INSIDER

Kiderült, mennyivel hatékonyabb az AstraZeneca-vakcina, ha Pfizert adnak utána

A vakcinák keverésének hatásait tanulmányozták a szakemberek,. Érdekes eredményt publikáltak a spanyol kutatók.
  • Szerző: Ripost

Ha az AstraZeneca oltást Pfizer követi, az nem csak biztonságos, de hatásos is – derült ki egy friss spanyol kutatásból, amit a vakcinák keverése kapcsán készítettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A spanyol CombivacS vizsgálat 2021 áprilisában indult 663 résztvevővel, akik előzetesen már kaptak egy AstraZeneca oltást. Kétharmadukat beoltották Pfizer/BioNTech oltással, míg 232 ember nem kapott második oltást. Az eredmények azt mutatták, hogy a Pfizer/BioNTech vakcina jelentősen megnövelte a neutralizáló ellenanyagok termelődését.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Kiderült: azoknak, akik vakcinakoktélt kaptak, 30-40-szer magasabb volt a semlegesítő antitestszámuk, mint a kontrollcsoport tagjainak.

Ami a mellékhatásokat illeti: az önkénteseknek csupán 1,7 százaléka számolt be mellékhatásokról, ám azok sem voltak súlyosak A legjellemzőbb tünetek a rossz közérzet, a fejfájás és az izomfájdalom volt.

Korábban Karikó Katalin is megszólalt a vakcinák keverhetőségéről, amikor a közösségi oldalán az alábbi kérdést tették fel neki:

Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?”

A szaktekintély kommentben válaszolt:

„Az mRNS vakcinák mindig helyettesítenek más vakcinát, de engedély még nincsen rá.”

Nos, azóta már engedélyezett az AstraZeneca és a Pfizer esetében a vakcinák keverése, sőt, Magyarországon is alkalmazhatják a vakcinakoktélt.

„A különböző szakmai kollégiumok javaslata alapján úgy döntöttünk, hogy ha valakinél az első oltás után olyan reakció alakul ki, ami miatt az orvosa másodjára egy másfajta vakcina felvételét javasolja, akkor azt engedélyezni fogjuk” – jelentette ki Müller Cecília. Kiemelte viszont, hogy erre csak háziorvosi javaslatra van lehetőség.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?