INSIDER

Életveszélyes módszerrel szereznek oltási igazolványt az oltásellenesek

A védettségi igazolvány megszerzéséért komoly eszmecsere folyik az oltásellenes csoportokban. A vakcinaellenesek az életüket is kockáztatják, csak azért, hogy elkerüljék az oltást.
  • Szerző: Ripost

Újabb őrület terjed az oltásellenes Facebook csoportokban. A vakcinatagadók minden követ megmozgatnak, hogy elkerüljék a koronavírus-oltást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Most egy életveszélyes bravúrral próbálkoznak: szándékosan megfertőződnek koronavírussal, csakhogy védettségi igazolvány érkezzen a postaládájukba.

védettségi igazolvány

Az oltásellenesek akár 10 ezer forintot is képesek fizetni, hogy megkapják a védettségi kártyát (Fotó: Facebook)

Védettségi igazolvány-csoport született

Az oltástagadók ötleteiket külön Facebook-csoportokba tömörülve osztják meg egymással. A vakcinát elutasítók a védettségi igazolvány megszerzéséhez ráadásul több módszert is bevetnek. A csoportok tagjai szemfülesen figyelik saját közegüket, és ha a munkahelyen vagy családi körben érintkeztek olyan személlyel, aki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor antigén- és PCR-tesztet is végeznek. A védettségi igazolvány megszerzése a februári kormányrendelet óta antitest kimutatásával is lehetséges. Az egyik oltásellenes csoport Facebook posztja arról árulkodik, hogy a védettségi igazolvány megszerzéséhez szándékosan is képesek megfertőződni a vírussal a vakcinaellenesek.

Van, aki a vénás antitest-vizsgálatra esküszik

Az oltásellenesek az igazolvány megszerzését nem veszik félvárról: a Facebook-posztok alatt velős tanácsokat adnak egymásnak. „Szerintem a vénás antitest-vizsgálat a tuti! A kártyára 2 hetet kellett várni, de már kézben van!” – írja egy kommentelő. Gábor a -nak elmondta: a vírus kezdete óta szkeptikus és sosem oltatná be magát. Azután döntött az antigén teszt mellett, hogy az egyik barátja szervezetében az oltás után sem jelentek meg az antigének. „Élt bennem a virtus, és meg akartam mutatni, nem kell beoltassam magam, hogy kapjak védettségi kártyát” – mondja, hozzátéve: ő tünetmentesen átesett a víruson, ezért kaphatta meg a védettségi kártyát.

védettségi igazolvány

Az oltásellenesek között megosztó, hogy a vénás vagy az ujjbegyes teszt a nyerő (Fotó: Facebook)

Megtévesztő lehet az antigén-teszt

Rusvai Miklós virológus korábban a -nak elmondta: a túl korai vizsgálat is oka lehet annak, hogy valakinek még nem mutatják ki az antigént a szervezetében. „Csupán arról van szó, hogy nem telt el elegendő idő, hogy a szervezet reagálni tudjon az oltásra”.

Az oltásellenesek szándékos megfertőződése – nem csak a saját, de mások egészségére is veszélyes, sőt, akár életveszélyes is lehet. A szakértők szerint az oltás a lehető legerősebb védettséget nyújtja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?