

Szemét, kosz, cigarettacsikkek – sok helyütt ez várja a hőségben felfrissülni vágyókat a fővárosi ivókutaknál. Ráadásul egy csomó ivókút használhatatlan. Rossz állapotuk mellett sokszor egyáltalán nem jön belőlük víz, vagy csak alig – tudta meg a Metropol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hild tér
Fotó: Metropol

Karácsony Gergelyék a Fővárosi Vízművekkel karöltve büszkén jelentették be tavaly júniusban a Hűsítő Budapest programot, amelynek keretében akkor 24 új ivókutat állítottak fel, „ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat”. A közlemény kapcsán Karácsonyék természetesen nem mulasztották el felemlegetni a 2019 őszén kihirdetett klímavészhelyzetet, amelyet azóta sem sikerült hasznos tartalommal megtölteniük. A hőségben Metropol munkatársai is megszomjaztak, ezért meglátogattak néhány budapesti ivópontot. Néhol egészen undorító látványban volt részük.

Keleti
Fotó: Metropol

Ezekből nem tudnak inni

Számos helyen az ivókutak egyszerűen nem működtek. A rozsdás, koszos külsejük több helyütt is arról árulkodott, hogy a nincsenek rendszeresen karbantartva. Néhány helyszínen pedig a teljesen rendezettnek tűnő a kutakból nem jött egy csepp víz sem, mint például az V. kerületben a Kossuth téren, a Vértanúk terén, vagy a Hild téren.

Fotó: Metropol

Ha működnének, sem innának az új ivókutakból

Az Erzsébet téri és a II. János Pál pápa téri kutak olyan mocskosak voltak, hogy az ott megszomjazók jó eséllyel egyedül a palackos vízben bíznak a jövőben.

A legundorítóbb ivókút címét kétségkívül a Keleti pályaudvari darab nyerte el, amelyet leginkább hamutartónak és szemetesnek használtak – láthatóan nem tegnap óta.

Megkérdezték az illetékeseket

A Metropol megkérdezte az Budapest Főváros Önkormányzatát, a Fővárosi Vízműveket, illetve a parkokban lévő ivókutak karbantartásért felelős Főkert Zrt.-t, hogy tudnak-e a katasztrofális állapotú kutakról, és ha igen, mit és mikor terveznek tenni a probléma megoldásáért.

Vértanúk tere
Fotó: Metropol

A Főkert válaszában azt írta, hogy a kezelésükben lévő ivókutakat kollégáik folyamatosan ellenőrzik, és karbantartják, az ominózus Keleti pályaudvari ivókút pedig nem hozzájuk tartozik. A fővárosi önkormányzattól és a Fővárosi Vízművektől lapzártájukig nem kaptak választ.

Kossuth tér
Fotó: Metropol

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?