INSIDER

Védettségi igazolvánnyal mától látogathatók az idősotthonok

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján több fontos kérdést is megválaszoltak.
  • Szerző: Ripost

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyitotta meg az Operatív törzs sajtótájékoztatóját. Mint közölte akadálytalanul le fog zajlani az írásbeli érettségi. A vizsgán a teremben egyszerre tíz tanuló tartózkodhat. Szájmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező a vizsga alatt viselni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az írásbeliket május 3. után, magyar nyelv és irodalomból kezdenek, közülük 2 ezren emelt szinten. Kérte: a leendő vizsgázók lehetőleg kerüljék a hétvégén a tömeget.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Május 10-én az általános iskolák felső tagozatán, valamint a gimnáziumokban tér vissza a jelenléti oktatás. A tapasztalatok szerint a nyitás után az óvodákat 60 százalékban, még az alsós iskolások 75 százalékban tértek vissza.

A középfokú felvételikről azt mondta, hogy idén több mint 100 ezren felvételiztek. A nyolcadikosok 95 százaléka nyert felvételt. Aki nem jutott be oda, ahová akart, május második hetétől újra nézelődhet az Oktatási Hivatal honlapján.

Kiss Róbert rendőralezredes közölte: az elmúlt 24 órában 551-en szegték meg a kötelező maszkviselés szabályát, további 126 fő szegte meg a kijárási korlátozást. Csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, 31 133-an vannak, 2053-an követhetők mobilon.

Müller Cecília a védőoltások felvételével javulnak a járványügyi adatok. Már a lakosság 39 százalékban beoltott. Azt is közölte, hogy 400 ezer Sinopharm vakcina fog érkezni a héten, továbbá 44.400 Moderna.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nagyon sikeres az időpontfoglaló rendszer. A harmadik hullám csökkenő szakaszában vagyunk, így az újraindítás újabb lépései lehetségesek.

Visszavezették a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, valamint május 3-tól az egynapos sebészeti ellátások visszavezetése is megtörténik. Csak időpontfoglalást követően történhetnek meg ezek a beavatkozások.

Müller Cecília sokak által várt bejelentést is tett: visszavonta a látogatási tilalmat a „szakosodott szociális intézményekben”, az látogathatja meg az intézményekben lakókat, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, illetve magával viheti a 18 éven aluliakat.

Továbbá a védett lakók elhagyhatják az intézményt, 72 órán túli visszatérés esetén egy negatív koronavírus antigén gyorsteszt eredmény.

Akik az intézményekben nem kérték még az oltást, még mindig lehetőségük van – tette hozzá Müller Cecília.

Ezzel összefüggésben megköszönte a hozzátartozók türelmét, megértését is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?