INSIDER

Varga Judit: ha az ország is dolgozik, az Országgyűlésnek is dolgoznia kell!

Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy összesen 34 törvényjavaslatot és az Alaptörvény módosítást fog az Országgyűlés a következő időszakban megvitatni.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tavasszal, azzal vádoltak minket, hogy beszüntettük a Parlament munkáját. Ez egy kamu hír volt. A parlament, a kormánypártok és az ellenzék akkor is dolgozott, mint ahogy most is dolgozni fog az országot érintő legfontosabb ügyeken

- jelentette ki a közösségi oldalon Varga Judit. A tárcavezető elmondta, hogy összesen 34 törvényjavaslatot és az Alaptörvény módosítást fogja az Országgyűlés a következő időszakban megvitatni. Mert ha az ország is dolgozik, az Országgyűlésnek is dolgoznia kell.

Ezek közül a legfontosabb témák:

  • A kamu pártok elleni fellépés, a választási törvény módosításával – ez minden tisztességes politikus érdeke.
  • A családok védelméről szóló Alaptörvény módosítás, amely az édesanyák, édesapák és a gyermekek érdekeinek a védelméről és képviseletéről szól.
  • Az egyetemek védelmére születő Alaptörvény módosítás. Amely biztosítja a felsőoktatás autonómiáját és függetlenségét, hogy politikától, kormányoktól és külső befolyástól mentesen tudják végezni a munkájukat.
  • És végül az átláthatósági záradék, amely biztosítja. hogy a közpénzek felhasználásának a lehetőségei mindenki számára egyértelműek legyenek.

Már meg is indult a baloldali hangulatkeltés a kamupártok elleni törvénymódosításról - mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: az egyes választási tárgyú törvények módosításáról kedden benyújtott javaslat célja a kamupártok indulásának megakadályozása azzal, hogy országos listát csak az a párt állíthat, amelyik a 106-ból legalább 50 egyéni jelöltet állít. Ez már elég biztosíték a valódi támogatottságra – emelte ki.

Hollik István hangsúlyozta: a módosítás nem kényszeríti közös listára a baloldali pártokat, állíthatnak akár két külön listát is. Minden ezzel ellentétes állítás csak hangulatkeltés. A kommunikációs igazgató hozzáfűzte: szintén hangulatot kelt, és nem mond igazat az, aki a parlament normál működését összemossa a járvány elleni védekezéssel. Leszögezte: az Országgyűlés normál rendben működik, és működni is fog. Bármelyik országgyűlési képviselő, illetve a kormány törvényjavaslatot nyújthat be, amit meg fognak vitatni. Hollik István azt is mondta, ettől teljesen függetlenül, kedden a kormány rendkívüli felhatalmazást kapott 90 napra, a járvány elleni védekezéshez. De csak ehhez, ezt a két dolgot ezért nem lehet összekeverni - hangsúlyozta.

Veszélyhelyzetben most végképp nincs szükség az álhírterjesztésre, most összefogásra van szükség - jelentette ki a kommunikációs igazgató.

Nekiment a baloldal a kormány kamupártok elleni törvénymódosítási javaslatának, de az ellenzéki kommunikáció összehangoltsága ellenére sem érthető, hogyan érintheti a módosítás hátrányosan a kormányellenes „népfrontot”. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: az ellenzék reakcióját azzal lehet magyarázni, hogy a stratégiájuk szerint bármit csinál az Orbán-kormány, az ellen tiltakozniuk kell.

Közös közleményben foglaltak állást a baloldali pártok a kormány azon törvénymódosítási javaslatával szemben, amely a kamupártok választásokon való indulásának kiszűrésére lenne hivatott. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi videónyilatkozatában közölte:

a benyújtott javaslat célja a kamupártok indulásának megakadályozása azzal, hogy országos listát csak az a párt állíthat, amelyik a 106-ból legalább 50 egyéni jelöltet állít. Ez már elég biztosíték a valódi támogatottságra.

Mint ismert: eddig az országos lista állításához elég volt 27 egyéni jelöltet indítani.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd MTI-hez eljuttatott közös nyilatkozatában az olvasható a módosítással kapcsolatban: „Orbán kétségbeesett lépéseinek sorába illeszkedik az is, hogy – tökéletesen demokráciaellenes módon – egyeztetés nélkül, másfél évvel az országgyűlési választások előtt benyújtotta a választási törvény módosítását szolgáló javaslatot. Ez is csak azt mutatja, hogy Orbán már a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát.” A közleményből viszont nem derül ki, hogy az ellenzéki összefogás szerint konkrétan milyen hátrányt szenvednek, ha a parlament elfogadja a törvény módosítását.

Dr. Mátyás Ferenc momentumos politikus még az ellenzék közös közleményének megjelenése előtt a következőket írta ki a Facebook-oldalára: „A valódi és egyetlen cél, hogy az ellenzéki pártok véletlenül se alkossanak közös listát, hogy versengeni kelljen egymással az egyéni körzetekben is, mert aki a 106 egyéni körzetből 50-ben nincs jelen, az megy a kukába.” Mátyás a bejegyzésében olyan durva kijelentést is tett, miszerint a módosítást előadó „Varga Judit vagy ostoba, vagy hazudik”. Csakhogy a momentumos politikus panasza sem érthető, hiszen – ahogy arra a lapunknak nyilatkozó Mráz Ágoston Sámuel is rámutatott –

a választási törvény tervezett módosítása éppen hogy a közös ellenzéki lista létrejöttére ösztönzi a baloldali pártokat.

– Az ellenzéki pártok azt tervezték el, hogy úgy állítanak közös jelölteket, hogy a 106 egyéni választókerületet felosztják egymás között, és ha nem jönne össze a közös lista, akkor is mindenkinek legyen 27 egyéni jelöltje, így saját listájuk mindenképpen lesz. Azzal, hogy 50 önálló jelöltre emelkedik a listaállítás feltétele, már csak kettő párt állapodhat meg abban, hogy közös jelölteket állít, felosztja a 106 választókerületet, és mégis önálló listája van – értékelt a Nézőpont Intézet vezetője. Hozzátette: egy éve arról hallunk, hogy közös lista lesz a baloldalon, ezt a változást csak az a párt kifogásolná, amelyik nem menne bele egy ilyen paktumba, márpedig se a Momentum, sem pedig a Jobbik nem mondta az utóbbi időben, hogy ellenezné a közös listát – húzta alá. Mátyás bejegyzése is arra utal, hogy a Momentum részt venne egy ilyen paktumban, csak mindezek után az nem világos, mitől félti a momentumos politikus a közös listát.

Az az állítás is teljesen hibás, hogy a kamupártok kiszűrésére hivatott módosítás a kormánypártoknak lenne kedvező.

– Több ellenzéki lista esetén a baloldal rengeteg, a töredékszavazatokból összejövő kompenzációs mandátumot elveszítene a közös listához képest – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb gondolat a baloldali pártok között a közös lista állítása. De akkor mire ez a nagy felháborodás részükről? – Az ellenzék reakcióját azzal lehet magyarázni, hogy stratégiájuk szerint bármit csinál az Orbán-kormány, az ellen tiltakozniuk kell – válaszolta a Nézőpont vezetője a Magyar Nemzet kérdésére.

címkék:
És ezeket olvastad már?