Létrehozva: 2019.10.12.

Választási kisokos: Ennyi szavazólapot kapunk vasárnap

Holnap országszerte választunk: önkormányzati képviselőket, polgármestereket, megyei közgyűléseket, Budapesten pedig főpolgármestert is. 13 nemzetiség tagjai kisebbségi önkormányzatokat is választanak.

Kik szavazhatnak vasárnap?

Minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár. Nincs választójoga annak, aki kiskorú, vagy akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt.

Hány órakor kezdődik és meddig tart a szavazás?

Reggel 6 órától 19 óráig.

Mit kell magammal vinni?

Igazolni kell a személyazonosságot (érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímet, így nem maradhat otthon a lakcímkártya sem.

Hány szavazólapot kapunk?

Budapest: hármat. A választók főpolgármesterre, kerületi polgármesterre és kerületi képviselőre voksolhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor négyet.

Megyei jogú városok (23 város): kettőt. A választók polgármesterre és önkormányzati képviselőre voksolhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor hármat.

10 ezer főnél népesebb települések: hármat. Polgármesterre, egyéni képviselőre és megyei közgyűlési pártlistára szavazhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor négyet.

10 ezer főnél kisebb népességű település: hármat. Polgármesterre, képviselői listára és megyei közgyűlési pártlistára voksolhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor négyet.

Annyi a különbség a 10 ezer lakosnál népesebb településekhez képest, hogy az „egyéni listás” választási rendszert alkalmazzák. A szavazóknak nem egy voksuk van, hanem annyi, ahány képviselői hely. Nem osztják földrajzi alapon kisebb körzetekre a települést, hanem az összes induló jelölt listájáról legfeljebb annyit választhatnak a szavazók, ahány képviselő lesz (100 lakosig 2 fő, 1000 lakosig 4 fő, 5000 lakosig 6 fő, 10 000 lakosig 8 fő).

Hány évre választunk képviselőket, polgármestereket és főpolgármestert?

Öt évre.

Külföldön élő magyar szavazhat?

Ha nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, akkor nem.

Át lehet jelentkezni máshová?

Az átjelentkezés határideje október 9-én délután lejárt, így erre már nincs lehetőség. Egyébként nem lehet átjelentkezni tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal – az október 13-ai voksolás esetében június 26-áig – már tartózkodási helyet létesített valaki. Ha valaki átjelentkezett szavazni, akkor annak a településnek a helyi jelöltjeire voksolhat, ahová átjelentkezett.

Vannak külön szavazókörök az átjelentkezők számára?

Az országgyűlési választásoktól eltérően itt nincsenek. Mégpedig azért, mert az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörbe lehetséges. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak most nem tudják gyakorolni szavazati jogukat (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy bv-intézet is tartozik).

Lehet kérni még mozgóurnát?

Személyesen vagy levélben már nem. Ügyfélkapuval a valasztas.hu honlapon október 13-án, vagyis vasárnap délig lehet.

Kik szavazhatnak nemzetiségekre?

Azok, akik felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe szeptember 27-éig. A 13 hazai nemzetiség – a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán – képviselői a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon választja meg a nemzetiség települési, területi és országos önkormányzatát.

Mi történik, ha összecserélem a lapokat és más borítékba teszem?

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása során leadott szavazatok akkor is érvényesek, ha azok nincsenek borítékban. De a nemzetiségi önkormányzati választáson szavazó nemzetiségi választópolgárnak a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat zöld borítékokba kell tennie és azokat le kell zárnia! Enélkül érvénytelen a voks.

Más is tartózkodhat a szavazófülkében rajtam kívül?

Szavazáskor a szavazófülkében csak egy felnőtt tartózkodhat, e szabály alól kivételt képeznek a vakok és gyengénlátók, és más speciális helyzetben lévők; ilyen helyzetben a szavazó segítséget kérhet, vagyis valaki bemehet vele a fülkébe. Egyébként például egy szülő a 18 év alatti gyermekét be is viheti magával, sőt kutyát is be lehet vinni, de csak szájkosárral.

A választás hétvégéjén nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák, ha esetleg új okmányokra lenne szükségem?

Október 12-én (szombaton) 8-tól 19 óráig, a választás napján, október 13-án vasárnap 7-től 19 óráig lesznek nyitva a nagyobb kormányablakok.

Lesz kampánycsend?

Általánosan nem, de a szavazóhelyiségben semmilyen kampánytevékenység nem folytatható vasárnap, sőt az épület előtti közterületen sem, 150 méteres távolságon belül.

Mikor várható eredmény, előzetes eredmény a választásról?

A várakozások szerint október 13-án este 20 órától érkeznek az első eredmények, amelyeket közzétesznek a www.valasztas.hu oldalon. Várhatóan este 23 óráig beérkezik a legtöbb eredmény.

Így kerülhető el a csúcsidőszak

Ideális szavazóidőre számíthatunk vasárnap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint akár 24 fok is lehet. Fátyolfelhő véd a napsugaraktól, s bár széllökések előfordulhatnak, csapadék nem várható. S hogy mikor menjen szavazni az, aki el szeretné kerülni a tömeget?

A Ripost utánajárt.

„Mindig akadnak, akik nyitásra érkeznek, hogy elsők legyenek. Reggel, illetve kora délelőtt általában kevesen mennek el szavazni, így aki el akarja kerülni a tömeget, az jóval fél 11 előtt érkezzen. Az első csúcsidőszak általában fél 11 és 13 óra közé esik, ilyenkor megnő a várakozási idő, mert sokan a vasárnapi ebéd és az azt követő délutáni pihenő előtt szeretnének voksolni. Délután fél kettőtől 4 óráig újabb holtidőszak következik, ilyenkor ismét kevesen járulnak az urnákhoz. 16 órától viszont egyre nő a várakozási idő. Ráadásul rengetegen döntenek úgy, hogy közvetlenül a zárás előtti órában mennek szavazni„– mesélte lapunknak egy szavazatszámláló bizottsági tag.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elhagyom a terhes feleségemet: nem bírom elviselni, hogy nem takarít

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Meleg futballisták forradalma a Bundesligában: tömeges coming out szerveződik

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon