Létrehozva: 2021.06.02.

Újabb okok, amiért nem kapunk védettségi kártyát, de van megoldás

Van, aki kettőt is kapott már, és van, aki egyet sem. Íme az okok, és a megoldások: ezért maradhatnak el a védettségi kártyák és így orvosolhatjuk a problémát.

Védettségi igazolványt három módon kaphatunk: ha megkaptuk a védőoltást, ha igazoltan, tünetesen, 10 nap karanténnal átestünk a betegségen – ez esetekben automatikusan küldik a kártyát. Ha pedig valaki tudtán kívül kapta el a koronavírust, és esett át rajta, készíttethet ún. ellenanyag-tesztet, amiből ez kiderül. A védőoltással igazolt kártyának nincs érvényességi ideje, ám ha nem vesszük fel a második oltást, érvénytelenné válik. A fertőzésen átesettek esetében 6 hónapig érvényes az igazolvány, az antitest-teszt után kapott pedig 4 hónapig. Na, de mi lehet a gond, ha mégsem kapunk kártyát?

Fotó: MTI

Lezártnak kell lennie a betegségnek

A Metropol egyik olvasója osztotta meg a lappal kálváriáját: K. Péter tünetei márciusban jelentkeztek, el is ment tesztet csináltatni, de magánúton, mert az orvosát nem érte el, úgy le volt terhelve.

„A tesztet végző cég akkor lejelentette az ANTSZ felé a pozitív tesztet, 10 napig hivatalosan karanténban voltam. Azonban nem kaptam meg a védettségi kártyát hetekkel később sem. A kormányhivatalban megtudtam: nem nyilvánítottak gyógyultnak, nem zárták le a betegséget, és ez a gond.”

Csak a háziorvos nyilváníthat gyógyultnak

„Felkerestem a háziorvosom, aki visszairányított a laborba, ahol a tesztet csináltattam. A laborban azonban közölték: gyógyultnak csak a háziorvosom nyilváníthat, aki viszont egyszerűen erre nem volt hajlandó” – panaszolta Péter, akinek az esete nem egyedi: a háziorvosoknak ugyanis nem kötelessége a betegség lezárása, ezért nem marad más, minthogy ilyen esetben győzködjük őket, vagy készíttetünk antitest-tesztet – ezzel szintén igazolhatjuk a fertőzés lezajlását.

Se betegség, se oltás után nem érkezett kártya

„Kevesen tudják, de akár egy lejárt okmány miatt is elmaradhat a védettségi igazolvány postázása” – hívta fel a Bors figyelmét az egyik olvasójuk. R. Katalin nemrégiben éppen így járt: novemberben átesett a fertőzésen, 10 napig hivatalosan karanténban is volt, ám tavasszal nem érkezett meg a kártyája.

„Akkor még nem idegesítettem magam rajta, úgy voltam vele, hogy úgyis hamarosan megkapom az első oltásom, és akkor már biztosan a kártyát is” – mesélte a nő, aki azonban azzal szembesült, hogy hetekkel az oltás után sem érkezett meg a kártya.

„Megkérdeztem a háziorvosomat, hogy biztosan rendben rögzítettek-e mindent a rendszerben, megnézték, és kiderült, hogy igen. Így bementem a legközelebbi kormányhivatalba, hogy megérdeklődjem, mi lehet a baj.”

Egy lejárt okmány is bűnös lehet

„Ott szinte 5 perc alatt kiderült: lejárt a személyi igazolványom, és ráadásul sajnos éppen a két kihirdetett veszélyhelyzet közötti időszakban, tavaly szeptemberben, úgyhogy nem hosszabbították meg automatikusan.Én azt javaslom, ha valaki nem kapott kártyát, érdemes a személyes okmányait is megvizsgálni, hogy érvényesek-e” – hívta fel a figyelmet Katalin, aki azt is hozzátette: még akkor, ott a kormányhivatalban gyorsan elindította az új személyi ügyintézését, és azt a tájékoztatást kapta, hogy amint ezt megtörtént, automatikusan küldik a védettségi kártyát is.

Antitestteszttel ne a háziorvoshoz menjünk

Dr. Bakos Attila háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki antitesttesztet készíttet, és ez alapján szeretne kártyát igényelni, annak nem a háziorvosokhoz kell fordulni – sokan ugyanis ezt teszik. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó