INSIDER

Üres üzletekbe költöznek be a hajléktalanok Józsefvárosban

Már nemcsak parkokban vernek tanyát a hajléktalanok, hanem üresen álló józsefvárosi ingatlanokat is feltörnek, vagy éppen társasházak lépcsőházaiban húzzák meg magukat. A kerületieknek már nagyon elegük van, miközben a helyi önkormányzat szerint ők csökkentették a fertőzésveszélyt.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan hűvösebbre vált az időjárás, így egyre nagyobb problémát jelent az utcákon élő hajléktalanok helyzete. Városszerte egyre gyakoribb jelenség, hogy üzlethelyiségekbe, vagy lakóépületekbe is behúzódnak, az illegális lakásfoglalásokról nem is beszélve.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Tovább rontják a kerület közbiztonságát

A józsefvárosi Nagy Fuvaros utcában élők közül többen fel vannak háborodva, hogy több üres üzlethelyiséget feltörtek, sokak szerint ezek az alakok csak tovább rontják a kerület közbiztonságát.

 

A közbiztonság idáig se volt topon, de most, ezek a kétes, ellenőrizetlen elemek tovább növelik a kockázatot. Azelőtt is volt ilyen, de a polgárőrség a rendőrséggel karöltve felszámolta ezeket az illegális lakásokat. Csak az új polgármester regnálása óta alakult ki ez a helyzet ismét, és senki nem tesz ellene!

- írja az egyik kommentelő.

Elegük van a lakóknak, hogy senki nem tesz semmit

A Népszínház utcai dohányboltban is laknak és a Vay Ádám utca sarkán a telefonos boltban is. Felháborító.

- olvasható egy másik hozzászólásban.

Míg egy férfi hozzászóló azt írja:

Sajnos ez van, Pikó és bandája nem szereti a fegyelmet és a tisztaságot.

A utánajárt, hogy valóban így van-e, és amit a Nagy Fuvaros utcában találtunk, az megdöbbentő volt. Mikor odaértünk a szóban forgó üzlethelyiséghez, már az feltűnő volt, hogy az ajtaját mindössze egy pozdorja fedi, ezt félre állítva már világosan látszott, hogy az egyébként ajtókat védő vasredőny le van rángatva, gyakorlatilag középen „lóg”, így az alatt könnyedén be lehet jutni.

20200908, Budapest
Nagy Fuvaros utcában, egy már bezárt cukrászdába illegális lakásfoglalók költöztek.
Fotó: Keller Mátyás (KM)
Ripost

Lánc és lakat védi a bejáratot

Kollégáink meg is kísérelték ezt, mivel az ajtót meglökve úgy tűnt, hogy nyitva van – ám csak résnyire sikerült bekukkantani, mert kiderült: egy lánc és lakat védi.

Fotó: Ripost

Amit láttunk, az viszont elképesztő: a koszos matracoktól a szeméten, ruhákon, ételmaradékon át az italos üvegekig ebben az üzlethelyiségben minden van, gyakorlatilag teljesen egyértelmű, hogy itt valaki, vagy valakik valóban laknak. Hiába szólongattuk azonban őket, nem válaszolt senki, de aztán a fotókon is láttuk: a lakó épp nem tartózkodott „otthon”.

Fotó: Ripost

Azt gyorsan sikerült kiderítenünk, hogy az üzlethelyiség a Józsefvárosi önkormányzaté, ezért különösen megdöbbentő, hogy nem ellenőrzi senki. Természetesen megkérdeztük az önkormányzatot is, hogy tudnak-e az illegális üzletfoglalókról, és mit szándékoznak tenni ellenük.

A Józsefvárosi Önkormányzat válaszában egyebek mellett közölte: a kerület a számára rendelkezésre álló eszközökkel dolgozik azért, hogy megakadályozzák a fővárosiak és kerületiek utcára kerülését, a már fedél nélkül élők számára pedig érdemi segítséget nyújtsanak, így több lakást és tárolót ingyenes használatba adtak egy hajléktalanellátó szervezetnek. Újra elérhető a korábban megszüntetett fővárosi lakásrezsi támogatás is és ismét biztosítják a nappali melegedő ellátás szolgáltatását, és megerősítik az utcai szociális munkát. Hozzátették: tevékenységük a kerületben nem növelte, hanem csökkentette a fertőzésveszélyt. A munkatársai azonban személyesen éppen ennek az ellenkezőjét tapasztalták – ahogyan a helyi lakosok is.

Ötször gyulladt ki a lakatlan ház, most befalazták az ajtókat

Mint arról a már beszámolt, korábban is több gondot okoztak az illegális lakásfoglalók a fővárosban. A 9. kerületi Viola utcában például az egyik, üresen álló társasház ötször gyulladt ki miattuk, nem sok híja volt, hogy a tűz átterjedjen a szomszédságában lévő társasházra is, amelyben viszont laknak. Mint azt a kiderítette, a társasház a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van. Ők pedig úgy próbálnak most a további illegális lakásfoglalók ellen tiltakozni, hogy a felújításra váró épület kapuit és földszinti ablakait szó szerint befalazták.

Fotó: Ripost

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?