Létrehozva: 2021.10.05.

Itt az igazság: így ellenőrzik valójában a koronavírus elleni vakcinák mellékhatásait

Kemenesi Gábor közösségi oldalán rántotta le a leplet a sokakat érdeklő kérdésről: hogyan is tesztelik a vakcinák mellékhatásait.

A virológus szerint az első lépés a vakcinák piacra hozatala előtt bizony sok évnyi kutatás, mely laboratóriumokban zajlik. Ez igaz a technológiára (például mRNS vakcinák) és az adott vírus elleni vakcinakomponensre is (jelen esetben a tüskefehérje). Kemenesi Gábor arról ír Facebook-oldalán megosztott posztjában, hogy közel 20 év kutatómunka előzte meg a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését.

Fotó: Dunántúli Napló

„A COVID-19 vakcinák fejlesztése a SARS-CoV-1 világjárvány után már elkezdett, majdnem húsz évnyi kutatómunkára épült. Állatkísérletes és változatos laboratóriumi kísérletek irányozzák elő az embereken való kipróbálást. A klinikai hármas fázis végére tízezres nagyságrenden tesztelik a készítményeket, az ennél ritkábban jelentkező lehetséges mellékhatások felderítésére pedig jól bevált rendszerek működnek„ – fogalmaz Kemenesei, majd kiemeli: „Tudományos tény, hogy a vakcinák biztonságosak (jóval biztonságosabbak a COVID-19 megbetegedésnél), ám ennek ellenére is, a biztonságosság monitorozása nagyon fontos.”

Jól bevált rendszerek

A virológus felsorolta a legfontosabb ilyen amerikai vizsgálati módszereket, melyek a ritkább mellékhatásokra fókuszálnak:

1. Passzív bejelentő rendszer:

Ez a vakcina mellékhatások bejelentő rendszere (VAERS). Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által közösen irányított VAERS 1990 óta létezik. Bárki jelentheti a vakcina lehetséges mellékhatásait a VAERS-en keresztül, és az egészségügyi dolgozóknak jelentést is kell tenniük a vélt mellékhatásokról. A CDC és az FDA ezeket az adatokat használja a biztonság ellenőrzésére. A VAERS munkatársai külön megvizsgálják a súlyos eseteket (például kórházi kezelés, életveszélyes betegség, halál vagy súlyos egészségügyi hatások).

„Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert valamit jelentettek a VAERS -nek, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy vakcina okozta ezt a problémát. A VAERS nem azt határozza meg, hogy a vakcina okoz-e specifikus káros hatásokat (nem tud különbséget tenni a korreláció és az okozati összefüggés között). Célja, hogy „korai figyelmeztető eszköz„ legyen, és segítsen azonosítani azokat a lehetséges trendeket, amelyek további tanulmányozást igényelnek. Ha aggodalomra ad okot egy tendencia, más oltásbiztonsági monitoring programok végeznek tanulmányokat” – fogalmaz a szakember.

2. V-Safe:

Ez a rendszer kifejezetten a COVID-19 vakcinákhoz lett kifejlesztve. A V-Safe egy új okostelefon-alapú eljárás. Az oltást követően a páciensek magukról jelenthetnek bármely mellékhatást vagy annak vélt jelenséget – ez az előzőhöz hasonló, ún. passzív monitorozó rendszer.

3. Vaccine Safety Datalink (VSD):

Ez hosszú távú együttműködés a CDC és az ország 9 egészségügyi szervezete között. A VSD elektronikus egészségügyi adatok segítségével válaszol a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre. Amikor megvizsgálják a vakcina lehetséges mellékhatásait, a VSD összeveti a vakcinával kapcsolatos információkat (például azt, hogy melyik oltást és mikor kapta az illető), valamint a beteg jellemzőit (például egyéb egészségügyi problémákat). A VSD tanulmányokat is végez a VAERS-hez benyújtott jelentésekből származó lehetséges aggályok alapján. Itt már összefüggéseket vizsgálnak.

4. Vakcina gyártók:

„A vakcinafejlesztők a piacra kerülést követően is folytatják klinikai vizsgálataikat és biztonsági ellenőrzésüket – gondoljunk a várandósságot vagy különböző korcsoportokat érintő vizsgálatokra. Ezeket az előző vizsgálatokra lehet építeni és indítani„ – magyarázza Kemenesi, hozzátéve, hogy a Covid-19 elleni vakcina biztonságosságát a vakcinák történetében a legintenzívebben ellenőrzik.

Az európai eljárás

Az európai eljárásról való összefoglaló videót itt tudod megnézni (magyar felirat bekapcsolható az alsó sávon a „felirat” gombra kattintva, majd a „beállításokra„ kattintva, a magyar nyelvet kiválasztva):

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban