INSIDER

Vasárnap lesz apák napja – így ünneplik őket Magyarországon

Az édesapa éppen olyan fontos a gyermek életében, mint az édesanya – erre hívja fel a figyelmet a június 3. vasárnapján megtartott apák napja. A Fiatal Családosok Klubja játékot hirdetett és 10 családot lát vendégül, az Apa Akadémia pedig azért száll síkra, hogy a gyermek születésekor hosszabb pótszabadságot kapjanak az édesapák. 
  • Szerző: Ripost

Idén június 20-ára esik az apák napja. Ezzel az ünneppel világszerte az édesapák szerepének jelentőségére hívják fel a figyelmet. Jó, ha ilyenkor a családban is felköszöntik az édesapákat, kedves meglepetéssel készülnek a gyerekek, hogy a családokban is megkülönböztetett figyelmet kapjon az édesapa szerepe. A FICSAK 10 családot lát vendégül, az Apák Akadémia hosszabb apaszabadségért harcol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Június 3. vasárnapján ünneplik az Apák napját (Fotó: FICSAK)

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (FICSAK) és a Zöld Követ Egyesület ez alkalomból játékot hirdetett és egy közös rendezvénnyel készül az édesapák ünneplésére.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy a járványhelyzet ellenére is lehetőségünk van az Apák napjának megünneplésére, amit idén a Zöld Követ Egyesülettel közösen rendezünk” – tájékoztatta lapunkat Király Nóra, a két egyesület alapítója.

Király Nóra, a FICSAK és a Zöld Követ Egyesület alapítója nagyon boldog, hogy idén is együtt ünnepelhetik az Apák napját a családokkal (Fotó: FICSAK)

„A FICSAK Facebook oldalán meghirdettünk egy játékot és azt kértük a családoktól, hogy mutassanak meg egy-egy boldog apa-gyermek pillanatot az életükből. A kezdeményezésnek nagyon nagy sikere van, rengeteg csodálatos képet kaptunk. A beküldők közül sorsoljuk ki azt a tíz családot, akik részt vesznek majd az apák napi eseményen. Idei programunkat a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében szervezzük meg.”

https://www.facebook.com/ficsak/photos/a.673321749477354/2130378633771651/

A FICSAK apák napi rendezvénye immár hagyomány. Minden évben több családot is meghívnak a rendezvényre (Fotó: FICSAK)

 

Fotó: Ficsak

A szervezők idén is sok finomsággal várják a családokat Apák napján (Fotó: Ficsak)

A programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bemutatója színesíti, a gyerekek pedig interaktív játékokon vehetnek részt.

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia elnöke is részt vesz a programon.

„A FICSAK-kal egyformán gondolkodunk a családi életről” – mondta lapunknak a lélekgyógyász. „Úgy véljük, meg kell erősíteni a családokat. 'Adjunk bele több apait', ahogy mondani szoktuk! Hiszünk benne, hogy a férfiak és a nők egyenlőek, az apaság ugyanolyan fontos, mint az anyaság. Hiszen az édesanyák sem tudják megvalósítani önmagukat, ha nincs mellettük egy aktív apa”.

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia elnöke hosszabb apaszabadségért harcol (Fotó: Apa Akadémia)

Tapasztalatai szerint a gyermek érkezése megpróbáltatás a házasság számára és csökkenti annak az esélyét, hogy további gyermekek szülessenek a családban, ha az édesapa nem veszi ki eléggé a részét a család életéből, ha az édesanya úgy érzi, magára maradt a számára is újdonságot jelentő feladatokkal. Ezen segíthetne többek között, ha a jelenlegi 5 nap helyett hosszabb ideig maradhatnának otthon a kis jövevény érkezése után.

Az Apa Akadémia kurzusain és előadásain felkészítik a párokat a szülői szerepre. (Fotó: Apa Akadémia)

„Ebből a család és a munkahelyek is profitálnának” – vélekedik Léder László. „A döntéshozókkal már elindult egy párbeszéd ennek érdekében. A másik nagy gond, hogy sok helyen nincs jelen az apa a családban, mert vagy elváltak a szülők vagy lelkileg van távol az apa, túl sokat dolgozik. Megváltoztak a szülői szerepek és ez konfliktusokhoz, sok esetben a család széthullásához is vezethet. Válás után sok esetben távol kerül az apa a gyermekeitől, akarata és szeretete ellenére. Az a cél, hogy ha a szülők szét is válnak, ne legyen háború a gyerek feje fölött”.

Az Apa Akadémia kurzusain igyekeznek felkészíteni a párokat a szülői szerepre, megerősíteni abban, hogy apaként és anyaként is önmaguk maradhassanak, és ebben segítsék egymást.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?