Létrehozva: 2017.10.26.

Váratlan fordulat: lenyomja a halloween a halottak napját?

Döbbenetes lendületet vett hazánkban a halloweenõrület! Egyre többen ünneplik, a boltok gazdagodó kínálata mellett egy másik terület is táplálja a hisztériát. Veszélyben az elhunytakra való méltó emlékezés?

Kinőtte magát a halloween nálunk is, nagy üzlet, szinte mindent el lehet vele adni. Az óvodákban, iskolákban immár kötelező program: a szülők tököt faragnak és süteményt sütnek, műpókra, lampionokra és csontvázas jelmezre költik a pénzt, a szórakozóhelyek is meglovagolják az amerikai ünnepet. Sokan úgy gondolják, a halottak napi megemlékezés meghittségét is elsöpri ez a divat.

Nagy karriert futott be az eredetileg kelta, Írországból Amerikába, majd onnan hozzánk is eljutó halloween, harsány karnevált csinálva az elhunytakra emlékező halottak napi csendességből. A Balloon World Hungary Kft. és az Ünnepek áruháza ötezer embert kérdezett:

56 százalékuk ünnepli a halloweent: százból 57-en töklámpást faragnak, 55-en a lakásukat dekorálják, 19-en pedig be is öltöznek.

 

A Lidl aktuális katalógusában két oldalt szánt a halottak napjára és négyet a halloweenre, de az Auchan kínálatában is több rémisztő cuccot találunk, mint sírra való mécsest és virágot. Gumicukorszemek, szellemfigurás pillecukrok, töklámpás formájú száraztészta, denevér alakú csirkenuggets, csontvázas mintájú, foszforeszkáló zokni és pizsama, maszk, jelmez és harisnyanadrág mellett halloweengyertyák, sütő- és jégkockaformák, bosziorr, vámpírfog és művér sorakozik az  üzletekben. A Party Világ eladói szerint a kisgyerekeknek aranyos csontvázas és a sikolyos dolgokat vesznek a szülők, de fogynak a tökformájú füzérek és a halloweenes lampionok is.

Viszi a pénzt az iskolai rém-karnevál

A kétgyermekes Ibolya már két hete Halloween-lázban ég: bár nem szereti, a lányai iskolájában minden évben nagy a felhajtás, muszáj részt venni benne.

– Sütit sütök, több kiló halloweenes cukrot és csokit szerzek be, nem beszélve a Halloween-tökről, az osztályterem díszítéséhez szükséges műanyag pókokról, denevérekről és egyéb rémségekről. A tanítás utáni programban cipősdobozokból készült horrorház-bemutató és rémsüti-verseny szerepel, a hetedikesek interaktív elvarázsolt kastélyt csinálnak. A nap mécseses-jelmezes felvonulással ér véget, ahol minden van a halott menyasszonytól a vágott nyakú figurákig – meséli az anyuka, aki gyerekenként több mint hatezer forintot költ, többet, mint a halottak napi temetői virágra, mécsesre. Egy másik édesanya múmiavirslis szendviccsel és koporsós muffinnal készül a suli rémbüféjébe.

 

Hogy jön össze a buli a temetői gyásszal?

Standovár Sára gyermekpszichológus szerint nem csak a gyerekeket zavarja meg ez a kettősség.

 – Anélkül szakadt ránk ez a külföldi hagyomány, hogy tisztában lennénk azzal, miről szól. Szerencsétlen, hogy szinte ugyanarra a napra esik egy vidám esemény és az elhunyt szeretteinkre emlékező ünnep. A gyerekek, ha akarnák, sem tudnák elkerülni a Halloweent, mert a boltokban és a suliban ez most a sláger. Ezért fontos a család értékrendje és rituáléi, illetve az, hogy a szülők beszéljenek ezekről a gyermekeikkel – tanácsolja a szakember.

 

Megosztja az embereket

Gyólainé Hamari Orsolya azóta dekorálja a lakást Halloweenkor, amióta megszülettek a gyermekei.

Az iskolában többen beöltöznek ilyenkor, jelmezben üdvözlik az érkező tanárokat és diákokat. Szerintem ez kedves szokás – vélekedik Orsolya, miközben egyéves kisfiával dísztököt vásárol. –  Évente kétezer forintot költünk erre az ünnepre, a gyerekek nagyon élvezik.

Nem Halloween van, hanem Mindenszentek! – mondja egy középkorú nő, és többen hasonlóan vélekednek, ám ezt nem vállalják arccal, névvel – ma már nem divat szidni a Halloweent, miközben pedig azt gondolják: ez nem a mi szokásunk, így nincs is vele semmi dolgunk!

Norbi és Kitti azt mondja, lehet különbséget tenni a közel eső két ünnep között.

– Nem nyomja el a halottak napját, hiszen egészen másról van szó. Klassz, hogy a gyerekek jól mulatnak ilyenkor.

Lakatos Éva és 4 éves kislánya, Sári is szereti a Halloweent, mert ilyenkor a gyerekek le tudják győzni a félelmeiket. Biatorbágyon a gyerekek jelmezbe öltözve járják a házakat, csokit kérnek.

Én mindig szívesen fogadom és meg is kínálom őket – mondja az anyuka.

Patkó Károly ételszobrász ebben az időszakban két nap alatt 170 tököt is kifarag.

Egyszer egy család ara kért, készítsek valami vicces tökfejet, amit kivihetnek a nagypapa sírjára a temetőbe – meséli példaként, hogy van, aki összehozza a két ünnepet.

Egymás után jönnek

Október 31-e halloween ünnepe, ami a kelta újesztendő előtti nap. Úgy tartják, az élők és holtak közti határ elmosódik, az elhunytak visszatérnek.

November 1-je mindenszentek napja, a katolikusok az üdvözült lelkekre emlékeznek.

November 2-a halottak napja, az elhunytakra emlékezünk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizuhant egy kislány egy csepeli panel ötödik emeleti lakásából

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz