INSIDER

Vadászati világkiállítás: kulisszatitkokat árult el a lovas bemutató szakmai rendezője

Többek között kiderült az is, hogyan tervezték meg a produkciót.
  • Szerző: Ripost

„Kisgyerekkorom óta huszár akartam lenni, ahogyan sok más gyerek is. Csak én nem kinőttem, hanem megélem a vágyamat„ – mesélte a Metropolnak Juhász Dénes, az „Egy a természettel” Vadászati Világkiállítás hagyományos lovas vadászati módok bemutatójának szakmai rendezője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

A Hungexpón és a Kincsem Parkban 75 ezer négyzetméternyi nettó látványosság és izgalom várja a vendégeket. A lovas produkció már véget ért, de a lelátón még lelkesen tapsolt a tömeg. A szereplők éppen akkor lazítottak korhű jelmezükön, amikor a Metropol munkatársa megérkezett a zömök pusztai lovak „birodalmába”.

Pusztai lovak parádéja a Kincsem Parkban

„Karacs 20 éves, és 3 éves kora óta van velem, most is vele vezetem a bemutatót” – magyarázta Dénes, aki korhű paszományos zubbonyt viselt. „Kazahsztáni ló, kistermetű, szívós és jó idegrendszerű. Kimondottan könnyűfegyveres harcmodorra tenyésztették. Több ezer éves szelektáció előzi meg egy-egy ilyen lófajta kinevelését. Ezek a keleti típusú lovak honfoglaló őseinkkel együtt jöttek be, és még a XX. század elején, a tőlünk nyugatabbra levő seregeknek is ilyen lovakat vásároltak. Sosem tűnt el hazánkból ez a típus, a magyar lótenyésztés róluk volt híres.„

„Mégsem engedhetünk el 10-12 rókát a pályán”

„Mindenki a saját lovával vesz részt a bemutatón, a lovakat pedig mobilistállókban tartjuk itt, a Kincsem Parkban„ – mondta Juhász Dénes. A lovas bemutató szakmai rendezője elárulta azt is, hogy hogyan tervezték meg a produkciót.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Szükségünk volt például mozgóvadakra. Elég nehéz lenne elengedni 10-12 rókát a pályán, ezért fantom állatokkal, 3D-s célpontokkal csináljuk a bemutatót. Ez a fajta látványosság a közönségnek nagyon tetszik. A tematikát illetően egy pusztai korral indulunk, agarász és solymász bemutatóval. Azután egy Árpád-házi, majd egy vegyesházi kor következik, és egy törökvész korabeli résszel zárjuk, amikor már a fekete lőporos fegyverek is jelen voltak a vadászatban” – ismertette a rendező.

A műbölénytől rettegtek a lovak

„Minden elemét élveztük a munkának, ami egyébként nagyon nagy összhangot igényelt. Durván fél éve kezdtük el a felkészülést, de volt némi rutinunk, a csapat már régóta dolgozik együtt. A legnehezebb feladatok egyike volt megszoktatni a lovakkal a bölény kinézetű zsákot, amire szőrt húztunk. Ugyanis rettegtek ettől, hiszen egy lónak az az alap ösztöne, hogyha valami hirtelen megmozdul a környezetében, akkor menekül„ – emlékezett vissza a felkészülésre Juhász Dénes.

NYITVATARTÁS

2021. szeptember 25. – október 14.
mindennap: 10-19 óra

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet-módosítás, ami alapján az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás mentesül a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól.

Ennek értelmében a szeptember 25. és október 14. között megrendezésre kerülő világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

BEJÁRAT

I. kapu, III. kapu
> (opens in a new tab)” href=”https://hungexpo.hu/wp-content/uploads/terkep_fekvo_latogatoi_2021_08_10_HUN.pdf” target=”_blank”>Térkép innen letölthető

Napijegy (50%) 1 200 Ft

Családi jegy 6700 Ft
(két felnőtt és legfeljebb három 18 éven aluli gyermek)

Csoportos jegy 2200 Ft
(legalább 10 csoportos jegy vásárlása esetén)

4 napos bérlet 7700 Ft
(tetszőlegesen kiválasztott egymást követő 4 napon, napi egyszeri belépésre jogosít)

20 napos bérlet 14700 Ft
(a rendezvény üzemelésének ideje alatt minden nap, napi egyszeri belépésre jogosít)

plusz 250 Ft kezelési költség

HELYSZÍNI JEGYÁRAK

Napijegy 3 000 Ft

Napijegy (50%) 1 500 Ft

Családi jegy 7000 Ft
(két felnőtt és legfeljebb három 18 éven aluli gyermek)

Csoportos jegy 2500 Ft
(legalább 10 csoportos jegy vásárlása esetén)

4 napos bérlet 8000 Ft
(tetszőlegesen kiválasztott egymást követő 4 napon, napi egyszeri belépésre jogosít)

20 napos bérlet 15 000 Ft
(a rendezvény üzemelésének ideje alatt minden nap, napi egyszeri belépésre jogosít)

6 éves kor alatt a belépés díjtalan.

A belépőjegy, bérlet a rendezvény bármelyik napján egyszeri belépést biztosít.
A rendezvény terültén készpénzes fizetésre nincs lehetőség.

A Világkiállítás meglátogatásának legelengánsabb módja a VIP-jegy váltása.

Legyen Ön is házigazda, hívja meg legfontosabb üzleti partnereit az A pavilonban található Blaser VIP Lounge-ba!

A megvásárolt jegy egy személy egyszeri VIP belépésére, valamint a rendezvény VIP szolgáltatásainak igénybevételére jogosít a rendezvény kiválasztott napján!

A VIP jegy előnyei:

– Behajtási lehetőség és kiemelt parkolóhely a rendezvény ideje alatt gépjárművel korlátozottan elérhető HUNGEXPO területén.

– A Blaser Vip Lounge-ban a Bocuse d’Or áltál megálmodott, speciálisan a Világkiállításra készített menüsor fogyasztása.

– Ugyanott kostoló a Világkiállítás válogatott italaiból.

A Blaser Vip Lounge egy olyan exkluzív tér a Világkiállítás Nemzetközi Csarnokában, amely kiváló lehetőséget biztosít találkozók és beszélgetések lefolytatására a 20 nap során!

A VIP belépők – az exkluzív szolgáltatások biztosítása miatt – limitált darabszámban vásárolhatók meg, 50. 000 Ft-os áron.

VIP BELÉPŐ VÁSÁRLÁSA

KEDVEZMÉNYES (50%) JEGYRE JOGOSULTAK:

A kedvezmény igénybevételéhez a jogosultságot egyértelműen alátámasztó igazolvány, engedély, dokumentum illetve fényképes igazolvány felmutatása szükséges.

Nyugdíjas
Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, akik 62 éves kor felettiek vagy a legalább 40 év szolgálati idővel öregségi nyugdíjban részesülő nők 62 éves kor alatt is (2017. okt. 1-től) a NYUFIG által az előző évi és folyó évre szóló ellátásokról megküldött éves összesítő (illetve az első évben a juttatásról szóló határozat) bemutatásával, személyi igazolvánnyal együtt.

Diák
Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai 6. életévük betöltésétől 26. életévük betöltéséig, 18 év felett diákigazolvány felmutatása mellett.

A belépés napján, érvényes, Magyarországon hatályos horgászkártyával rendelkező személy
A belépés napján, érvényes, Magyarországon hatályos vadászjeggyel rendelkező személy.

Afázia – Az Újrabeszélők Egyesülete tagjai**
Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) tagjai**
Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete (DE) tagjai**
Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány tagjai*
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) tagjai**
Fiatal Családosok Klubja tagjai*
Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége (MSZSZ) tagjai**
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) tagjai**
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tagjai**
Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagjai*
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) tagjai**
Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE) tagjai**

*A maximálisan vásárolható kedvezményes gyermekjegyek száma a tagkártyán szereplő gyermekszám lehet.

**Jogosultanként max. 1 fő és 1 fő kísérő részére. Indokolt esetben az erre a célra megjelölt pénztárban soron kívül válthatják meg belépőjegyüket.

KUTYÁVAL ÉRKEZÉS

Belépés a III. kapunál.
Belépés előtt a megfelelő védőoltások és a kutya chippel való ellátottságának igazolása kötelező!
Kutya csak pórázon hozható be a rendezvény területére, a gazda saját felelősségére!

MEGKÖZELÍTÉS

A világkiállítás a Volánbusz által biztosított külön buszokkal díjmentesen megközelíthető. Az elektromos buszok 5 útvonalon naponta 8:00 és 19:00 (D,E vonalak), valamint 8:00 és 20:00 óra (A,B,C vonalak) között indulnak.

A vonal: Stadion, autóbusz-állomás − Pillangó utca (BKK megállóhely) − Örs vezér tere (VOLÁNBUSZ megállóhely) − HUNGEXPO, 3-as kapu (BKK megállóhely) − HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely) − Stadion, autóbusz-állomás

B vonal: HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely) − Budapest, Deák Ferenc tér (BKK megállóhely)
(Hotel Kempinski, Ritz Carlton, ARCadia) − HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely)

C vonal: Monor, autóbusz-állomás − Vecsés, Iskola utca (VOLÁNBUSZ megállóhely) − Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér − HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely)

D vonal: HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely) − Huszár utca (BKK megállóhely) − Hotel Hungaria City Center − Blaha Lujza tér (BKK megállóhely), Hotel Courtyard by Marriott − Bajcsy-Zsilinszky út (BKK megállóhely), Hotel Moments Budapest − Apáczai Csere János u. és Wekerle S. u. sarok (ideiglenes megállóhely), Hotel D8 − Petőfi tér (BKK megállóhely), Hotel Marriott Budapest − Ferenciek tere (BKK megállóhely), Hotel Parisi Udvar − Blaha Lujza tér (BKK megállóhely), Hotel Courtyard by Marriott − Huszár utca (BKK megállóhely), Hotel Hungaria City Center − HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely)

E vonal: HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely) − Puskás Ferenc Stadion (BKK megállóhely), Hotel Aréna − Cházár András utca (BKK megállóhely), Hotel Lion’s Garden − Vág utca (BKK megállóhely), Hotel Helia − Reiner Frigyes park (BKK megállóhely), Hotel Lion’s Garden − Puskás Ferenc Stadion (BKK megállóhely), Hotel Aréna − HUNGEXPO, Expo tér (BKK megállóhely)

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?