Létrehozva: 2021.05.21.

Itt a válasz: Kérheti-e a munkáltató a védettségi igazolványt?

Munkáltatói és munkavállalói szempontból sem világos még, mi a jelentősége a védettségi igazolványnak. A Metropol két szakembert is megkérdezett.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki felmutatja a védettségi igazolványát, arról azonban még nem sok szó esett, hogy a munkáltató milyen esetekben, illetve egyáltalán elkérheti-e oltási igazolványunkat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, dr. Péterfalvi Attila beszélt erről a Metropolnak.

Tisztázódott egy kérdés a védettségi igazolványról (Fotó: MTI)

Mikor, milyen helyzetben kérhet védettségi igazolványt a munkáltató?

„Azt, hogy milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni a védettségi igazolvánnyal, azt a kormányhatározat egyértelműen meghatározza, például uszoda, konditerem, étterem. Ezek olyan adatkezelések, amelyek jogszabályon alapulnak. Ettől külön kell választani, amikor a védettségről munkaviszony keretében beszélünk. Bár ez megkívánná a nemzeti jogi szabályozást, ilyen azonban egyelőre nem született. A munka törvénykönyve és munkavédelmi törvény alapján azonban a munkáltató bizonyos feltételek esetén kérheti a védettség igazolását. Mindez meglévő munkaviszonyra is igaz. Ezzel kapcsolatban a tájékoztató elolvasható a www.naih.hu oldalon „Tájékoztató a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről” címmel.”

Honnét tudható, hogy mikor és hol kérhetik a védettségi igazolványt?

„A munkáltató bizonyos nyilatkozatok megtételét kívánhatja meg a dolgozótól, ebbe beletartozhat a védettség megléte is. A munkáltató az adott munkahelyen csak akkor kérheti a védettségi igazolást bemutatását, ha korábban elvégezett egy kockázatértékelést, amely összefügg a koronavírus-járvánnyal. Az elképzelhetetlen, hogy azonos munkahelyen mindenkinek kötelező bemutatnia a védettségi igazolványát. Adatvédelmi szempontból a munkáltató lejegyzetelheti a védettségi igazolványban található adatokat, de nem másolhatja le, és nem is továbbíthatja senkinek.”

Az adatvédelmi hatóságnál volt már példa arra, hogy egy munkahelyen jogtalanul követeltek védettségi igazolványt?

„Nem, eddig még nem érkezett ilyen jellegű panasz. A Coviddal kapcsolatban több beadvány érkezett már, például az oltásregisztrációval kapcsolatban panaszolta valaki, hogy nem kap megfelelő tájékoztatást vagy hogyan lehet ellenőrizni a regisztrációt, ilyen jellegű beadványaink érkeztek eddig.”

Ha egy szobafestőt egy lakóparkokat építő cég alkalmazza, akkor vajon kötelezően előírhatja-e a védettségi igazolvány bemutatását?

„A munkáltató nem tilthatja meg, kikkel érintkezzen és milyen módon járjon munkába, hiszen bármelyikünk bármilyen környezetből összeszedheti a fertőzést. Ebben az esetben biztosan nem lehetne kötelezővé tenni a védettség igazolását. Ha bárhol előfordulna hasonló, ezt a dolgozó akár munkaügyi bíróság előtt is megtámadhatná.”

Egy pénztárostól vagy egy étteremben, pult mellett dolgozó kollégától elkérhető a védettségi igazolása?

„Ha egy cég egészségügyi műszerek forgalmazásával foglalkozik, akkor értelemszerű, hogy munkatársai egy részének be kell mennie a kórházakba. Ilyen munkát logikus védettségi igazolvány bemutatásához kötni. Ellenben egy bérszámfejtő vagy raktáros esetén semmi szükség védettségi igazolványra.”

Sziller Linda tisztázta a helyzetet az igazolvánnyal kapcsolatban (Fotó: Metropol)

Mi jogszerű és mi nem? Most megtudhatja

A munkajogi és az adatvédelmi megközelítés összhangban áll egymással – mondta el a Metropolnak dr. Sziller Linda ügyvéd-munkajogász. Ami adatvédelmi szempontból igazolható vagy indokolt, az munkajogi szempontból is elfogadható. Jelenleg nincs olyan konkrét jogszabály, ami a munkáltatók lehetőségeit szabályozná ebben a tekintetben, a munka törvénykönyve azonban ad némi támpontot a cégek számára. Általánosságban a munkáltató nem kérheti a munkavállalótól a védettségi igazolványt, de elképzelhető olyan helyzet, amikor bizonyos munkahelyeken, vagy bizonyos típusú munkavégzés esetén a munkáltató igénye a védettségi igazolvány bemutatására indokolt lehet.

Nem indokolt az igazolvány elkérése, amikor a munkavállaló például home office-ban dolgozik, vagy egyedül, a munkatársaitól biztonságos távolságban végez munkát és nem kerül olyan közelségbe nagyszámú más munkavállalóval vagy ügyféllel, ami a járvány terjedésének fokozott kockázatát vetné fel.

Ha a munkavállaló olyan környezetben dolgozik, ahol nagy a fertőzés és fertőződés veszélye, már igazolható érdeke fűződhet a munkáltatónak ahhoz, hogy kérje az igazolvány bemutatását. Ilyen munkahely lehet pl. egy edzőterem, uszoda vagy vendéglátóipari egység, amit a vonatkozó kormányrendelet is említ, mint védettségi igazolvánnyal látogatható helyeket. Természetesen a cég automatikusan ilyen esetben sem írhatja elő az igazolvány bemutatását, a konkrét munkavégzési körülményeket és az ellenőrzés szükségességét mindig esetenként kell vizsgálni.

A téma felveti az egyenlő bánásmód kérdését is, a munkáltatónak ugyanis az eljárása során fokozottan ügyelnie kell arra is, hogy a bevezetett intézkedések és előírások ne eredményezzék egyes munkavállalók hátrányos megkülönböztetését – hangsúlyozta a munkajogász.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán