INSIDER

Unokáink is megszívhatják, ha dohányzunk

A dohányzásnak sokkal súlyosabbak a következményei, mint gondoltuk. A dohányosok fele átlagosan 14 évvel korábban hal meg, mint nemdohányzó kortársai - közölte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet abból az alkalomból, hogy szombaton ingyenes, a leszokáshoz segítő, egészségfelmérő napot tartanak.
  • Szerző: Ripost

Döbbenetes, de még az unokák is öröklik a súlyos károkat, ha egy várandós kismama dohányzik vagy a környezetében cigiznek, így ő akaratán kívül passzív dohányossá válik! Kiderült ugyanis: a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető. Erre az eddig nem közismert, ijesztő tényre hívja fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.

„Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások jelentősen befolyásolják a magzat fejlődését – nyilatkozta korábban dr. Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzor, aki ma egészségügyi államtitkár. - A dohányfüst hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív és az érrendszer, valamint a tüdő egészséges fejlődését. Ráadásul ez nemcsak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is öröklik a káros hatásokat, még akkor is, ha a köztes generáció, tehát ő maga egyáltalán nem dohányzik. A passzív dohányzást elszenvedő csecsemők körében gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál-szindróma és a fejlődési rendellenességek, valamint a viselkedési zavar gyermek- és serdülőkorban. A dohányfüstmentes környezet kisgyermekkorban is létfontosságú a tüdők megfelelő fejlődéséhez. Ellenkező esetben ugyanis könnyebben kialakul a tüdőfogyatkozás, azaz a COPD.

Az Európai Unióban évente közel 700 ezren veszítik életüket a dohányzás miatt. A dohányzók mintegy fele idő előtt, nemdohányzó kortársaiknál átlagosan 14 évvel korábban hal meg” – tette hozzá dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetője.

Ezért is hangsúlyozza minden szakember, hogy nagyon fontos a felnőttek leszokása: nem csak a saját, hanem gyermekeik és unokáik egészsége szempontjából is! Ebben segíthet a szombati ingyenes szűrőnap és tanácsadás.

Ingyenes tanácsadás a leszokáshoz

Budapesten a Campona bevásárlóközpontban, a Costa Coffee melletti téren szombaton ingyenes rendezvényt tartanak. A dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket a rászokást megelőző játékos programokkal várják. Az érdeklődők az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezető orvosaival és egészségfejlesztő szakembereivel találkozhatnak. 11 és 15 óra között várják a résztvevőket szénmonoxid-mérésre, dohányzásról való leszokást és egészséges táplálkozást célzó tanácsadásra. Az egészséges, dohányfüstmentes életmódot segítő eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?